Megint be kell bizonyítanunk, hogy a Föld kerek?

Tanulmányok még nem mutatták ki, hogy az arcmaszkok megvédik a lakosságot a COVID-19-től.

Az omicron, a COVID-19 legújabb változata miatt egyes állami tisztviselők és magánmunkáltatók kötelező maszkokat vezettek be, vagy írtak elő újra, hogy segítsenek megállítani a betegség terjedését.

“Az arcmaszk hatékonyságának bizonyítékai azonban elsősorban megfigyelési tanulmányokon alapulnak, amelyek zavaró tényezőknek vannak kitéve, valamint olyan mechanisztikus tanulmányokon, amelyek a betegség átvitelének helyettesítő végpontjaira (például a cseppek szóródására) támaszkodnak”írják Ian T. Liu, Vinay Prasad és Jonathan J. Darrow a Cato Institute által 2021. november 8-án közzétett “Evidence for Community Cloth Face Masking to Limit the Spread of SARS-CoV-2: A Critical Review” című munkadokumentumban.

Megint be kell bizonyítanunk, hogy a Föld kerek?

“Az arcmaszk hatékonyságára vonatkozó rendelkezésre álló klinikai bizonyítékok alacsony minőségűek, és a legjobb rendelkezésre álló klinikai bizonyítékok többnyire nem mutattak hatékonyságot, mivel 16 azonosított randomizált, kontrollált vizsgálatból 14-ben, amelyekben az arcmaszkokat maszk nélküli kontrollokkal hasonlították össze, nem találtak statisztikailag szignifikáns előnyöket a kezelési szándékkal rendelkező populációkban” – írják a szerzők.

A pandémia előtt felmerült kételyek

A világjárvány előtt kevés bizonyíték volt arra, hogy a maszkolás – “legalábbis az Egyesült Államokban általánosan alkalmazott, szövetből készült maszkok használata – hatékonyan elnyomja a légúti fertőzések különböző típusait” – írják a szerzők.

Megjegyzik, hogy a sebészeti műtők kontextusában a Cochrane Collaboration – egy nonprofit szervezet, amely különböző orvosi témák bizonyítékainak átfogó összefoglalóját adja – által készített áttekintés “egyik vizsgálatban sem talált statisztikailag szignifikáns különbséget a maszkos és a maszk nélküli csoport közötti fertőzési arányokban”.

A maszkolásról és az influenzaszerű megbetegedésekről szóló Cochrane-áttekintés megállapította, hogy “a maszk viselése alig vagy egyáltalán nem befolyásolja az influenzaszerű megbetegedések kimenetelét … a maszk viselésének mellőzéséhez képest” – írják a Cato szerzői.

A WHO szkeptikus volt?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdetben szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a lakosság ruhamaszk viselése hasznos-e a koronavírus terjedésének megfékezésére. A WHO kezdeti COVID-19 irányelvei szerint “a szövet (pl. pamut vagy géz) semmilyen körülmények között nem ajánlott”. Egy későbbi frissítésben a WHO megjegyezte, hogy “a maszkok széles körű használatát az egészséges emberek körében még nem támasztják alá magas színvonalú vagy közvetlen tudományos bizonyítékok”.

Ennek ellenére 2020 szeptemberéig az amerikai kormány 600 millió arcmaszkot osztott szét a lakosság körében, és 32 állam és számos önkormányzat valamikor helyi maszkhasználati kötelezettséget vezetett be.

New York City 1000 dolláros bírságot szabott ki azokra, akik nem hajlandóak maszkot viselni a nyilvánosság előtt, Joe Biden elnökjelölt pedig egy beszédében kijelentette: “A maszk viselése nem politikai nyilatkozat, hanem tudományos imperatívusz”.

Kevés bizonyíték a maszkok hatékonyságára

How Effective Are Cloth Face Masks?Széles körben elterjedt tévhit, hogy a fertőző részecskék elsősorban az erőteljes kilégzés, például tüsszentés során kerülnek ki, de kevés bizonyíték van arra, hogy a gyakori nyilvános tüsszentés a vírus terjedéséhez vezetett, írják a szerzők.

A nagyobb (10 mikrométernél nagyobb) “cseppek” és a vírust tartalmazó kisebb “aeroszolok” fertőzőbbek.

“Minél nagyobb az aeroszolok szerepe a SARS-CoV-2 terjedésében, annál kevésbé fontos a maszkok szűrő képessége, mert a kilélegzett levegő könnyen átáramlik a maszk szélein” – írják a Cato tanulmány szerzői a Regulation című folyóiratban (Winter 2021-2022) megjelent összefoglalójukban. “Az, hogy a cseppek milyen mértékben hatolnak át egy maszkon, nem bizonyult megbízható helyettesítő adatnak a betegségek átvitelének megelőzésére”.

