Hogyan hat a járvány a klímaváltozásra?

2020 rendkívüli év volt. A Covid miatti lezárások a levegő minőségének javulását és a széndioxid-kibocsátás csökkenését hozták. De mit jelent ez valójában az éghajlatunk számára? Erre keres választ Jeremy Wilks a Climate Now-ban az Euronews-on.

 

Ezúttal visszatekintünk 2020-ra, egy évre, amelyet a koronavírus-járvány uralt, emellett olyan szakértők, mint Oxana Taraszova segítségével mutatjuk be klímánk valódi állapotát.

— Abban rejlik a remény, amit a világjárvány megmutatott számunkra, vagyis ha cselekednünk kell, akkor képesek vagyunk hatalmas lépéseket tenni.

Hogyan hat a járvány a klímaváltozásra? | ClimeNews - HírportálTavaly 0.6 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az átlagosnál | Forrás: Euronews

A Copernicus Klímaváltozási Szolgáltatásának legfrissebb adatai szerint 2020 volt a legmelegebb év az adatrögzítés kezdete óta 2016-tal együtt, amelynek hőmérséklete 0,6 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál.

Hogyan hat a járvány a klímaváltozásra? | ClimeNews - HírportálA felszíni hőmérséklet anomáliái 2020 decemberében | Forrás: Copernicus

2020 zárja le az eddigi legforróbb évtizedet. Ez pontosan látszik azon a grafikonon is, ami különböző tudományos intézmények adatsorainak átlagát mutatja be 1851 óta. Az elmúlt 40 évben tapasztalt felmelegedés teljesen egyértelmű.

Hogyan hat a járvány a klímaváltozásra? | ClimeNews - HírportálHőmérséklet-változás az iparosodás előtti időkhöz képest | Forrás: Copernicus

A koronavírus-járvány lezárásokat hozott egész Európában. Az utcák hirtelen kiürültek, a levegő tisztább lett. A járművek által kibocsátott nitrogén-dioxid akár a felére is csökkenhetett, de ezek a változások nem tartósak. Richard Engelen, a Copernicus Atmosphere Monitoring Service munkatársa azt is elmagyarázza, miért.

— Ha a kibocsátás csökken, a koncentráció is csökken, ha pedig a kibocsátás nő, akkor a koncentráció is. Alapvetően azért, mert ezek a szennyező anyagok viszonylag rövid ideig maradnak a légkörben. Vagy esőzések útján jutnak vissza a Föld felszínére, vagy reakcióba lépnek a légkörben lévő más gázokkal.

Tehát a légszennyezés 2020-ban úgy csökkent és nőtt, ahogyan a lezárások jöttek és mentek. Eközben a széndioxid-kibocsátás tavaly mintegy hét százalékkal csökkent. De valóban volt ennek hatása a klímára, illetve a klímaváltozásra? Elmentem a Meteorológiai Világszervezet szakértőihez, hogy többet tudjak meg.

Okszana Taraszova, a széndioxid-kibocsátással foglalkozó tudós szerint a világjárvány okozta kibocsátás-csökkenés nem jelentős az éghajlatváltozás szempontjából.

A légkör széndioxid-szintje a többi kulcsfontosságú üvegházhatású gázzal, például a metánnal és a dinitrogén-oxiddal együtt emelkedik. Elmondhatjuk, hogy a koncentráció csökkenését nem tapasztaltuk. Tehát, ha megnézzük a görbét, azt látjuk, hogy felfelé halad, ez alól pedig 2019 és 2020 sem kivétel.

A szén-dioxid okozza az üvegházhatást, mivel a gáz csapdába ejti a hőt a Föld légkörében. Éppen úgy, ahogyan az üveg megtartja a hőt Genfu Botanikus Kertben.

— Létezik egy természetes üvegházhatás, ami már azelőtt jelen volt a légkörben, hogy az emberek bármilyen tevékenységet elkezdtek volna. És ott az ember által kiváltott üvegházhatás, amely összefügg a kibocsátásunkkal. Tehát amikor további szén-dioxidot, metánt vagy dinitrogén-oxidot bocsátunk ki a légkörbe, az általunk kibocsátott plusz a molekulák apró kazánként működnek – mondja Okszana.

Hogyan hat a járvány a klímaváltozásra? | ClimeNews - HírportálForrás: Climate Now | Euronews

Ezek az apró kazánok tehetnek arról, hogy a következő évtizedekben több mint másfél fokos lesz a globális felmelegedés. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a éghajlati rendszer lassan reagál, ahogyan ezt Maxx Dilley is kifejti.

Évtizedekbe telt, amíg az éghajlati rendszer elérte azt az állapotot, amely a mai légkörünket alakítja. Tehát az a hőmérsékleti mintázat, amelyet ma világszerte látunk, és amely ezen a térképen szerepel, valójában azoknak az üvegházhatású gázoknak a következménye, amelyek 30 évvel ezelőtt a légkörbe kerültek. Ezért ha előre gondolkodunk, 30 évbe telik, mire az éghajlat eléri az egyensúlyt az üvegházhatású gázok koncentrációját illetően.

Az emberi tevékenység következtében a szén-dioxid szintje ma több mint 410 részecske egymilliónként, szemben az iparosodás előtti 280/egymilliós átlaggal. Az emelkedés következményei Okszana szerint messzire vezetnek.

— Legutóbb három-öt millió évvel ezelőtt fordult elő, hogy ekkora széndioxid-mennyiség halmozódott fel a Föld légkörében. Akkoriban két-három fokkal volt magasabb a hőmérséklet és tíz-húsz méterrel volt magasabb a tengerszint. Akkor viszont még nem voltak emberek a Földön.

Tehát így állunk jelenleg. Ha a kibocsátást nullára tudjuk csökkenteni, akkor a helyzet lassan megváltozik.

Forrás: Climate Now | Euronews



Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.