A szén-dioxid-piacokról beszélgetés John Kerryvel

Beszélgetés a szén-dioxid-piacokról John Kerryvel, az Egyesült Államok klímavédelmi megbízottjával.

Beszélgetés a szén-dioxid-piacokról John Kerryvel

Néhány héttel ezelőtt a Salesforce elnöke, társ-vezérigazgatója és társalapítója, Marc Benioff meghívta Sam Gillt, társalapítónkat, hogy csatlakozzon a klímatechnológia területén tevékenykedő innovatorok egy csoportjához, és találkozzon John Kerryvel, az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottjával San Franciscóban. Olvassa el a három legfontosabb tanulságot.

Nagy örömömre szolgált, hogy néhány hete csatlakozhattam egy kerekasztal-beszélgetéshez más klímatechnológiai innovátorokkal a San Franciscó-i Salesforce-toronyban. John Kerryvel azért gyűltünk össze, hogy megvitassuk, hogyan kínál az innováció és a technológia éghajlati megoldásokat, és megvizsgáljuk, milyen szerepet játszhatnak a szén-dioxid-piacok a nettó nullára való átállásban.

Hihetetlen értéket képvisel, ha a politika és a technológiai innovátorok összefognak az éghajlati válság leküzdése érdekében. Egyikük sem képes a változtatásra külön-külön, és mindkettő ugyanolyan mértékben támaszkodik egymásra a status quo megkérdőjelezéséhez.

Teljesen egyértelmű volt, hogy együttesen rendelkezünk a kulccsal ahhoz, hogy a jelenleginél sokkal gyorsabb ütemű nettó nulla százalékos előrehaladást érjünk el – ami egyre fontosabb, mivel a célok elérésére rendelkezésre álló időkeret egyre szűkül.

Az alábbiakban a találkozó három fő tanulsága következik arról, hogy a szén-dioxid-piacok milyen szerepet játszhatnak a nettó nullára való globális átállásban:

1. A szén-dioxid-piacok a rövid távú cselekvés kapuját jelentik.

Ma már konszenzus van abban, hogy minden vállalatnak, ágazatnak és országnak a saját kibocsátásuk lehető legnagyobb mértékű csökkentését kell előtérbe helyeznie, mielőtt az ellentételezést fontolóra venné. Ez az úgynevezett “mitigációs hierarchia”. Sok ágazatban azonban, például a hajózásban vagy a légi közlekedésben, ahol jelenleg nem áll rendelkezésre a technológia a teljes szén-dioxid-mentesítéshez, az ellentételezés kritikus rövid- és középtávú szerepet fog játszani az éghajlat-politikai fellépésben, mivel ez az egyetlen lehetőség. A hatékony szén-dioxid-piacok, a rendelkezésre álló kreditek minőségének nagyfokú átláthatóságával a lehető legkisebb költséggel érik el a maximális környezeti hatást.

2. A magánszektor fel tudja gyorsítani a fellépést.

A kormányok és a szabályozó hatóságok nagy hatalommal rendelkeznek, de nem tudnak olyan gyorsan lépni, mint amilyen gyorsan az átmeneti célok eléréséhez szükséges. Ezért rövid távon a magánszektor önkéntes fellépésének kell betöltenie a hiányt. Minél inkább képes a magánszektor a kibocsátáscsökkentési hierarchián keresztül – többek között a magas színvonalú kompenzáció révén – magas fokú integráltságú, nagy hatású megközelítésekkel előállni, annál könnyebb lesz a szabályozóknak ezeket a legjobb gyakorlatokat rögzíteniük. Az alternatíva az lenne, ha a szabályozó hatóságok saját szabályokat dolgoznának ki, amelyeket aztán a magánszektorra kényszerítenének, ami szükségtelen zavarokat okozna.

A karbonkredit ára az értékekért folytatott küzdelem

3. Mind az eltávolításokra, mind az elkerülési megoldásokra szükség van a nettó nulla eléréséhez.

A piacon egyesek hamis kettősséget látnak a kibocsátások elkerülésének tekintett kreditek és az üvegházhatású gázok eltávolításának tekintett kreditek között. Azonban, feltéve, hogy jó minőségűek, mind az “elkerülő”, mind az “eltávolító” kreditek pontosan ugyanazt a hatást érhetik el – bár az elkövetkező évtizedekben egyre inkább az eltávolító kreditek irányába fogunk elmozdulni, mivel a világ minden táján a szabályozás szükségtelenné teszi az elkerülő krediteket. Minőségi adatokkal kaphatunk valódi képet az egyes jóváírások minőségéről, függetlenül attól, hogy azok elkerülő vagy eltávolító jellegűek. Tekintettel az előttünk álló éghajlati válság nagyságrendjére, minden rendelkezésre álló eszközre szükségünk van – beleértve az elkerülő és az eltávolító krediteket is -, ahelyett, hogy értelmetlen vitákba bonyolódnánk arról, hogy melyik a jobb.

Összességében azt vittem magammal San Franciscóból, hogy még elszántabban folytassuk azt, amit a Sylveránál csinálunk.

Ez nem lesz könnyű. Sokakhoz hasonlóan engem is aggaszt, hogy mi, mint faj, globális szinten nem teszünk eleget és nem elég gyorsan.

A találkozó világossá tette, hogy a közszféra egyedül nem képes kezelni az éghajlatváltozást – a magánszektornak óriási szerepe van. Egy klímatechnológiai vállalat társalapítójaként ez inspiráló, motiváló és elrettentő. Megerősíti számomra munkánk fontosságát, valamint a közszférával való partnerségek továbbfejlesztésének fontosságát, hogy biztosítsuk, hogy mindannyian együtt, első alkalommal jól oldjuk meg ezt a feladatot.

Samuel Gill
Társalapító és Vezérigazgató

Sam Londonban kezdte pályafutását, ahol az Egyesült Államok legjobb ügyvédi irodáinak dolgozott. A befektetési alapok alapítására és szabályozására specializálódott, és számos nagy horderejű megoldáson dolgozott. A közelmúltban a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) termékekkel foglalkozott, és tanácsadóként részt vett jelentős szén-dioxid-kibocsátásokban, ami felkeltette érdeklődését a szén-dioxid-piacok iránt. A jogi pályát otthagyva társalapítója lett a Sylvera cégnek (carbon offset cég, hasonló mint Magyarországon az OurOffset Nonprofit LLC.), és ma már rendszeres előadója az iparági rendezvényeknek, valamint megbízható tanácsadója a multilaterális intézményeknek, kormányzati szerveknek és fenntarthatósági szakembereknek.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.