Fiatalok kontra Fehér Ház: egy veszteség, egy félgyőzelem a klímaperekben

Minden bizonnyal az évszázad egyik nagy jogi meccse, hogy a bíróságok helyt adnak-e világszerte a kiskorúak kereseteinek, és rákényszerítik-e a kormányokat arra, hogy élhető környezetet hagyjanak hátra a jövő generációk számára. Egyelőre egy elutasító és egy helyt adó ítélet született Amerikában. Három másik országban már klímavédelemre kötelezte a bíróság a kormányokat.

Fiatalok kontra Fehér Ház: egy veszteség, egy félgyőzelem a klímaperekben

Pennsylvaniában egy 7 és egy 11 éves kisfiú perelte be a Donald Trump amerikai elnököt, Rick Perry energiaügyi minisztert, Scott Pruittot, a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) egykori igazgatóját és más alpereseket, hogy megállítsák őket abbéli igyekezetükben, hogy visszavonják vagy tompítsák Barack Obama klímavédelmi törvényeit. A perben az emberi „életet támogató klímarendszert” követeltek az amerikai elnöktől.

Asztma és allergiák mint vélt jogalap

Paul Diamond szövetségi bíró azonban úgy határozott, hogy „sem hatásköre, sem kedve nincsen” beleszólni a Fehér Ház ügyeibe. Döntését azzal indokolta még, hogy a két fiú a per benyújtásakor még nem tudta bizonyítani, hogy allergiáikhoz és asztmájukhoz a Fehér Házból kiadott rendelkezéseknek közük lett volna.

A bíró szerint az USA alkotmánya nem garantálja, hogy a Tiszta Levegő Törvény és a fiúk kérése együttesen jogot adnak a beleszólásra Trump ez irányú politikájában. „Jobb, ha a törvényhozási vitát a politikai folyamatra hagyjuk”, vagyis támadja Trumpot emiatt inkább a Kongresszus. Csakhogy Trump is azt a trükköt használja, amit Obama.

Elnöki rendelet: kikerüli a törvényhozást

Amikor 2010-ben nem szavazták meg a Capitoliumban a klímavédelmi törvényt, Obama elnöki rendeletekkel utasította az illetékes hivatalt (EPA), hogy saját hatáskörében tegyen meg, amit tud. Ám míg Obama a klímavédelemre használta a hatóságot, Trump éppen a környezetvédelmi szabályozások fellazítására.

Trump novemberben nyilvánosan is elutasította a Nemzeti Klíma Összefoglaló (National Climate Assessment) című jelentés megállapításait, melyet a kongresszus felkérésére állít össze számos állami tudományos intézet. A jelentés szerint az évszázad végére 10 százalékkal is csökkenhet az USA GDP-je a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen mellékhatásai miatt.

Alapvető polgári jogokra hivatkozva

A pennsylvaniai szövetségi bíró döntése eltér attól az állásponttól, amit Ann Aiken körzeti bíró foglalt el abban az Oregon állambeli Eugene-ben folyó perben, melyet 21 gyerek és kamasz indított, hogy ugyancsak a klímavédelemre próbálják kötelezni az amerikai elnököt.

A keresetet benyújtó 21 felperes fiatal az alapvető polgári jogok illetékességi körébe tolja az ügyet: itt nem azt támadják, hogy a kormány nem tett eleget a klímaváltozás megfékezése érdekében, hanem azt próbálják bizonyítani, hogy rendelkezéseivel a kormány kiváltotta az éghajlatváltozást. Ez pedig alapvető polgári jogokat sért, tehát a kormány köteles orvosolni cselekedeteinek hatását a polgárokra nézve.

Az ökológiai perek általában jogi szabályozásokat támadnak meg. Az oregoni ügy azonban azt állítja, hogy az embereknek állampolgári joguk stabil éghajlati rendszert örökölni, méghozzá olyat, ami képes fenntartani az emberi életet és a szabadságjogokat.

A perben azon az alapon támadják a kormány energiapolitikáját, hogy az hozzájárult az éghajlat destabilizálásához, és ezzel megsértette

  • a személyes biztonsághoz
  • a családi autonómiához
  • a magántulajdonhoz

fűződő alapvető alkotmányos jogokat. Ezt azzal indokolják, hogy a fosszilis energiahordozók elégetéséből eredő légszennyezés veszélyezteti az emberi életet, a magántulajdont és magát a civilizációt.

Létfenntartó köztulajdon

A köztulajdon elvét is felhasználták keresetükben a felperesek. E doktrína értelmében a kormány köteles védelmezni azokat az erőforrásokat, melyek fenntartják a polgárokat a jelenben és a jövőben. Ann Aiken 2016-ban helyt adott mind a polgárjogi, mind a köztulajdoni érvelésnek, utat nyitva ezzel egy precedensértékű pernek.

Amennyiben a körzeti bírónő a tárgyalássorozat végén a felpereseknek ad majd igazat, ugyanolyan bíróság által felügyelt jogorvoslati folyamat indulhat be, ami annak idején –ugyancsak polgárjogi indokokkal – szüntette meg a szegregációt az iskolákban.

A keresetet egyébként érdekes módon még az Obama-adminisztráció ellen nyújtották be 2015-ben, mivel Obama két elnöki mandátuma alatt folyamatosan nőtt az USA olajkitermelése, annak ellenére, hogy Obama klímavédelmi szabályozásokat alkotott, például a gépjárművek emissziójának csökkentését célzó üzemanyag-hatékonysági intézkedéseket vagy a széntüzelésű erőművek működését fékező Tiszta Energia Tervet.

Fiatalok kontra Fehér Ház: egy veszteség, egy félgyőzelem a klímaperekben | ClimeNews

A kereset célpontja most már a Trump-adminisztráció. A felperesek jelenleg 11 és 22 év közötti fiatalok, és azt követelik, hogy az alperesek dolgozzanak ki egy kötelező érvényű, országos tervet az üvegházgáz-kibocsátás mérséklésére.

Három országban már győzelem

A Trump-adminisztráció nagy pofont kapott 2018 júliusában, amikor a Legfelsőbb Bíróság nem adott helyt a Fehér Ház kérésének, hogy utasítsák el a keresetet.

Az oregoni körzeti bíróság 2018. október 15-én helyt adott a kereset alapköveteléseinek, amivel elhárult az akadály a tárgyalássorozat megkezdése előtt. Az első tárgyalást október 29-re tűzték ki, de az Igazságügyi Minisztérium az időpontot megtámadta, és késleltetést kért. Újabb pofon: ezt is elutasították.

A perben számos világhírű szakértő és tudós készül tanúskodni. Ugyan kiskorúak a felperesek, a perek útját környezetvédelmi szervezetek egyengetik. Az elutasított pennsylvaniai keresetet a Clean Air Council adta be a bíróságra, az Oregon állambelit pedig az Our Children’s Trust segíti tanácsadóként.

Az oregoni per egyáltalán nem egyedülálló. A közelmúltban több országban is jogi úton adtak hangot elégedetlenkedésüknek a fiatal generációk, amiért kormányuk nem cselekedik hathatósan az éghajlatváltozás megállítása érdekében. Hollandiában, Pakisztánban és Kolumbiában már születtek olyan bírói ítéletek, melyek a kormányok kötelességének ítélték a polgárok megvédését a klímaváltozástól.

A holland Fellebbviteli Bíróság arra kötelezte a kormányt, hogy 2020-ra az 1990-es bázisév kibocsátásához képest 25 százalékkal csökkentse az ország emisszióját.

Forrás: P&P/Kriston László, The Conversation, Reuters

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.