A WWF vakon hibáztatja a magyarokat?

(A játékos pandaBOCS helyesbíti a WWF-et)Does WWF blame Hungarians with the blindfolds on?

Ha mindenki valóban úgy élne, mint a magyarok, akkor az emberiség már kilábalt volna az ökológiai válságból. Ha a Földön minden ember úgy élne, mint a magyarok, és az ökolábnyom-számítás kezdete óta a világnépesség is a magyar viszonyoknak megfelelően alakult volna, akkor kevesebb, mint 1 Földre volna szükség – állítja a BOCS Alapítvány, szemben a WWF közleményével

A WWF vakon hibáztatja a magyarokat? | ClimeNews - Hírportál

Ha mindenki valóban úgy élne, mint a magyarok, akkor az emberiség már kilábalt volna az ökológiai válságból. Ha a Földön minden ember úgy élne, mint a magyarok, és az ökolábnyom-számítás kezdete óta a világnépesség is a magyar viszonyoknak megfelelően alakult volna, akkor kevesebb, mint 1 Földre volna szükség – állítja a BOCS Alapítvány, szemben a WWF közleményével.[1]

1.
Vajon hogyan tudja eldönteni az olvasó, hogy kinek van igaza? Nos, nagyon egyszerűen. Ha az életmódhoz hozzátartozik a népesedés is, a “ha mindenki úgy élne” magában foglalja egy-egy ország népességrobbanását vagy népesedési egyensúlyát is, akkor a BOCS számítása érvényes.

Mivel az ökológiai lábnyom számítás legelső tényezője a népességszám, nyilvánvalóan tudománytalan és hibás az olyan számítás, amiben a népesedés tabutéma. Már a félrefordítás is ezt sejteti: az overshoot (túllövés) kifejezést a WWF tévesen túlfogyasztásnak fordítja, azaz kihagyja a népesedés tényezőt.

2.
Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük amiatt, ha más országokban elnyomják a nőket, nem engedik tanulni a lányokat, tiltják a fogamzásgátlást, ezért népességrobbannak? 1961-ban még 3,12 gha eltartóképesség jutott egy főre a Földön, ma már csak 1,63 (azaz kb. fele)[2] a szaporodást erőltetők, népességrobbanók miatt.

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok (akik már 1980-ban abbahagyták a népességnövekedést), akkor kevesebb, mint feleennyi ember élne a Földön (!)[3] és már az ezredfordulóra kilábaltunk volna a globális ökológiai válságból! Az ökolábnyom-adatokat 1961 óta mérik, mely dátum után a magyarok Földre nehezedő terhe kezdetben nőtt, ám 1980 óta csökkent.[4] Azóta létszámban 10%-os volt a csökkenés, fejenkénti ökolábnyomban pedig 30%-os.[2] A BOCS Alapítvány számításai alapján, ha a világ a magyarok példáját követte volna, akkor már 4 gha fölött volna az egy főre jutó biokapacitás, amibe bőven beleférne a magyar egy főre jutó ökolábnyom (3,6 gha).

Ha tehát 1961 óta mindenki úgy élne, mint a magyarok, beleértve a népesedést, akkor már rég kilábaltunk volna a globális ökológiai válságból, szemben azzal, hogy a WWF szerint több, mint kétszeresen túlterhelnénk a Földet. A magyarokat nem  hibáztatni kellene (a népesedés tabujától vakon), hanem az ökológiai válság megoldásának egyik ígéretes példájaként állítani a világ elé!

