Az éghajlatváltozás a repülésben már nem vicces!

Alig 20 perccel a leszállás előtt kezdődött a riadalom. A turbulencia következtében hirtelen magasságot vesztett gépen a légiutas-kísérő a mennyezetnek csapódott, az utasok pedig sikoltozni kezdtek.

Az éghajlatváltozás a repülésben már nem vicces! | ClimeNews - Hírportál

Egyikük a legrosszabbra készült fel, és nyomban imádkozásba fogott. Mirjeta Basha azonban megőrizte lélekjelenlétét, és mindent videózott.

A bolgár ALK légitársaság Koszovóból indult charterjárata végül – mindössze 10 sérülttel a fedélzetén – szerencsésen megérkezett Svájcba, ahol már a mentők várták a gépet.

A meteorológusok szerint az ehhez hasonló vagy még veszélyesebb légörvények még gyakoribbak lesznek a klímaváltozás következményeként.

[hana-flv-player video=”https://res.cloudinary.com/rampi/video/upload/v1570656303/Flight_Attendant_Sent_Crashing_Into_Ceiling_by_Violent_Turbulence_dsneba.mp4″ width=”700″ height=”auto” description=”” player=”5″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” splashimage=”https://res.cloudinary.com/rampi/image/upload/v1561027965/through_the_storm_by_machiavellicro-d5mimr0_ofqibm.jpg” /]

Az éghajlatváltozás a repülésben már nem vicces! | ClimeNews - HírportálKorábban írtunk már a repülési kockázatok növekedéséről, amivel számolni kell a globális felmelegedés miatti éghajlatváltozás következményével kapcsolatban. Hatalmas fejlődés volt az elmúlt évtizedekben a repüléshez kapcsolódó időjárási előrejelzésekkel kapcsolatban. Például már régóta minden fedélzeten megtalálható az időjárási radar! Ettől függetlenül a láthatatlan extrém meteorológiai jelenségek kiszámíthatatlanabbak lettek, legfőképpen a szélnyírások, örvények, és nagy sebességű fel és leáramlások. Valószínűsíthető, hogy az utóbbiak közül valamelyikbe repült be a Pristina-Bázel között repült gép.

Rampasek László
Forrás: Euronews
(A képek illusztrációk)