A WWF vakon hibáztatja a magyarokat?

(A játékos pandaBOCS helyesbíti a WWF-et)Does WWF blame Hungarians with the blindfolds on?

Ha mindenki valóban úgy élne, mint a magyarok, akkor az emberiség már kilábalt volna az ökológiai válságból. Ha a Földön minden ember úgy élne, mint a magyarok, és az ökolábnyom-számítás kezdete óta a világnépesség is a magyar viszonyoknak megfelelően alakult volna, akkor kevesebb, mint 1 Földre volna szükség – állítja a BOCS Alapítvány, szemben a WWF közleményével

 

A WWF vakon hibáztatja a magyarokat? | ClimeNews - Hírportál

Ha mindenki valóban úgy élne, mint a magyarok, akkor az emberiség már kilábalt volna az ökológiai válságból. Ha a Földön minden ember úgy élne, mint a magyarok, és az ökolábnyom-számítás kezdete óta a világnépesség is a magyar viszonyoknak megfelelően alakult volna, akkor kevesebb, mint 1 Földre volna szükség – állítja a BOCS Alapítvány, szemben a WWF közleményével.[1]

1.
Vajon hogyan tudja eldönteni az olvasó, hogy kinek van igaza? Nos, nagyon egyszerűen. Ha az életmódhoz hozzátartozik a népesedés is, a “ha mindenki úgy élne” magában foglalja egy-egy ország népességrobbanását vagy népesedési egyensúlyát is, akkor a BOCS számítása érvényes.

Mivel az ökológiai lábnyom számítás legelső tényezője a népességszám, nyilvánvalóan tudománytalan és hibás az olyan számítás, amiben a népesedés tabutéma. Már a félrefordítás is ezt sejteti: az overshoot (túllövés) kifejezést a WWF tévesen túlfogyasztásnak fordítja, azaz kihagyja a népesedés tényezőt.

2.
Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük amiatt, ha más országokban elnyomják a nőket, nem engedik tanulni a lányokat, tiltják a fogamzásgátlást, ezért népességrobbannak? 1961-ban még 3,12 gha eltartóképesség jutott egy főre a Földön, ma már csak 1,63 (azaz kb. fele)[2] a szaporodást erőltetők, népességrobbanók miatt.

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok (akik már 1980-ban abbahagyták a népességnövekedést), akkor kevesebb, mint feleennyi ember élne a Földön (!)[3] és már az ezredfordulóra kilábaltunk volna a globális ökológiai válságból! Az ökolábnyom-adatokat 1961 óta mérik, mely dátum után a magyarok Földre nehezedő terhe kezdetben nőtt, ám 1980 óta csökkent.[4] Azóta létszámban 10%-os volt a csökkenés, fejenkénti ökolábnyomban pedig 30%-os.[2] A BOCS Alapítvány számításai alapján, ha a világ a magyarok példáját követte volna, akkor már 4 gha fölött volna az egy főre jutó biokapacitás, amibe bőven beleférne a magyar egy főre jutó ökolábnyom (3,6 gha).

Ha tehát 1961 óta mindenki úgy élne, mint a magyarok, beleértve a népesedést, akkor már rég kilábaltunk volna a globális ökológiai válságból, szemben azzal, hogy a WWF szerint több, mint kétszeresen túlterhelnénk a Földet. A magyarokat nem  hibáztatni kellene (a népesedés tabujától vakon), hanem az ökológiai válság megoldásának egyik ígéretes példájaként állítani a világ elé!

3.
De még ha félre is tesszük a világnépesség alakulásának témáját, akkor is téves hibáztatás a WWF június 14-es dátuma. Ez ugyanis még ekkor is csak szept. 12., hiszen Magyarország 144%-osan terheli túl a saját területét.[2] Teljesen életidegen számítgatás az országokat nem a saját területükhöz viszonyítani, amely fölött rendelkeznek, és amelyhez alkalmazkodnak. Arról nem is beszélve, hogy az ökoszisztémák épsége szempontjából irreleváns a globális átlag. Legföljebb a klímaváltozás szempontjából érdekes a globális ökolábnyom viszonya a biokapacitáshoz, de ebben az esetben is attól függ, hogy egy ország hozzájárul-e a klímaváltozáshoz, hogy a saját biokapacitását túllépi-e a karbonlábnyoma révén.

