Tina Rothery, Rupert Read – 10 pontos teszt a COP26-hoz

A COP26 kritikus pillanat az emberiség történetében – mondja Tina Rothery és Rupert Read a GreensCAN-tól. A csúcstalálkozó magában hordozza a klímaválság elhárításának lehetőségét, de ez csak akkor történhet meg, ha jelentős politikai változásokra kerül sor. A páros 10 olyan tesztet határoz meg, amelyet szerintük a COP26-nak teljesítenie kell, és felvázolja a polgárok további lépéseit, ha ezek nem teljesülnek.

Tina Rothery, Rupert Read - 10 pontos teszt a COP26-hoz | ClimeNews

Tina Rothery a kőolajkitermelés elleni aktivista, és a Zöld Párt brit társelnöki posztjára pályázik.

Rupert Read filozófiát tanít a Kelet-Angliai Egyetemen.

Ez nem egy kívánságlista, ez a puszta minimum.

A COP26 kritikus jelentőségű az emberiség történetében. Az eredetileg 2020-ra tervezett csúcstalálkozónak a párizsi megállapodás elérése óta a legfontosabb COP-nak kellett volna lennie, és a jogszabály végrehajtásáról kellett volna szólnia. A Covid-19 világjárvány miatt azonban elhalasztották. Így egy év maradt COP nélkül, egy olyan év, amelyet nem engedhetünk meg magunknak. Ezért a 2021-es csúcstalálkozó fontosabb, mint valaha.

A Covid utáni újraindítás fogja meghatározni az egész évtized gazdasági paramétereit, és ezentúl eldönti, hogy az emberiség a tömeges ökocídium és önpusztítás, vagy a fellendülés felé vezető úton halad-e tovább. Ez még nagyobb jelentőséget ad a csúcstalálkozónak. Kihasználja-e az emberiség a 2020-as átmeneti kibocsátáscsökkentést és az új munkamódszereket? Vagy visszatér a megszokott kerékvágásba, és elszalasztja ezt az utolsó esélyt?

Az alábbiakban a COP26-on résztvevőkkel szemben támasztott alapvető követelések következnek. Ez nem kívánságlista, ez a minimum. Ha ezeket a szerény követeléseket nem teljesítik, akkor a COP26 kudarcot vallott. Ez az abszolút csontváza annak, amiről a “nemzetközi közösségnek” ősszel meg kell állapodnia.

Hogyan kellene kinéznie a COP26-nak

A csúcstalálkozónak a szakpolitikákról és azok végrehajtásáról kell szólnia, nem pedig egyszerűen arról, hogy új célokról állapodjunk meg. A részleteket a különböző kormányoknak kell majd rendezniük, de a COP26-nak egy sor területen – például a közlekedés, az energia és a mezőgazdaság területén – közös kötelezettségvállalásra van szüksége.

Mivel az ember által okozott éghajlatváltozás valójában gazdasági okokra vezethető vissza, az éghajlati válság a világgazdaságban jelentős változásokat igényel. Ezért a kormányoktól kötelezettségvállalásokra van szükségünk, hogy a COP26 határozatainak megfelelően fognak cselekedni, valamint olyan intézményekre vonatkozó célokra, mint az IMF, a Világbank és a Kereskedelmi Világszervezet, amelyek mindhárman még mindig az ENSZ rendszerén kívül állnak, beleértve azt is, hogy nyitottnak kell lenniük arra, hogy új szervek váltsák fel őket.

A másik mód, ahogyan az éghajlatot a gazdasági menetrendbe kellene kapcsolni, a gazdasági “fellendülési” csomagok környezetbarátabbá tétele. A csúcstalálkozón a kormányoknak alá kell írniuk, hogy gazdasági “gazdaságélénkítő” csomagjaik megtervezése és végrehajtása során követniük kell a döntéseket és célokat.

Ez a három pont a csúcstalálkozóval szemben támasztott alapvető követelményeket vázolja fel. Arra kérjük a kormányokat, hogy vállalják, hogy a gazdaságélénkítési terveik mellett ezeket a politikákat is követik, és a hangsúlyt elsősorban nemzeti szintre helyezik. Ennek támogatásához globális szintű intézkedésekre lesz szükség – a Világbank és az IMF hitelezési politikáján keresztül; a WTO kereskedelmi szabályainak átdolgozásán; és, ami a legfontosabb, az IPCC és az UNFCCC folyamatainak megújításán keresztül.

