A helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezés nagyjáért

Nem tudom ki hogy van vele, de engem meglehetősen felingerel amikor a környezetünkben élők azért, hogy megspórolják a zöldhulladékos zsák néhány forintos árát egész álló nap tüzelik a leveleket.

A helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezés nagyjáért | ClimeNews

Persze nálunk itt falun ilyenért nem nagyon lehet szólni, mert ez a fajta eljárásmód annyira beleivódott az emberek mindennapjaiba, hogy még a környezetvédelem említése is indulatokat vált ki.

Mi nyeljük a füstöt, a kisebb gyerekek néha “lézerkardoznak” a ledlámpákkal és ha valaki esetleg szólni mer akkor jön a hetekig tartó besértődés, hiszen “az X utcában a Béla az parkettával fűt annak persze nem szólnak”.

Pedig a szálló por miatt a hétvégén is több magyarországi városban volt rossz a levegő minősége.

Megdöbbentő, de egy a témában tavaly végzett közvélemény-kutatás szerint: az emberek úgy vélik, hogy az egészségünkre meglehetősen veszélyes szennyezés leginkább az iparból és a közlekedésből származik. A tények ennek ellenére azt mondják, hogy ezek valójában csak 25 százalékban “felelnek” a légszennyezettségért, mert nagyobb részt a lakosság maga okozza azt.

A helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezés nagyjáért | ClimeNewsItt tökéletes az égés, ez nem hulladék.

Hogy ez mennyire így van mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a közvélemény-kutatás válaszadóinak 14 százaléka be is vallotta: ő bizony hulladékkal is tüzel otthon, miközben tudja, hogy azt jogszabály is tiltja.

A korlátozás azonban nem véletlen, nem egy a minőségi tüzelőanyagot forgalmazó titkos társaság, és nem a zöldhulladék vagy a szemét elszállításában érdekelt vállalkozók találták ki!

Az “elééég az” vagyis a háztartási, a kerti hulladék égetése, a farostlemezzel, laminált lapokkal való fűtés ugyanis meglehetősen káros az egészségre. Még egy átlagos kerti tűz is – amelyben avart, fűnyesedéket és gallyakat éget el valaki- óriási légszennyezést okoz, a hulladékok tűzre dobása pedig egyenesen életveszélyes. A bennük található, vagy a felületükre felhordott mérgező anyagok az égést követően az általunk belélegzett levegőbe és a hamuval az élelmiszernövényeinknek otthont adó talajba kerülnek.

Ma bejelentették: elindult a “Fűts okosan!” kampány, amely célja a légszennyezettség, valamint a fűtési költségek csökkentése hazánkban. A www.futsokosan.hu oldalon lehet tájékozódni a helyes lakossági tüzelési módokról.

Forrás: kidsnews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.