Enyhült a globális szén-dioxid-kibocsátás 2019-ben

Adatközlés: Az energiával kapcsolatos globális CO2-kibocsátás 2019-ben kb. 33 gigatonnán (Gt) ellapult, két éves növekedés után.

Az energiával kapcsolatos globális szén-dioxid-kibocsátás 2019-ben körülbelül 33 gigatonnán (Gt) enyhült, két éves növekedés után. Ez elsősorban az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának erőteljes csökkenéséből adódott a fejlett gazdaságokban, a megújuló energiaforrások (főleg a szél, és a napenergia) növekvő szerepének, az üzemanyag szénről földgázra váltásának, és a magasabb atomenergia használatnak köszönhetően.

Enyhült a globális szén-dioxid-kibocsátás 2019-ben | ClimeNews - HírportálAz energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás változása régiónként, 2018-2019
(
– Fejlett gazdaságok | – A világ többi része)

A szénfelhasználásból származó globális CO2-kibocsátás közel 200 millió tonnával (Mt), vagyis 1,3% -kal csökkent 2018-as szinthez képest, ellensúlyozva az olaj- és földgázkibocsátás növekedését. A fejlett gazdaságokban kibocsátásuk több mint 370 Mt (vagy 3,2% -kal) csökkent, miközben az energiaszektor felelős a visszaesés 85% -áért. 2018-hoz képest sok nagy gazdaságban az enyhébb időjárás jelentős hatással volt a tendenciákra, mintegy 150 millió tonnával csökkentve a kibocsátást. A gyengébb globális gazdasági növekedés szintén szerepet játszott, mérsékelve a kibocsátás növekedését a nagyobb feltörekvő gazdaságokban, például Indiában.

Enyhült a globális szén-dioxid-kibocsátás 2019-ben | ClimeNews - HírportálAz energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás változása régiónként, 2018-2019

A 2019-es kibocsátási tendenciák azt sugallják, hogy a tiszta energiára való áttérés folyamatban van, amelyet az energiaágazat vezet. A globális energiaszektor kibocsátása mintegy 170 Mt-val, vagyis 1,2% -kal csökkent, a legnagyobb esés a fejlett gazdaságokban zajlik, ahol a szén-dioxid-kibocsátás jelenleg olyan szinten van, amelyet nem láttak az 1980-as évek vége óta (amikor a villamosenergia-igény egyharmaddal alacsonyabb volt).

Forrás: www.iea.org

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.