Schwarzenegger: Trump mesüge, mert semmit nem tesz a klímaváltozás ellen

A filmsztár-környezetvédő szerint az USA nem egyenlő az amerikai elnökkel, a többség igenis támogatja a klímaváltozás elleni cselekvést.

Schwarzenegger: Trump mesüge, mert semmit nem tesz a klímaváltozás ellen | ClimeNews - Hírportál

Bizarr másodperceket élhettek át a lengyelországi Katowicében rendezett világklímakonferencia résztvevői, amikor Alexander Van der Bellen osztrák zöld államfő közölte, beszédidejének egy részét felajánlja az egy ideje lelkes környezetvédővé vált Arnold Schwarzeneggernek.

Az osztrák Kurier napilap tudósítása szerint a filmsztárból lett volt kaliforniai kormányzó arról beszélt, hogy a világ téved, ha azt gondolja, hogy az Egyesült Államok a jövőben nem fog részt venni a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítésében, ez ugyanis csak Trump álláspontja. „Igaz, hogy egy némileg múltba tekintő vezetésünk van Washingtonban” – fogalmazott Schwarzenegger, tovább fokozva:

igen, egy mesüge elnökünk van”, aki ki akarja léptetni az USA-t a párizsi klímaegyezményből.

A mesüge egy héber eredetű, az angol, francia, német, mi több, a román nyelvben is jelenlévő kifejezés, azt jelenti, hogy kelekótya, félbolond, hülye, szamár, féleszű, bárgyú, kuka, bolond, dilis.

Schwarzenegger a mesügézésnel nem állt meg, azzal folytatta beszédét, hogy az USA nem egyenlő Donald Trumppal: „Az amerikai államok, valamint a nagyvárosok továbbra is kiállnak az egyezmény mellett, és ezek kereken 70 százalékát adják az USA károsanyag-kibocsátásának. De osztják az egyezmény célját a bankok, az egyetemek, a kormányzók, a polgármesterek, szóval igen, az Egyesült Államok igenis egyetért vele!” – mondta, óriási tapsvihart váltva ki a hallgatóságból.

A 2015-ben 195 ország által elfogadott megállapodás célja

  • a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, elismerve, hogy ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait;
  • az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodás képességének növelése, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, és az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó fejlődés elősegítése, miközben ezek a folyamatok nem fenyegetik az élelmiszergyártást;
  • a pénzáramlások következetessé tétele, hogy az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó és az éghajlattal szemben rugalmas fejlődési lehetőségek felé haladjanak.

A katowicei klímakonferencián Alexander Van der Bellen osztrák államfő – aki minden vele érkező stábtagot arra utasított, hogy vonattal utazzon a rendezvényre – saját klímavédelmi kezdeményezését reklámozta, amelyet időközben 18 európai kormány- és államfő támogat már. Mint azt a zöld politikus mondta,

„valószínűleg mi vagyunk az utolsó olyan generáció, amely tenni tud még valamit a klímaváltozás ellen.”

Forrás: azonnali | Bukovics Martin