A karbonsemlegesség az új hívószó annak, aki zölden gondolkodik

Mi a közös a Rolling Stones-ban és a Coldplayben, ami nem a zene? Hát hogy mindkét együttes karbonsemlegességre törekszik. Hogy ez mit jelent, kiderül cikkünkből.

A Rolling Stones már karbonsemlegesen gondolkodik

Hőerőművek Bulgária fővárosában Szófiában | Forrás: AFP/Dimitar DilkoffMíg egy hasonlóan elvont újdonságról, a felhő alapú adattárolásról napi szinten beszélünk, az ennél nagyságrenddel jelentősebb karbonsemlegesség még nem igazán része a szókincsünknek. Maga a karbon pedig nagyon is hétköznapi dolog: a kissé szerencsétlenül magyarosodott kifejezés ugyanis a szénre utal, amely a Földön az élet alapköve. Egészen pontosan a karbon a szén-dioxid (angol eredetű) “álneve”.

Innentől máris érthetővé válik a törekvés lényege: a karbonsemlegesítéssel az egyén vagy cég a lehető legkisebbre próbálja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását (a CO2-lábnyomát) életmódja, tevékenységei, eszközparkja révén, majd a maradék légszennyezés kompenzálásáról is gondoskodik különféle módon, például CO2-kvótát (karbon kiegyenlítési egységet pl. karbonkreditet, a szerk.) vásárol vagy megújuló energiával működő projekteket támogat.

A térképen a világ tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó állama/államszövetsége látható, összehasonlítva az Európai Unió kibocsátásával Forrás: AFP/S. Ramis, V. Lefai

A fent említett Rolling Stones például kiszámoltatta, hogy a koncertjein nem is az áramfogyasztás a legnagyobb környezetterhelési tétel, hanem a nézők utazása. Egyetlen rajongó az oda- és visszaútja során 13 kilogramm szén-dioxidot ereszt a légkörbe, és legalább egy fa ültetésére van szükség 57 rajongó kibocsátásának semlegesítéséhez.

A Rolling Stones tagjai Havannában Forrás: Getty Images/2016 Sven Creutzmann/Mambo Photo/Sven Creutzmann/Mambo Photo | ClimeNews - Hírportál
A Stones korábbi koncertkörútjára 160 ezer néző váltott jegyet, minden jegy árából 15 penny ment egy skóciai szervezetnek, amely több mint 2800 fa ültetésével kompenzálta a légszennyezést.
A Coldplay pedig a lemezfelvételhez igénybe vett stúdió elektromos energiaigényét fedezte megújuló forrásból.

Cél a környezeti ártalmak mérséklése

Az emberi civilizáció a tűz feletti uralom megszerzése óta támaszkodik valamiféle szénvegyületre energiaforrásként: ide tartozik a fa (amelynek 20 százaléka szén), a kőszén vagy a szénhidrogéneknek nevezett kőolaj és földgáz.

Gyárkémények Kínában Forrás: AFP/CHINA OUTMindegyik vegyjelében megtalálható a szénre utaló C betű, és az égés során oxigénnel lépnek reakcióba, így lesz a végeredmény mások mellett CO2, azaz szén-dioxid gáz.
Az előbbi szénvegyületek tették lehetővé az emberiség folyamatos fejlődését egészen az ipari forradalomnak nevezett technológiai robbanásig, amely a környezetszennyezés szempontjából is mérföldkőnek számít: emiatt az elmúlt évtizedekben a szénvegyületek megítélése egyre negatívabbá vált.

Ahogyan azt a Telekom is tette, Magyarországon 2012-óta a gyakorlatban is működik az Önkéntes Karbonsemlegesség megvalósítása! Különböző iparágakban elsők között voltak olyanok, akik felismerték a szükségességét a karbonsemleges működésnek és azt el is érték. Kiszámoltatták és auditálták a karbonlábnyomukat, majd minősítették magukat, miután azt a mennyiséget is semlegesítették – úgynevezett ellentételezési egységek (karbonkreditek) megvásárlása révén -, amit nem volt lehetőségük csökkenteni.
Ők azok, akik felülkerekednek a klímaváltozáson. Ekkora kihívás láttán könnyen tehetetlennek érezhették volna magunkat, de nem kellett így lennie! Döntéseinknek és tetteinknek, akárcsak, hogy mit vásárolunk, hatalmas ereje van, és sokak életét befolyásolja szerte a világon. Itt van néhány pozitív példa a teljesség igénye nélkül, akik 2015 – 2016-ban álltak be a nagyok sorába Magyarországon:

“3,7 millió km karbonsemlegesen a Hertz Autókölcsönzővel a klímaváltozás megállításáért”

A Hertz Autókölcsönző felismerve felelősségét a klímaváltozásban elhatározta, hogy az autói üzemeltetése által okozott negatív környezeti hatásokat pozitív tettekkel ellentételezi.