3.
De még ha félre is tesszük a világnépesség alakulásának témáját, akkor is téves hibáztatás a WWF június 14-es dátuma. Ez ugyanis még ekkor is csak szept. 12., hiszen Magyarország 144%-osan terheli túl a saját területét.[2] Teljesen életidegen számítgatás az országokat nem a saját területükhöz viszonyítani, amely fölött rendelkeznek, és amelyhez alkalmazkodnak. Arról nem is beszélve, hogy az ökoszisztémák épsége szempontjából irreleváns a globális átlag. Legföljebb a klímaváltozás szempontjából érdekes a globális ökolábnyom viszonya a biokapacitáshoz, de ebben az esetben is attól függ, hogy egy ország hozzájárul-e a klímaváltozáshoz, hogy a saját biokapacitását túllépi-e a karbonlábnyoma révén.

Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük amiatt, mert más országok egyre jobban túlterhelik a területüket? Például India fejenkénti lábnyoma harmada a magyarokénak, 1.2 gha, de csupán az utóbbi 13 év alatt 50%-kal nőtt, a népessége pedig 20%-kal![2]

A WWF dícséri Bangladest, amiért akkora a nyomor, hogy ha az emberiség azon a szinten tengődne, nem használná fel az egy évre elegendő természeti erőforrásokat. De vajon ér akármit is ez az életidegen WWF számítás (dícséret ill. hibáztatás)?

Ugyanis még ebben a szegénységben is Banglades 200%-osan[2], India 300 %-osan[2] túlterheli a saját területét (dupla annyira, mint Magyarország). A WWF szerint talán el kellene vándorolnia 800 millió indiainak szerte a nagyvilágba? Vagy Kanadából kellene szállítani a vizet 800 millió indiainak? Nincs válasz, amíg tabu a túlnépesedés és a fogamzásgátlás emberi joga.

4.
Természetesen Magyarországnak is még sokat kell tennie:
– elsősorban (mert ez a leghatékonyabb és leghumánusabb) a fogamzásgátlás emberi jogát és a lányok tanulási lehetőségeit támogatnia a szegény országokban a nemzetközi fejlesztésre költött tízmilliárdokból,
– valamint Magyarországon is ingyenessé tenni a fogamzásgátlást és biztosítani a fogamzásgátlás kompetencia nevelést, hogy csökkenjen a tinédzser teherbeesések száma.

WWF, nem szabad szégyent hoznod a múltadra! Az 1975 óta globális válságra felkészítést nyújtó (ld. Környezetvédelmi Lexikon, 1993, 2002) BOCS Alapítvány továbbra is kiáll a nők egyenlőségéért, a lányok tanulási lehetőségeiért és a fogamzásgátlás emberi jogáért (ENSZ, 1968)!

Ezért a játékos pandaBOCS rendszeresen helyesbíteni fogja a WWF hibás számítási módszerével készült közleményeket a különféle országokról. A fogamzásgátlás tabu megtörése kulcsfontosságú a kiemelkedéshez a szegénységből, a nők egyenlőségéhez, a jövő generáció boldogságához, s nem utolsósorban az emberiség kilábalásához a humanitárius és ökológiai katasztrófából.

[1] https://wwf.hu/egyeb-termeszetvedelem_/1/ettol-a-hettol-magyarorszagnak-mar-hitelez-a-fold
[2] https://data.footprintnetwork.org/#/
[3]  https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL (1961-ben 3,073 mrd, a magyar viszonyok szerint 2016-ig 3%-kal csökkenve 2,988 mrd)
[4] http://data.footprintnetwork.org/#/countryTrends?type=BCtot,EFCtot&cn=97

A BOCS-ról:
A BOCS Alapítvány több hazai és nemzetközi zöld, béke, reproduktív egészség hálózatnak tagja, az MTA Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) kitüntetettje, az 1997 Béke Nobel-díjas ICBL első kelet-európai tagja (1995-től). Logója egy játszó pandabocs.
https://bocs.eu
http://www.facebook.com/bocs.alapitvany.5

Forrás: https://bocs.eu/a-wwf-vakon-hibaztatja-a-magyarokat-frissitett-verzio/

Eredeti változat forrása: https://bocs.eu/a-wwf-vakon-hibaztatja-a-magyarokat/

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.