A klímával Jengázunk

Ez az írás azt mutatja be, hogy a klímaváltozás olyan, mint egy Jenga-játék. Amikor túl sok hasábot kihúzunk, az egész globális klimatikus rendszer összeomlik. Ennek talán legsúlyosabb hatása, hogy számos országban ellehetetlenülne a mezőgazdaság.

A klímával Jengázunk | ClimeNews - HírportálAz olvadó sarki jég billentési pontot indíthat el. Kép: REUTERS/Hannah McKay

Jó, hogy az eredeti cikk a 25-én kezdődő Davosi csúcs előtt megjelent, mert megerősíti az emissziócsökkentés sürgősségét, illetve a klímakatasztrófa várható hatásaira való felkészülés fontosságát.

A klímaváltozás hirtelen és katasztrofális is tud lenni

Az evolúciónk a „harcolj vagy menekülj” ösztönre szelektált a környezeti változások kapcsán, ezért olyan nehéz megfelelően kezelnünk a fokozatos, lassúnak tűnő változásokat, és jellemzően csak akkor cselekszünk, amikor már túl késő.

A klímaváltozást gyakran fokozatos változásként írják le. Ám multidiszciplináris tudományos eredmények alapján – a geológia, antropológia és archeológia segítségével – tudjuk, hogy a klímaváltozás nem mindig fokozatos. Már az emberek megjelenése előtt is voltak viszonylag gyors változások, amikor nem égettük tömegével a több százmillió év alatt felhalmozódott fosszilis energiahordozókat.

A bolygó szénkörforgásában vannak olyan elemek, amik a fokozatos melegedés hatására hirtelen rengeteg üvegházhatású gázt bocsáthatnak ki. Ezek azok a billenőpontok, amiket ha elérünk, alapvetően megváltoztathatják a bolygót, és hirtelen, ugrásszerű változást eredményezhetnek a klímában (klímakatasztrófa).

Jenga-játék

Úgy képzelhetjük ezt el, mint a közismert Jenga-játékot, ahol a klimatikus rendszer a torony. Generációk óta egyesével húzgáljuk ki a hasábokat. De egy ponton kiveszünk egy tartóelemet (mint pl. a nagyobb tengeráramlatok összeomlása), ami bolygószintű vészhelyzetet okoz.

Az egyik legaggasztóbb ilyen billenőpont a tengerfenék, illetve a permafroszt (állandóan fagyott talajok) felengedése, ami tömeges metánkibocsátást jelent. Az emelkedő tenger-, és léghőmérséklet miatt már elkezdődött az olvadás, vagyis ez az öngerjesztő folyamat elindult.

A jégsapkák olvadása pedig felborítja a tengeri áramlatokhoz szükséges sótartalom-arányokat, emiatt leállhatnak a tengeráramlatok. A legfrissebb kutatások alapján az Atlanti tengeráramlatok kb. 15%-kal gyengültek a 20 század közepe óta. Ennek folytatódása súlyos hatással lehet az északi félteke, különösen Európa éghajlatára. Emiatt akár ellehetetlenülhet a szántóföldi művelés Nagy-Britanniában.

A tengeráramlatok megváltozása miatt csökken a csapadék az Amanzonas-medencében, hatással van a monszunra Ázsiában, és tovább destabilizálja az Antarktiszi jégtakarót. 

Ideje klímavészhelyzetet hirdetni

Az ipari forradalom kezdete óta globális átlaghőmérséklet már több, mint 1 °C-kal emelkedett, méghozzá egyre gyorsuló ütemben.

Tudományos konszenzus: A Föld éghajlata melegszik | ClimeNews - Hírportál

A 15 ismert globális öngerjesztő klimatikus folyamatból 9 már beindult. Ha ezeket is beleszámítjuk a jelenlegi pályánkon haladva az évszázad végére a felmelegedés elérné az 5°C-ot, is, ami biztosan civilizációs összeomlást eredményezne.

Úgy tűnik, a szén-dioxid koncentráció vagy az átlaghőmérséklet-emelkedés hidegen hagyja az embereket. Vajon mi az a pont, amikor az emberiség észbe kap, és olyan komolyan veszi, mint pl. a mostani világjárványt? Amikor majd aranyárban lesz a gyümölcs a szupermarketben? Vagy ha sorba kell állni a lisztért? Netán ha évente tízmillió számra indulnak útnak a menekültek az elsivatagosodó vagy víz alá kerülő országokból?

Valójában a szakemberek egy, a koronavírus járványhoz hasonló pandémiára is figyelmeztették a kormányokat már évekkel korábban, de azzal se foglalkoztak. Precedens híján ugyanis nem szívesen költenek a kormányok. És ugye globális klímakatasztrófa se volt még, a nyár nélküli év meg a kis jégkorszak pedig már kikopott a köztudatból…

Egyértelműen több erőfeszítést igényel az ÜHG-kibocsátás csökkentése, de az öngerjesztő folyamtok fényében el kell kezdenünk tervezni a várható hatásokra. Elsősorban olyan területeken, mint élelmiszerbiztonság, áradások, vagy a soha nem látott mértékű tömeges migrációra, amihez képest 2015 kutyafüle volt. Ezeknek súlyos társadalmi és geopolitikai hatásai lehetnek, aminek eredményeképp dominó módjára omolhatnak össze az országok. Legalábbis azok, amelyek nem készültek fel eléggé.

Kántor Sztella Nóra
Forrás: World Economic Forum


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.