40 év után tisztább a kép a felmelegedés mértékéről

Ilyen egyszerű a kérdés: Mennyire lesz forró a Föld?

40 év után tisztább a kép a felmelegedés mértékéről | ClimeNews

Mégis 40 éven át a klímatudósok ugyanazt a nem kielégítő választ ismételték: Ha az emberek megduplázzák a légköri szén-dioxidot (CO2) az ipar előtti szinthez képest, akkor a bolygó végül 1,5 °C és 4,5 °C között melegszik fel – ez a hőmérsékleti tartomány viszont magában foglalja a pusztán aggasztó emelkedéstől a katasztrofális szintet is.

Most egy 25 fős tudóscsoport jelentősen leszűkítette ennek a kritikus tényezőnek, az úgynevezett klíma-érzékenység határát. Az Éghajlat-Kutatási Világprogram (WCRP) keretében végzett és még júliusban publikált Geofizikai Véleményként megjelent értékelés három bizonyítékra támaszkodik: a kortárs felmelegedés által jelzett tendenciákra, a klímaváltozást lassító vagy gyorsító visszacsatolási hatások legújabb megértésére, és az ősi éghajlat tanulságaira. A tanulmány szerint a valószínű felmelegedési tartomány, 2,6 °C és 3,9 °C között van – mondja Steven Sherwood, a tanulmány egyik vezető szerzője és az Új-Dél-Walesi Egyetem klímatudósa.

„Ez a tartomány, reálisan bemutatja, hogy milyen rossz lesz a globális felmelegedés.”

Az új tanulmány a klímatudomány több évtizedes fejlődésének a megtérülése mondja James Hansen, a híres nyugdíjas NASA klímatudós, aki 1979-ben segített az első klímaérzékenységi tartomány kialakításában. „Ez egy lenyűgöző, átfogó tanulmány, és nem csak azt mondom, hogy mert egyetértek az eredménnyel. Aki ezt pásztorolta, megérdemli hálánkat.”

40 év után tisztább a kép a felmelegedés mértékéről | ClimeNews

Az emberiség már elegendő CO2-t bocsátott ki ahhoz, hogy félúton járjon az 560 milliomodrész megduplázódási ponthoz, és sok kibocsátási forgatókönyv szerint a bolygó eléri ezt a küszöb értéket 2060-ig. A jelentés aláhúzza ennek az útnak a kockázatát: Kizárja az enyhébb felmelegedési szintet, amelyre néha hivatkoznak azok, akik elkerülnék a kibocsátáscsökkentést. „A jobb forgatókönyvben bizakodó emberek számára ezek a remények kevésbé megalapozottak a valóságban” – mondja David Victor, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem klímapolitikai kutatója, aki nem volt része a tanulmánynak.

A WCRP érzékenységi becslését az ENSZ Éghajlatváltozással Foglalkozó Kormányközi Testülete (IPCC) is használja, amikor 2021-ben vagy 2022-ben közzéteszi következő jelentését. E következmények tisztább képe sokat jelenthet a helyi önkormányzatok ösztönzésére az emisszió csökkentése és a melegedéshez való alkalmazkodás érdekében – mondja Diana Reckien, a Twentei Egyetem klímatervezési szakértője. „A csökkenő bizonytalanság potenciálisan több joghatóságot ösztönözhet a cselekvésre.”

Forrás: American Association for the Advancement of Science


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.