Komoly környezeti következménye van a sok netezésnek

Azt már mindenki tudja, hogy az internet, az adattárolás és az adatátvitel is karbonlábnyommal jár, méghozzá nem is kicsivel. Egy friss kutatás azonban most kimutatta, hogy az adatközpontok hamarosan az emberiség energiahasználatának 8 százalékáért lesznek felelősek.

Ez óriási arány, és nem úgy tűnik, mintha a tendencia lassulna.

Komoly környezeti következménye van a sok netezésnek | ClimeNews

Jelenleg az óriási adatközpontok nagyjából az emberiség összes energiahasználatának 2 százalékát fedik le. A Bloomberg cikke szerint azonban 2030-ra ez az arány várhatóan már 8 százalék lesz, ami óriási ugrás ilyen rövid idő alatt, ráadásul maga a szám sem túl megnyugtató.

Ennél is nagyobb probléma, hogy az adatközpontokban jelen lévő adatok mindössze 6 százalékát használjuk, ami azt jelenti, hogy az összes adat 94 százaléka gyakorlatilag elektronikus szemét, ami csak a helyet foglalja, és az energiát zabálja. Minden összekötött eszköz problémát jelent, és minden egyes adat, legyen az akár egy ártatlan kép is a kutyánkról, leterheli ezeket az adatparkokat, és még több károsanyag-kibocsátást generál.

Komoly környezeti következménye van a sok netezésnek | ClimeNewsPersze azt is érdemes megjegyezni, hogy az adatközpontok nagy része már dolgozik azon, hogy egyre zöldebb legyen, egy kisebb részük pedig már el is érte a karbonsemlegességet, és van, amelyik arra készül, hogy karbonnegatívvá váljon. Ez azonban a cikk szerint még mindig édeskevés: az adatéhség folyamatosan nő, és nem lehet lépést tartani a környezeti törekvések terén azzal, ami az adatfogyasztás és -generálás területén folyik.

Egy tévén megnézni egy 90 perces videót összesen 750 gramm szén-dioxidot generál, ugyanez telefonon 380 grammot. Egy Twitterre kiírt üzenet 0,02 gramm szén-dioxid légkörbe kerüléséért felelős, ami nem tűnhet annyira soknak, de nagyon hamar összejön belőle ijesztő mennyiség, tekintve, mennyire népszerű a közösségi oldal.

A helyzet pedig egyre rosszabb lesz, ahogy most már mindenből okoseszközt gyártanak: ugyanúgy adatközpontba generál adatokat az okos elektromos fogkefe, az okos villanykörte, és gyakorlatilag minden, aminek adatgyűjtésre van szüksége az optimális működéshez. Megoldás egyelőre, úgy tűnik, nincs a problémára, a technológiai fejlődés ugyanis annyira felgyorsítja a változást, hogy az adatparkok nem fogják tudni utolérni – a világ adatéhsége egyre inkább növekszik, ezeket az adatokat pedig valahol tárolni is kell, méghozzá egyre nagyobb területen. Ezért érdemes meggondolni, mennyire fontos az életünkbe az az okos fogkefe.

Forrás: NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Bloomberg


A fenti cikkhez kapcsolódóan pl. egy átlagos weboldal megtekintése például 0,02 g CO2 kibocsátással jár másodpercenként, míg egy olyan oldalé, ahol képek, videók is találhatók ennek akár tízszerese is lehet a szennyezés mértéke.

Egy úgynevezett avatar, vagyis egy olyan kép tárolása, melyet a felhasználók fórumokban, blogokon és egyéb helyeken tesznek közzé önmaguk vizuális azonosítására, évente több mint évi 1700 kilowattóra energiafogyasztást jelent.

2013-óta lehetősége van minden weboldal tulajdonosnak Magyarországon is, hogy a weboldalát nem önkéntesen karbonsemlegesítse. Pár kattintás, és adat megadását követően, akár 24 órán belül karbonsemleges lehet a weboldala!

Komoly környezeti következménye van a sok netezésnek | ClimeNews
Többet szeretnék tudni >>

Rampasek László

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.