„Átlépni a Rubikont” számosRoobycon Consulting - iCC - WebSite CarbonOffset - iCC nyelvben ez a kifejezés fontos és visszafordíthatatlan döntést jelent. Azt, hogy mit és hogyan teszünk most és a jövőben.

2015. áprilisától ők 100%-ban karbon semleges vállalkozás. - iCCA Réthy Fashion Kft. meghatározta és auditáltatta a saját karbonlábnyomát, ezt követően kezdeményezte a saját tevékenységével járó üvegház-hatású gázok kibocsátásának ellentételezését.

Ultramarathon Világkupa

emu | Egyesület a Magyar Ultrafutásért - iCCAz Egyesület weboldala online közvetítést ad a 6 napos eseményről, mely jelentős energia felhasználással jár.

A weboldal üzemeltetésével járó és a látogatottságából adódó üvegházhatású gázok kibocsátását egy brazíliai ‘SOCIAL Carbon’ projektből származó ellentételezési egységek megvásárlásával semlegesítették.

A Ferenc Pince Csárda elkötelezte magát a környezetvédelemmel kapcsolatban. Komolyan veszi a globális felmelegedés okozta kihívásokat. Méltán lehet büszke arra, hogy elsőként karbon neutralizálta vendéglátásáról híres vállalkozását Tihanyban.

R.L.

Önkéntes vállalás mindannyiunk jövője érdekében
A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető művészi illusztráció Forrás: pixabay.com

A magyarországi nagyvállalatok közül elsőként, az európai vezető távközlési szolgáltatók közül az elsők között vált a Magyar Telekom Csoport (beleértve külföldi leányvállalatait, a Makedonski Telekomot és a Crnogorski Telekomot is) teljes mértékben karbonsemlegessé 2015-ben. A Telekom már a ’90-es években felismerte a környezet- és a klímavédelem fontosságát, innovatív megoldásokat alkalmazva folyamatosan csökkentette a működése során felhasznált energiát és növelte az energiahatékonyságát. Modernizálta hálózatát és adatközpontjait, több infrastruktúrája energiaellátását oldja meg szél- és/vagy napenergiával, és saját működése során is előnyben részesíti a fenntartható infokommunikációs termékek és szolgáltatások igénybevételét. 2015-ben 187 GWh megújuló energiát vásárolt, ami a Társaság által felhasznált összes villamosenergia 100 százaléka.
A Telekom növelte hibrid és elektromos autóinak arányát a céges autóflottában, a személyi használatú gépjárművek használata során alkalmazott bonus-malus rendszerben a referenciakibocsátás feletti gépjárművek után fizetett malus-összegek (2015-ben összesen 20 408 548 Ft) 50 százalékát karbonsemlegesítésre fordította.
A kibocsátáscsökkentést két projekt – egy kínai szélerőműpark (Jiangsu Rudong Huangang Dongling erőmű) és egy perui vízerőmű (El Platanal erőmű) – támogatásával érte el a Telekom, ezek segítségével 52189 tonna CO2-kibocsátásától mentesítette a Földet.
A Társaság dolgozói is aktívan részt vállalnak a károsanyag-csökkentésben: 2015-ben közel 1600 dolgozó közlekedett kerékpárral a Telekom telephelyei között, több mint 15 ezer kilométert megtéve. Értekezletekhez a TelePresence videokonferencia-szolgáltatást választva évi 50 ezer liter gázolajat és 40 ezer liter benzint, ezzel 190 tonna szén-dioxid kibocsátást takarítottak meg. A Magyar Telekom kiemelten támogatja a távmunka lehetőségét, mert az az utazáskiváltás szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

