Professor Nicholas Stern: Tévedtem a klímaváltozással

Professor Nicholas Stern: Tévedtem a klímaváltozással kapcsolatban – sokkal, sokkal rosszabb a helyzet.

Nicholas Stern: 'I got it wrong on climate change – it's far, far worse' - Lord Stern now believes he should have been more ‘blunt’ about threat to economies from temperature rises.
Fotó: Sarah Lee for the Guardian

A 2006-ban kiadott Stern-jelentés az első közgazdasági szempontból megírt tanulmány, amely elemezte a klímaváltozást és annak lehetséges gazdasági hatásait. Ma már Stern nyíltan beszél a fokozott gazdasági veszélyekről, mivel a bolygó kevesebb szén-dioxidot nyel el és úton van az átlagos 4 C°-os hőmérsékleti emelkedés felé.

Lord Stern, a kormányzati megbízásból készült, klímaváltozásról szóló jelentés szerzője – amely azóta a politikusok és zöld mozgalmak kézikönyvévé vált – állítja, hogy alábecsülte a veszélyeket, határozottabbnak kellett volna lennie a ránk váró veszedelmekkel kapcsolatosan, melyek az emelkedő hőmérsékleti értékek miatt gazdaságunkat fenyegetik.

A 2012-es davosi Világgazdasági Fórumon Stern, aki ma már független képviselő, a következőket nyilatkozta:

Visszatekintve, alábecsültem a kockázatokat. A bolygó és a légkör úgy tűnik kevesebb szén-dioxidot nyel el, mint hittük, a kibocsátás pedig erőteljesen növekszik. Egyes hatások gyorsabban bekövetkeznek, mint gondoltuk.

Míg a 2006-os Stern-jelentés 75%-os bekövetkezési eséllyel jósolt 2-3 fokos globális emelkedést a hosszú távú hőmérsékleti értékekhez képest, ma már úgy hiszi jó úton vagyunk a 4 felé. Ha ismerte volna a helyzet lehetséges alakulását -mondja- „Úgy hiszem lehettem volna keményebb, sokkal határozottabb egy négy-öt fokos emelkedési kockázatot illetően.”

Állítja, néhány ország, köztük Kína is, kezdi megérteni a kockázatok komolyságát, de a kormányzatoknak erőteljesebben kellene cselekedniük, hogy elmozdítsák gazdaságukat a kevésbé energiaigényes, környezetbarát, fenntartható technológiák felé.

Akkora potenciális veszélyeknek vagyunk kitéve, hogy határozottan cselekednünk kell. Egy, vagy két golyóval akarunk orosz rulettet játszani? Sok ember számára ez már létkérdés.

Stern támogatja a brit éghajlatvédelmi törvényt, amely arra kényszeríti a kormányt, hogy csökkentse a szén-dioxid kibocsátást, ugyanakkor a gazdaságot zöldítő beruházásokról azt mondta, „ez egy nagyon izgalmas növekedési történet”. David Cameron, a brit miniszterelnök sokat tett a 2010-es választások előtt környezetvédelmi hitelességéért. Elutazott az Antarktiszra is, hogy hangsúlyozza elkötelezettségét a klímaváltozás elleni küzdelemben, ettől függetlenül az utóbbi időben a koalíció elkötelezettsége a zöld politika felé megkérdőjeleződött; miközben a kormánytisztséggel nem rendelkező kormánypárti képviselők szkeptikusak a szélenergia előnyeit illetően és a kancellár csökkenő lelkesedéssel tekint a brit palagáz kitermelésre.

Stern kommentárjai Jim Yong Kim, a Világbank új elnökének davosi nyilatkozata után érkeztek. Kim szigorúan figyelmeztetett arra, hogy ha beigazolódik az az állítás, miszerint az átlaghőmérséklet négy fokkal megemelkedik, akkor ez nagyon komoly konfliktusokat szülhet a természeti erőforrásokért folytatott harcokban. „Biztosra vehető az élelmiszerért és az ivóvízért folytatott harcok elterjedése” – nyilatkozta Kim, aki ígéretét tette, hogy elnöksége alatt prioritásként kezeli a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Kim azt mondta intézkedésekre van szükség, hogy létrejöjjön a szén-dioxid piac, megszűnjenek a fosszilis üzemanyag támogatások, valamint megvalósuljon a világ 100 nagyvárosának „zöldítése”, amely a globális kibocsátás 60-70%-ért felelős.

Hozzátette, hogy az államokbeli 2012-es aszály amely megemelte a búza és kukorica piaci árát, oda vezetett, hogy a világ szegényebb rétegei kevesebb táplálékhoz jutottak. Ez az első alkalom, hogy a bank elnöke azt mondta, a szélsőséges időjárás az ember által okozott klímaváltozásnak tulajdonítható.

Az emberek kezdenek rájönni az összefüggésekre. Ha elfelejtenék, én azért vagyok itt, hogy emlékeztessem őket. Meg kell találnunk gazdasági növekedésünk előmozdításának klímabarát módjait. A jó hír az, hogy úgy hisszük, léteznek.

Kim állítja, nincs megoldás a klímaváltozásra a magánszektor bevonása nélkül és arra kell ösztönözni a vállalkozásokat, hogy ragadják meg a lehetőséget a profitnövelésre: „Rengeteg pénz van az új, klímabarát technológiák kiépítésében és a klímaváltozás befolyásolásában.”

Forrás: www.guardian.co.uk
Fordította: Kump Edina, ÖKO-Pack Nonprofit Kft.


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.