A legnagyobb viharok okozója maga az ember!

A legnagyobb viharok okozója maga az ember! | ClimeNews - HírportálElcsendesült a múltheti vihar, amely Magyarországon végigsöpört. Talán, sok emberre komoly benyomást tett és elgondolkoznak azon, hogy mi is van e jelenség mögött. Nem lehet azt mondani, hogy ez megszokott… még nem igaz! Viszont az a kérdés jogos lehet, hogy a veszélyekre talán nem elég nyomatékosan hívják fel az emberek figyelmét. A viharkár okozta képeket végignézve egy Isteni csoda, hogy nem történt az ijedségen és az anyagi károkon kívül nagyobb tragédia.

Viharkárok_2015_júl_8

Sajnos a jelenleg fellelhető dokumentumok és széles körben kommunikált információk nem fogalmaznak elég világosan arról, hogy a klímaváltozás okozta szélsőségek a viharok erejének egyértelmű és egyre nagyobb mértékű növekedésével is járnak. Nőni fog az időegység alatt lehulló csapadék mennyisége és a viharok szélsebessége is. Nyugodtan párhuzam húzható a tornádókban vagy a tájfunokban mérhető, bizonyítottan növekvő szélsebességekkel. Ezek a sebességek megduplázódtak és már a 300 – 400 km/óra feletti értékeket is meghaladták, hatalmas tárgyakat kimozdítva a helyükről, mint pl. kamionok, komplett épületek, vasúti szerelvények és ez valóság. A tendencia Európára is vonatkozik, hiszen egy légköre van ennek a bolygónak.

Amennyiben jön egy vihar – amit a meteorológusok előre jeleznek – a pontos erősségét és a vihar közepének pontos útvonalát csak jósolni tudják előre. Viszont, ha a zivatar már kialakult valahol, annak mozgása már jól követhető az időjárási radarokon. A légi-irányítás a repülőket pontosan tájékoztatja és a fedélzeten található időjárási radaron látható, hogy melyik légtérbe nem szabad berepülniük. Viszont lent az embereknek nincsen ilyen támogatásuk, kvázi nagyobb veszélynek lehetnek kitéve, ha akkor utaznak vagy csak egyszerűen nincsenek védett helyen. Kiemelten fontos lenne a rendelkezésre álló információk alapján a veszélyre való figyelmeztetés és nem abban a formában, hogy “vörös jelzést adtak ki egész nyugat Magyarországra”, mert ezt nem veszik komolyan az emberek nagyobbik része. A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy létezik és 10 perces késéssel, de mutatja a zivatargócokat az interneten is hozzáférhető időjárási radar.

http://met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar

Mindenkinek ezt ajánlom, ha veszély jelzést hallanak a médiákban használják a radart és ne keresztezzék a vörös foltok útvonalát, amennyiben jót akarnak a jövőben!

Rampasek László – Képek forrása: MTI és az emberek