A légkör globális felmelegedése ma már ténykérdés Forrás: wikimedia.org1751 óta hozzávetőlegesen 375 milliárd tonna szén került a légkörbe a tüzelőanyagok égetése és a cementgyártás következtében – e fosszilis (nem megújuló) forrásból származó kibocsátásnak a fele az 1980-as évek közepe óta.
Napjainkban évente nagyjából 9500 millió tonna szén kerül a levegőbe az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint.
Az üvegházhatású gázok, közte a szén-dioxid-kibocsátás 75 százalékáért az energiaszektor a felelős: beleértendő a villamos- és hőenergia-termelés, az ipari termelés és energiafogyasztás, a közlekedési és egyéb ágazatok energiafelhasználása. A többi kibocsátás jórészt a mezőgazdasághoz köthető.

A mezőgazdaság is jelentős kibocsátó Forrás: AFP/Daniel MihailescuA karbonsemlegesítéssel ezeket a kibocsátásokat lehet visszafogni, hatásukat mérsékelni például megújuló energiaforrások (szél, nap, víz) alkalmazásával. Az Európai Unió célja, hogy az 1990-es szinthez képest 2020-ra a tagországok legalább 20 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsássanak ki, a teljes energiaszükséglet 20 százalékát megújuló energiából fedezzék, energiafogyasztásukat pedig 20 százalékkal csökkentsék.

A karbonsemlegesség az új hívószó annak, aki zölden gondolkodik - ClimeNews | Forrás: OrigoErre azért van szükség, hogy 2020-ra a Föld átlaghőmérséklete legfeljebb 2 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás korában mért értéket. Természetesen ehhez nem elég pusztán az Európai Unió vállalása. A globális fölmelegedés mérsékléséhez a kibocsátás visszafogására irányuló kezdeményezést a világ 165 országa aláírta.

A zöld szemlélet is lehet divatos

A Gallup reprezentatív felmérése szerint az amerikaiak több mint fele valós problémának tartja a globális klímaváltozást Forrás: AFP/Loic VenanceA karbonsemlegesség az elmúlt években egyre több hírben szerepel, és bármilyen meglepően hangzik, kezd afféle “menőségi” szimbólummá válni, amely egy bizonyos fejlettségi szint fölött lassacskán elvárás: az országok közül nemsokára karbonsemleges lehet a zöldenergiában gazdag Costa Rica, Izland, Norvégia, a Maldív-szigetek, Svédország. (A Vatikán és Bhután értelemszerűen más okból került ebbe a csoportba.)

A vállalatok és szervezetek körében is komoly rangja van a karbonsemlegességnek, ezzel is kifejezhetik társadalmi felelősségvállalásukat. A világszerte közismert márkák közül számos csatlakozott a kezdeményezéshez, egyebek közt a Google, a Dell, a PepsiCo, a Tesco, a Microsoft vagy az Avis.

A karbonsemlegesség az új hívószó annak, aki zölden gondolkodik - ClimeNews | Forrás: AFP/Photononstop/Russel Kord
A Time Square New Yorkban. Az amerikai nagyváros, más metropoliszokkal együtt a szén-dioxid kibocsátás tudatos mérséklését végrehajtó város.

A szén-dioxid-kibocsátás jelentős mérséklését végrehajtó városoknak már önálló szövetségük is van. Ebbe a csoportba tartozik Adelaide, Berlin, Boston, Boulder, Koppenhága, London, New York, Melbourne, Minneapolis, Oslo, Portland, Rio de Janeiro, San Francisco, Seattle, Stockholm, Sydney, Toronto, Vancouver, Washington, Yokohama.  Ezek a sokmilliós lakosú, folyamatosan gyarapodó nagyvárosok vállalták, hogy 2050-re legalább 80 százalékkal mérséklik a CO2-kibocsátásukat.

A karbonsemlegesség az új hívószó annak, aki zölden gondolkodik - ClimeNews | Forrás: Imaginechina/Zhong yang
A szén-dioxid kibocsátás közel háromnegyede az urbánus területekhez fűződik! Ennek azért van jelentősége, mert urbánus területekről kerül a légkörbe az emberiség szén-dioxid-szennyezésének háromnegyede. Elengedhetetlen a települések olyan “újratervezése”, amely minimálisra csökkenti a környezetterhelést, de nem korlátozza a gazdasági növekedést, az életszínvonalat vagy a társadalmi igazságosság megvalósulását.

Forrás: Origo

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.