Batsirai ciklon: Madagaszkár heteken belül a második ciklonra készült

Egy nap múlva a Batsirai ciklon megérkezik Madagaszkár fölé. Az ország még mindig lábadozik a két héttel ezelőtti Ana vihar utáni áradásokból.

Madagaszkár egy második ciklonra készül, amely kevesebb mint két héttel azután, hogy az Ana vihar széles körű pusztítást okozott, és több tucat ember halálát okozta.

Forrás: Scott Duncan

A helyi hatóságok attól tartanak, hogy a földcsuszamlások és az áradások miatt több tízezer ember válhat hajléktalanná.

Néhány iskolát pénteken bezártak, hogy óvóhelyeket alakíthassanak ki bennük.

“Nagyon idegesek vagyunk” – mondta Pasqualina Di Sirio, aki a WFP programját vezeti az indiai-óceáni szigeten.

A WFP (ENSZ Világélelmezési Program) élelmiszerkészleteket készített elő, hogy szétossza a rászorulóknak, míg néhány embert már evakuáltak – mondta.

Pénteken a főváros, Antananarivo lakói téglákkal próbálták megerősíteni otthonaikat, hogy megakadályozzák a tetőszerkezetek elszállását.

“Nagyon félek, mert azt mondják, hogy a ciklon nagyon erős lesz” – mondta egy férfi, Nivo a Reuters hírügynökségnek. “Azt mondják a tévében, hogy a szél elsodorja majd az embereket.”

Batsirai ciklon: Madagaszkár heteken belül a második ciklonra készültMadagaszkár még mindig lábadozik az Ana vihar után (fenti képen).

A szakértők attól tartanak, hogy az akár 200 km/órás szélsebességű Batsirai ciklon még erősebb lehet, mint az Ana vihar, amely Mozambikot, Malawit és Zimbabwét is elérte.

Szombatra 30 centiméteres csapadékot jósolnak, ami felveti a hirtelen áradások veszélyét, mivel a talaj már most is telített, miközben a ciklon 15 méteres hullámokat is okozhat.

Vahinala Raharinirina környezetvédelmi miniszter a BBC-nek azt mondta, hogy ez lehet a legsúlyosabb ciklon, amely 17 éve sújtotta a szigetet, és összesen mintegy 600 000 embert érint.

Batsirai ciklon: Madagaszkár heteken belül a második ciklonra készültEzreket kényszerített ki otthonából az Ana vihar

A WFP szerint a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás okozta pusztító viharok közelmúltbeli mintázata terméskiesést, magas élelmiszerárakat és növekvő élelmezési bizonytalanságot okozott a térségben.

“A dél-afrikai emberek már évek óta az éghajlati szélsőségek frontvonalában vannak, és minden egyes vihar visszaveti őket, visszaveti az elért eredményeket” – mondta Margaret Malu, a WFP vezető tisztviselője.

Szakértők szerint a szélsőséges időjárási események, például a ciklonok az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá válnak.

Madagaszkár is épp most lábadozik egy szélsőséges szárazság hatásaitól, amelyet szintén a globális felmelegedésnek tulajdonítottak.

Raharinirina asszony elmondta, hogy az ország tervet nyújtott be a COP26 klímakonferenciára, amelyből kiderült, hogy évi 1 milliárd dollárra (740 millió font) van szüksége az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodáshoz.

Forrás: BBC News


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.