Miért kellene a magyaroknak egyre szegényebben élniük amiatt, mert más országok egyre jobban túlterhelik a területüket? Például India fejenkénti lábnyoma harmada a magyarokénak, 1.2 gha, de csupán az utóbbi 13 év alatt 50%-kal nőtt, a népessége pedig 20%-kal![2]

A WWF dícséri Bangladest, amiért akkora a nyomor, hogy ha az emberiség azon a szinten tengődne, nem használná fel az egy évre elegendő természeti erőforrásokat. De vajon ér akármit is ez az életidegen WWF számítás (dícséret ill. hibáztatás)?

Ugyanis még ebben a szegénységben is Banglades 200%-osan[2], India 300 %-osan[2] túlterheli a saját területét (dupla annyira, mint Magyarország). A WWF szerint talán el kellene vándorolnia 800 millió indiainak szerte a nagyvilágba? Vagy Kanadából kellene szállítani a vizet 800 millió indiainak? Nincs válasz, amíg tabu a túlnépesedés és a fogamzásgátlás emberi joga.

4.
Természetesen Magyarországnak is még sokat kell tennie:
– elsősorban (mert ez a leghatékonyabb és leghumánusabb) a fogamzásgátlás emberi jogát és a lányok tanulási lehetőségeit támogatnia a szegény országokban a nemzetközi fejlesztésre költött tízmilliárdokból,
– valamint Magyarországon is ingyenessé tenni a fogamzásgátlást és biztosítani a fogamzásgátlás kompetencia nevelést, hogy csökkenjen a tinédzser teherbeesések száma.

WWF, nem szabad szégyent hoznod a múltadra! Az 1975 óta globális válságra felkészítést nyújtó (ld. Környezetvédelmi Lexikon, 1993, 2002) BOCS Alapítvány továbbra is kiáll a nők egyenlőségéért, a lányok tanulási lehetőségeiért és a fogamzásgátlás emberi jogáért (ENSZ, 1968)!

Ezért a játékos pandaBOCS rendszeresen helyesbíteni fogja a WWF hibás számítási módszerével készült közleményeket a különféle országokról. A fogamzásgátlás tabu megtörése kulcsfontosságú a kiemelkedéshez a szegénységből, a nők egyenlőségéhez, a jövő generáció boldogságához, s nem utolsósorban az emberiség kilábalásához a humanitárius és ökológiai katasztrófából.

[1] https://wwf.hu/egyeb-termeszetvedelem_/1/ettol-a-hettol-magyarorszagnak-mar-hitelez-a-fold
[2] https://data.footprintnetwork.org/#/
[3]  https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL (1961-ben 3,073 mrd, a magyar viszonyok szerint 2016-ig 3%-kal csökkenve 2,988 mrd)
[4] http://data.footprintnetwork.org/#/countryTrends?type=BCtot,EFCtot&cn=97

A BOCS-ról:
A BOCS Alapítvány több hazai és nemzetközi zöld, béke, reproduktív egészség hálózatnak tagja, az MTA Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) kitüntetettje, az 1997 Béke Nobel-díjas ICBL első kelet-európai tagja (1995-től). Logója egy játszó pandabocs.
https://bocs.eu
http://www.facebook.com/bocs.alapitvany.5

Forrás: https://bocs.eu/a-wwf-vakon-hibaztatja-a-magyarokat-frissitett-verzio/
Eredeti változat forrása: https://bocs.eu/a-wwf-vakon-hibaztatja-a-magyarokat/

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.