A Vakcina nevű szaklapból

Az mRNS COVID-19 vakcinázást követő, különös szempontokat figyelembe vevő súlyos nemkívánatos események felnőtteknél végzett randomizált vizsgálata.

A Vakcina nevű szaklapból

(Serious adverse events of special interest following mRNA COVID-19 vaccination in randomized trials in adults)

https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2022.08.036 (.PDF)

Megbeszélés (részletek)

A Brighton Collaboration által meghatározott, előre meghatározott AESI-listát használva a súlyos AESI (különleges érdeklődésre számot tartó kedvezőtlen esemény) nagyobb kockázatát figyelték meg az mRNS COVID-19 vakcina csoportban a placebóhoz képest mind a Pfizer, mind a Moderna felnőtt III. fázisú vizsgálatában, 10,1 (Pfizer) és 15,1 (Moderna) további eseményt 10 000 beoltott személyre vetítve. Összesítve 12,5 súlyos AESI kockázati különbség volt 10 000 beoltott egyénre vetítve (95 %-os CI 2,1 és 22,9 között). Ezek az eredmények aggodalomra adnak okot, hogy az mRNS vakcinák több károsodással járnak, mint amennyit a sürgősségi engedélyezés idején eredetileg becsültek. Ezen túlmenően elemzésünk a Pfizer vizsgálatában a beoltott résztvevőknél a súlyos nemkívánatos események 36 %-kal magasabb kockázatát azonosította: 18,0 további SAE (súlyos nemkívánatos esemény) 10 000 oltottra vetítve (95 %-os CI 1,2-34,9).

Az ésszerű politika kialakításakor a potenciális előnyök mellett a potenciális ártalmakat is figyelembe kell venni. Hogy ezt az igényt a jelen kontextusban szemléltessük, a vizsgálati adatok felhasználásával elvégeztünk egy egyszerű ártalom-haszon összehasonlítást, amelyben a súlyos AESI többletkockázatát a COVID-19 kórházi kezelés csökkenésével vetettük össze. Úgy találtuk, hogy a súlyos AESI-k többletkockázata meghaladta a COVID-19 kórházi kezelések csökkenését mind a Pfizer, mind a Moderna vizsgálataiban.

A vizsgálatunkban talált súlyos nemkívánatos események többletkockázata rámutat arra, hogy szükség van hivatalos ártalom-haszon (risk-benefit) elemzésekre, különösen olyanoknál, akiket a súlyos COVID-19 kockázata veszélyeztet. Ezekhez az elemzésekhez a klinikai vizsgálatok résztvevői szintű adatállományának nyilvánosságra hozatala szükséges.

Forrás: László G. Boros – BBDHEALTH PRIVATE


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.