A tíz teszt

1. Példátlan mértékű beruházás a valóban megújuló energiaforrásokba. Nem lehetnek hamis megoldások – nem lehet szó nagyszabású monokulturális erdősítésről/biotüzelőanyagokról vagy BECCS-ről; nem lehet a jövő generációkra hárítani a felelősséget a napsugárzás kezelésével kapcsolatos szerencsejátékok révén; és nem lehet az éghajlati célok tervezett “túllépése”. A megújuló energiaforrásokra való áttérést az épületek és gépek energiahatékonyságának javításába történő, példátlan mértékű beruházásnak kell kísérnie; az adóterhek eltolódásának, amely a környezetbarátabb termékek vásárlását ösztönzi; valamint a városok zöldebbé tételének szisztematikus és integrált megközelítésének kell megvalósulnia. A COP26-nak a megújuló energiaforrásoknak kell prioritást adnia, a fosszilis tüzelőanyagokat pedig háttérbe kell szorítania.

2. Alapos elmozdulás a közlekedésben a benzin- és dízelüzemű járművekről, és ami a legfontosabb, a légi közlekedésről. Ez a váltás nem lehet egyfajta helyettesítés; ez nem hozná létre a szükséges paradigmaváltást. Ehelyett nagymértékű elmozdulásra van szükség az aktív közlekedés és a tömegközlekedés irányába, valamint jelentős erőfeszítéseket kell tenni az utazási és árumozgatási igény csökkentésére. A koronavírus-járvány megmutatta a szén-dioxid-kibocsátással járó globális ellátási láncok sebezhetőségét; e sebezhetőség csökkentése érdekében a lokálisabb/rövidebb ellátási vonalakat kellene előnyben részesíteni. A közlekedési ágazat olyan alapvető fontosságú az éghajlat szempontjából, mivel a világjárványtól eltekintve a kibocsátás még mindig növekszik, hogy a csúcstalálkozón különös figyelmet igényel.

3. A technológia és a finanszírozás hatalmas mértékű ingyenes átadása a globális déli országoknak. A COP21 konferencián ígért évi 100 milliárd dollárnyi támogatást és finanszírozást gyorsan kell biztosítani. Fokozni kell az adósság-megbocsátást és az adósság-természetért cserét. Soha nem látott mértékű finanszírozást – és nem finanszírozást – kell rendelkezésre bocsátani az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák által okozott veszteségek és károk kompenzálására. Ezen intézkedések nélkül a globális Dél, és különösen az éghajlatváltozás által veszélyeztetett országok el fogják veszíteni a csúcstalálkozóba vetett bizalmukat.

4. Az ember által előidézett veszélyes éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás átalakítására irányuló program. A védekező “fokozatos” alkalmazkodás önmagában már nem elegendő, sőt, valójában kontraproduktív, mivel tévesen arra ösztönöz, hogy azt higgyük, a status quo enyhén megreformált változata megtartható. A defenzív alkalmazkodás a jelenlegi, elromlott rendszert próbálja fenntartani; az átalakító alkalmazkodás elismeri a rendszerváltás szükségességét. Ez magában foglalja a természetes biológiai sokféleségű árvízvédelmi rendszerek, például a mangroveerdők és a vizes élőhelyek helyreállítását világszerte. Ehhez is soha nem látott mértékű finanszírozásra van szükség azoktól az országoktól, amelyek a legtöbbet profitáltak a fosszilis korszakból. Az ENSZ által elismert “alkalmazkodási hiányt” a finanszírozás és a finanszírozás terén minimálisan be kell zárni.

5. A bolygóhatárokat komolyan kell venni – az erőforrás-felhasználásnak és a szennyezésnek kemény felső határokat kell szabni. Ezeket a korlátokat csak akkor szabad enyhíteni, ha valóban nincs más alternatíva, és a Stockholmi Ellenálló Képesség Központ elemzésével összhangban elővigyázatossági alapon kell eljárni. Az éghajlati válság növekvő tudatossága a bolygónk határainak növekvő tudatosságához vezetett – a kormányoknak erre úgy kell reagálniuk, hogy a politika irányításához a “GDP-n túli” mutatókat használják.

6. A vállalatokat jogilag kötelezni kellene arra, hogy közzétegyék az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi kockázatokat és/vagy a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, beépítve ezeket a pénzügyi beszámolóikba, hogy a befektetők világosan lássák a vagyonuk megfeneklésének kockázatát. Néhány országban már vannak ilyen követelmények, de a COP26 vezetésével általánosabb példát kell követni.

