Kétszáz repülőtér mehet csődbe Európában a közeljövőben

Csaknem 200 légikikötő csődbe juthat Európában a következő hónapokban, 277 ezer álláshely kerülhet veszélybe, és 12,4 milliárd euró eshet ki az európai GDP-ből, ha az utasforgalom az év végéig nem kezd visszatérni – figyelmeztet a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának európai szerve, az ACI Europe.

Kétszáz repülőtér mehet csődbe Európában a közeljövőben | ClimeNews

A járvány miatti krízis nyolcadik hónapjában a repülőterek hatalmas mennyiségű készpénzt költenek el a nyitva tartásra, ám a bevételeik meg sem közelítik a kiadások szintjét – többek közt ez derül ki abból a friss előrejelzésből, amelyet a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának európai szerve (ACI Europe) készített, és drámai képet fest kontinensünk légiközlekedési iparágának kilátásairól.

Az európai repülőterek napról napra közelebb kerülnek a szakadék széléhez, mert a kormányok ragaszkodnak a karanténintézkedésekhez, ahelyett, hogy vírustesztek alkalmazásával újraindítanák az légiforgalmat – jelentette ki Olivier Jankovec, az ACI Europe igazgatója.

Az ACI Europe kalkulációi szerint a következő hónapokban 193 európai repülőtér válhat fizetésképtelenné a járvány miatt bevezetett korlátozások és a kereslet jelentős visszaesése miatt, ha az utasforgalom nem kezd visszatérni az év végéig.

Ezek a repülőterek 277 ezer munkahely fenntartásában működnek közre, és 12,4 milliárd euróval járulnak hozzá az európai GDP-hez.

A fizetésképtelenné válás veszélye főként a regionális repülőterek esetében áll fenn, amelyeknek fontos szerepe van a helyi közösségek kiszolgálásában, kiesésükkel az európai közlekedési rendszer jelentős része szűnne meg, hacsak a kormányok nem nyújtanak segítséget.

Eddig ilyen csak néhány esetben történt. Az esetleges csődök hatása egyértelmű a helyi foglalkoztatásra és gazdaságra nézve, ezért a kormányok által nyújtott pénzügyi segítség kritikus fontossággal bír – figyelmeztet a szervezet közlése.

Az ACI Europe adatai szerint az európai repülőterek utasforgalma szeptemberben 73 százalékkal, 172,5 millióval csökkent a tavalyi szinthez képest. Idén eddig 1,29 milliárddal kevesebb utast kezeltek az európai repülőterek az előző évhez viszonyítva.

Októberben a trend tovább romlott, a hónap közepéig 75 százalékos utasszám-visszaesést jelentettek az egy évvel korábbihoz képest.

A téli menetrendi időszakban a korábban vártnál sokkal alacsonyabb lehet az utasok száma a szigorú utazási korlátozások miatt, sok légitársaság jelentősen csökkentette kapacitásait az év hátra lévő hónapjaira és 2021 elejére is.

Kétszáz repülőtér mehet csődbe Európában a közeljövőben | ClimeNews

A nagyobb európai repülőterek és a gyűjtő-elosztó központok sem immunisak a pénzügyi kockázatok ellen, ezért költségcsökkentési programok, a pénzpiacokról történő forrásbevonás és pénzügyi vészforgatókönyvek életbe léptetése jellemzi ezt a szegmenst is.

A legnagyobb húsz európai repülőtér adóssága 16 milliárd euróval emelkedett meg hirtelen, amely egy normális év bevételeinek 60 százalékát is eléri.

Az iparág jövőjét az is veszélyezteti, hogy a repülőtereknek több ezer magasan képzett dolgozótól kellett megválnia.

Forrás: AIRportal.hu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.