Randomizált, kontrollált vizsgálatok?

A maszkok hatékonyságának legjobb bizonyítéka a klaszteres-véletlenszerű kontrollált vizsgálatok (RCT) lennének, amelyek azt mutatják, hogy a szövetmaszkot viselő egyéneknél alacsonyabb a vírus terjedése, mint a szövetmaszkot nem viselőknél, magas részvétel és a protokollok betartása mellett, írják a Cato szerzői.

“Az egyetlen két jelentős tanulmány, amely a COVID-19 összefüggésében értékelte a maszkokat, sem a sebészeti maszkok (az egyik tanulmány), sem a szövetmaszkok (a másik tanulmány) esetében nem mutatta ki a megerősített vírusátvitel statisztikailag szignifikáns csökkenését” – írják.

Mások is kételyeiket fejezték ki a kötelező maszkolás bölcsességével kapcsolatban. “Sok iskola kényszeríti a gyerekeket maszkok viselésére, ellentétben a nagyon világos tudományos eredményekkel és az egyszerű logikával” – írja Scott Atlas, Dr. Scott Atlas radiológus, a Trump-kormányzat korábbi egészségügyi tanácsadója az A Plague Upon Our House című könyvében: Harcom a Trump Fehér Házban, hogy megállítsam a COVID-ot Amerika elpusztításában. “Megint be kell bizonyítanunk, hogy a Föld kerek?” írja Atlas.

‘Előítéletek’

“Több mint egy évszázaddal az 1918-as influenzajárvány után a szövetmaszkok hatékonyságának vizsgálata nagy mennyiségű, többnyire gyenge minőségű bizonyítékot eredményezett, amelyek általában nem bizonyították értéküket a legtöbb környezetben” – írják a Cato szerzői a Regulation című tanulmányban.

“Amikor ismételt kísérleteket tesznek egy várt vagy kívánt eredmény bemutatására, fennáll a veszélye annak, hogy az erőfeszítést megoldottnak nyilvánítják, amint az előre kialakított elképzeléseknek megfelelő eredmények születnek, függetlenül a korábbi kudarcok számától és mértékétől” – írják a Cato szerzői.

Az álcázás a politikai ellenőrzés eszköze, és semmit sem tesz a közegészségügy védelme érdekében, véli Joel S. Hirschhorn, a Pandemic Blunder: Fauci and Public Health Blocked Early Home COVID Treatment, mondta az Health Care Newsnak.

“A világjárvány alatt szilárdan meg voltam győződve arról, hogy nincs megbízható tudományos alapja annak, hogy a maszkolás hatékony járványvédelmi intézkedés” – mondta Hirschhorn. “A maszkolást inkompetens közegészségügyi tisztviselők életek ellenőrzésére használják, nem pedig életek védelmére. A világjárvány legkorábbi napjaitól kezdve léteztek megbízható vizsgálati adatok, amelyek a maszkolás hatástalanságát mutatták. Politikai akcióként folytatódik, nem pedig szükséges vagy ésszerű közegészségügyi stratégiaként.”

Dr. Chad Savage, a YourChoice Direct Care alapítója és a Health Care News-t kiadó The Heartland Institute politikai tanácsadója egyetért.

“Annak ellenére, hogy a maszkok hatékonyságára vonatkozó érdemi, minőségi bizonyítékok hiányoznak, sokan továbbra is a széles körű maszkolás mellett kardoskodnak” – mondta Savage. “Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ‘valamit’ tenni kell egy ijesztő fertőzés ellen. A maszk hatékonyságának hiányát elismerni azt jelenti, hogy megfosztjuk magunkat az irányítási lehetőség észlelésétől, és azt a koncepciót, hogy esetleg nem rendelkezünk cselekvőképességgel, sokan nem tudják elfogadni, függetlenül a bizonyítékoktól”.

Bonner R. Cohen, Ph.D. (bcohen(@)nationalcenter.org) a National Center for Public Policy Research vezető munkatársa.

Interneten is elérhető információ:

Ian T. Liu, J.D., Vinay Prasad, M.D., Jonathan L. Darrow, S.J.D., “Evidence of Community Cloth Face Masking to Limit the Spread of SARS-CoV-2: A Critical Review,” Cato Institute, November 8, 2021: https://www.cato.org/sites/cato.org/files/2021-11/working-paper-64.pdf.

Forrás: Healt Care News


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.