7. A kereskedelmi megállapodásokat át kell írni a zöld átmenet megkönnyítése érdekében – a tagállamoknak meg kell állapodniuk abban, hogy az ilyen változtatásokért az intézményeken, például a WTO-n keresztül küzdenek.

8. A “negatív kibocsátású technológiákon” keresztül megvalósuló “nettó nulla” rendszereket csak akkor szabadna engedélyezni, ha valóban nincs más alternatíva. A “nettó” soha nem lehet ürügy a gyenge célkitűzésekre. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett csodálatra méltó erőfeszítések nem szolgálhatnak ürügyül a tétlenségre.

9. Célkitűzéseket kell meghatározni az ipari és intenzív mezőgazdaság csökkentésére, különösen az állattenyésztés esetében. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar nem lehet többé az elefánt a szobában; a COP26-nak vezető szerepet kell vállalnia ebben az ágazatban, amelynek jelentős metán- és szén-dioxid-kibocsátását túl sokáig nem vették figyelembe.

10. Az elosztási módszereknek biztosítaniuk kell, hogy a nők, a gyermekek és fiatalok, a kisvállalkozások és a marginalizált közösségek, beleértve a paraszti és őslakos közösségeket is, megfelelően részesüljenek a zöld kormányzati beruházási csomagok előnyeiből, vagy legalábbis ne szenvedjenek kárt vagy kiszorulást. Az is döntő fontosságú, hogy a döntések meghozatalában részt vegyenek. Eközben a fenntarthatóságra való nevelésnek prioritást kell kapnia a hivatalos oktatási rendszerekben. A COP26 résztvevőinek arra kell törekedniük, hogy az “ökológiai intelligencia” fejlesztését minden tanuló számára célként tűzzék ki, és minden szakmai oktatót ellássanak az ennek fejlesztéséhez szükséges készségekkel. A gyermekek és a fiatalok jelentik a jövőnket; ők, valamint más marginalizált csoportok megérdemlik, hogy sokkal közelebb kerüljenek az éghajlattal kapcsolatos döntésekhez, és megérdemlik, hogy maximálisan segítsenek nekik megbirkózni azzal a sérült világgal, amelyet a felnőttek hagynak rájuk.

Jó COP, rossz COP?

Tina Rothery, Rupert Read - 10 pontos teszt a COP26-hoz | ClimeNews

Ismétlem: ez a 10 intézkedés nem egy ideális világra vonatkozó kívánságlista; ez sokkal hosszabb és igényesebb lenne, és sokkal erősebb javaslatokat tartalmazna az éghajlati igazságosság megvalósítására. Ezek a követelések csak a csontvázát jelentik annak, amiről még idén meg kell állapodni, és azonnali cselekvésre van szükség, ahelyett, hogy 2050, 2060 vagy akár 2035 hosszú távjára halasztanánk. A tudomány és az elővigyázatosság elvének tiszteletben tartása a közös sürgősség szellemét, kvázi háborús mozgósítást követel.

Ha ennél kevesebbet teszünk, azzal cserbenhagyjuk a világot, és cserbenhagyjuk a jövő nemzedékeit, akiknek érdekében most kell cselekednünk.

Ha ez a 10 teszt nem teljesül, akkor az a polgárok, akiknek a jövője és gyermekei forognak kockán, az igazság erejével kell reagálniuk. November 12-én, a COP26 végén Glasgow-ban leszünk, és meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon hozzánk. Ha a fentiekben meghatározott tesztek teljesülnek, akkor ez az alkalom némi ünneplésre ad majd okot. Ha nem teljesülnek, akkor mi ketten, a GreensCAN és még sokan mások ott leszünk, hogy megünnepeljük és elmeséljük az eseményt, és arra buzdítsuk a COP küldötteit, hogy maradjanak tovább, amíg el nem végzik a munkát.

Nem azért leszünk ott, hogy letartóztassanak. Nem célunk, hogy letartóztassanak minket. Azért leszünk ott, hogy a testünkkel és a hangunkkal világossá tegyük, hogy ennél a 10 tesztnél kevesebb nem lehet elég; hogy ennél kevesebb azt jelenti, hogy a “vezetőink” mindannyiunkat a hanyatló sorsra hagynak. Nem fogadjuk el ezt az emberiség és a természet elleni bűntettet.

Ez egy olyan pillanat, amely megmarad a történelemben. Arra kérjük Önöket, hogy csatlakozzanak hozzánk.

Forrás: Green World


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.