2014 a legmelegebb esztendő

2014 a legmelegebb esztendő | ClimeNews - Hírportál

Általában már november végén napvilágot látnak az elmúlt év globális hőmérsékletével kapcsolatos elemzések és találgatások. Vajon a legutóbbi év erősíti-e a melegedő tendenciát? Globálisan a legmelegebbnek ígérkezik az idei év, és a hazai adatsorokból is hasonló következtetésre lehet jutni.

Az EURONEWS cikke szerint az idei év eddig a legmelegebb 1880 óta, amióta időjárási adatokat mérnek. Globálisan az átlaghőmérséklet 1,22 Celsius-fokkal volt magasabb az idén, mint a 20. század átlaga, az Amerikai Óceáni és Légköri Intézet (NOAA) szerint. Norvégiában több gleccser fogyása láthatóan mutatja a hőmérséklet emelkedését. 38 nagy gleccserből 33 húzódott vissza. A Grafjell 120 métert vesztett hosszából 2000 óta. “Az utóbbi évtizedben láthatóan felgyorsult zsugorodás, drámai, ha hosszabb időtávot veszünk figyelembe” mondta Jostein Bakke, paleoklíma kutató. Sokkoló az a képpár, ami a Bondhusbreen gleccserét mutatja 1981-ben és manapság.

A 2000-es esztendő után az átlagos vagy annál hűvösebb évek voltak túlsúlyban. Az Egyesült Államok északkeleti részén átsüvítő hideg légtömegek okoznak alacsonyabb átlagokat, de ez a terület a Földgolyónak csupán 2%-át teszik ki.

A NOAA amerikai klímakutató intézet szerint a halálos áldozatokat követelő viharos esőzések, áradások például Marokkóban és az óceánok hőmérsékletének emelkedése között összefüggés van.

2014-ben Európát szintén sújtották halálos áldozatokkal járó viharok, például Olaszország északi részén a Földközi-tenger térségének melegedése miatt. A Világbank szakértője, Rachel Kyte szerint sürgető, hogy a vezető politikusok valós prioritással kezdjenek foglalkozni a klímaváltozással: “Az összes káros anyag, amivel évtizedeken át szennyeztük a levegőt, most mutatja meg igazán a hatását, másfél fokkal megemelve az átlaghőmérsékletet. Ez azt jelenti, hogy eddig nem tettünk hatékony intézkedést a folyamat megakadályozására. Meg kell hoznunk a megfelelő intézkedéseket” mondta Rachel Kyte.

Brazília Sao Paolo szövetségi államában is megváltozott az évi csapadék mennyisége. Szakértők szerint nemcsak Dél-Amerikára, hanem globális szinten is hatással van az Amazonas menti őserdők kivágása. Egyes kutatók szerint a légkör tulajdonságai annyira megváltoztak, hogy a nedvesség nem jut el olyan messzire, mint korábban.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a politikusok nem halogathatják tovább a hatékony intézkedéseket, amiket technikai újításokkal, és széleskörű szemléletformálással kell segíteni a jövőben.

Forrás: www.euronews.com/2014/11/26/hottest-year-ever-is-2014/

Hazai adatsorokból is hasonló következtetésre lehet jutni

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisa alapján folyamatosan nyomon követhető a hőmérsékleti viszonyok alakulása. A homogenizált, interpolált országos éves középhőmérsékletek sorában a november végéig tartó időszakok között a 2014-es év és a 2007-es év ezen időszakai pályázhatnak az első helyre. Egyelőre tizedre pontosan megegyezik a két év ezen időszakának a középhőmérséklete, ami 12,9°C-nak adódik az adatok jelenlegi feldolgozottsága mellett. Ez az érték az 1971–2000-es átlagot közel két fokkal, a legutóbbi 1981–2010-es normált pedig 1,6°C-kal múlja felül.

A 2014-es év számos szokatlan eseményt produkált. Tavasziasan enyhe téli hónapokkal kezdődött, februárban, ami egyébként a legszárazabb hónap térségünkben, nagyon sok eső hullott. Nem így júniusban, amikor a várakozások szerint a legtöbbnek kellett volna esni. Ami elmaradt júniusban azt a monszunszerű esőzések pótolták, sőt túlszárnyalták júliusban és augusztusban. A hosszú ősz pedig kellemesen magas hőmérsékleteket és a délebbi területeken sok csapadékot hozott. A év folyamán több napi rekord is megdőlt.

 Új országos
napi rekordok
 Legmagasabb
maximumhőmérséklet (°C)
 Legmagasabb
minimumhőmérséklet (°C)
 2014.01.05.  Kaposvár

16.3

 Kaposvár

9.9

 2014.01.21.  Berettyóújfalu

8.3

 2014.04.05.  Pécs Egyetem TTK

15.6

 2014.09.03.  Eger

21.4

 2014.11.06.  Pápa repülőtér

14.7

 2014.11.07.  Fülöpháza

24.6

Az adatok ellenőrzése és homogenizálása után, az újév elején a teljes évről értékelő elemzéseket adunk majd közre.

Forrás: OMSZ

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.