A COVID-19 magasabb előfordulása a maszkot viselők körében

A COVID-19 magasabb előfordulási gyakorisága a következetes maszkot viselők körében: Study

Egyes maszkot viselőknél akár 40 százalékkal magasabb fertőzési incidenciát találtak, ami ellentmond a korábbi tanulmányoknak, és ellentmond a maszkkötelezettségek narratívájának.

A COVID-19 magasabb előfordulása a maszkot viselők körében

A védőmaszkot viselő emberek nagyobb valószínűséggel kaptak COVID-19 fertőzést, mint azok, akik nem viseltek védőmaszkot – derült ki egy nemrégiben készült norvég tanulmányból.

Az Epidemiology and Infection című folyóiratban november 13-án közzétett, lektorált tanulmány (.PDF) 3209 norvégiai személy maszkhasználatát elemezte. A kutatók 17 napig követték őket, majd megkérdezték a résztvevőket a maszkhasználatukról. A kutatócsoport megállapította, hogy a COVID-19 pozitív tesztelésének gyakorisága nagyobb volt azok körében, akik gyakrabban használtak maszkot.

Azok között, akik “soha vagy szinte soha” nem viseltek maszkot, 8,6 százalékuknál volt pozitív a teszt. Ez az arány 15 százalékra emelkedett a “néha” maszkot használók körében, és 15,1 százalékra azok körében, akik “szinte mindig vagy mindig” használtak maszkot.

Az olyan tényezők, mint például az oltási státusz figyelembevételével a tanulmány megállapította, hogy azoknál a személyeknél, akik néha vagy gyakran viseltek maszkot, 33 százalékkal magasabb volt a COVID-19 előfordulása, mint azoknál, akik soha vagy szinte soha nem viseltek maszkot. Ez az arány 40 százalékra ugrott azok körében, akik szinte mindig vagy mindig viseltek maszkot.

Ugyanakkor a “kiindulási kockázat időbeli különbségeinek” figyelembevételével a maszk viselésének kockázata “kevésbé kifejezettnek” bizonyult, és a maszkot viselők körében csak 4 százalékkal volt magasabb a fertőzés előfordulása.

“Az eredmények ellentmondanak a korábbi randomizált és nem randomizált vizsgálatoknak, amelyek a maszk viselésének a fertőzés kockázatára gyakorolt hatásáról szóltak” – írták a kutatók.

“A legtöbb ilyen tanulmány arról számolt be, hogy az arcmaszk viselése csökkenti a COVID-19 fertőzés kockázatát. Néhány megfigyeléses tanulmány sokszoros csökkenésről számolt be, míg egy közösségi alapú randomizált vizsgálat nem mutatott ki statisztikailag szignifikáns csökkenést a fertőzés kockázatában, egy klaszteres randomizált közösségi vizsgálat pedig csak szerény csökkenést állapított meg”.

A kutatók rámutattak tanulmányuk egyik fő korlátjára: Azok az egyének, akik maszkot használtak, ezt azért tehették, hogy másokat megvédjenek a saját fertőzésüktől. Ez magyarázhatja a “pozitív összefüggést a fertőzésveszély és a maszkhasználat között”.

A viselkedésbeli különbségek és az a tény, hogy a felmérés önbevalláson alapult, szintén hozzájárulhatott a torzításhoz, állapították meg.

Az is elképzelhető, hogy a maszkot viselők biztonságban érezték magukat maszk viselése közben, és így nem követtek más szabályokat, például a szociális távolságtartást, ami növelte a COVID-19 megfertőződésének kockázatát – áll a tanulmányban.

“Eredményeink arra utalnak, hogy az arcmaszk viselése összefüggésbe hozható a fertőzés megnövekedett kockázatával. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az összefüggés a maszkot viselők és nem viselők közötti, nem megfigyelhető és nem korrigálható különbségeknek tudható be” – állapították meg a kutatók.

“Ezért a maszk viselése és a fertőzésveszély közötti kapcsolatra vonatkozó ezen és más megfigyelési tanulmányok eredményeinek értelmezésekor óvatosságra van szükség. Az arcmaszkok közösségi viselésére vonatkozó ajánlások nagyrészt megfigyelési tanulmányokból származó, alacsony bizonyosságú bizonyítékokon alapulnak.”

A kutatók több vizsgálatra és tanulmányra szólítottak fel annak érdekében, hogy jobban megértsük a maszkok viselésének hatékonyságát a légúti kórokozók átvitele ellen.

A tanulmányt teljes egészében a Norvég Közegészségügyi Intézet finanszírozta. Nem számoltak be összeférhetetlenségről.

A maszkolás mandátuma

Az új tanulmány egy olyan időszakban készült, amikor Észak-Amerika egyes régióiban a COVID-19-es megbetegedések jelentett növekedése közepette újra bevezetik a maszkviselési kötelezettséget.
November elején az öbölvidék számos régiója maszkviselési szabályokat adott ki az egészségügyi intézményekben a légzőszervi betegségek szezonja előtt, amikor várhatóan olyan fertőzések terjednek, mint a COVID-19, az influenza és a légúti szinciális vírus.
Kalifornia államban San Francisco, Alameda, Santa Clara, San Mateo, Marin, Contra Costa, Napa, Sonoma és Solano államok adtak ki maszkolási előírásokat, amelyek jövő márciusig vagy áprilisig maradnak érvényben.

Míg egyes helyeken csak az egészségügyi intézmény személyzetének és dolgozóinak kell maszkot viselniük, máshol a betegeknek és a látogatóknak is kötelező a maszk viselése.

A marylandi Rosemary Hills School szeptemberben jelentette be, hogy KN95 maszkokat osztott ki a diákoknak és a tanároknak, miközben legalább 10 napra maszkviselési kötelezettséget írt elő, miután az egyik osztályból három diák COVID-19-re pozitív lett.
Egy hónappal korábban az alabamai Kuba városában található Kinterbish Junior High School iskolai tisztviselői arra kérték a diákokat, alkalmazottakat és látogatókat, hogy viseljenek maszkot “a COVID-esetek lassú emelkedése miatt a környéken”.

Hét kanadai kórház a múlt hónapban visszaállította a maszkkötelezettséget, hogy “segítsen megelőzni a COVID-19 átvitelét”.
Brit Kolumbiában Bonnie Henry tartományi egészségügyi tisztviselő bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozóknak, önkénteseknek és látogatóknak október 3-tól kezdve minden közegészségügyi intézményben “orvosi” maszkot kell viselniük.
A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok a COVID-19 elleni védekezéshez a maszkok viselését javasolják. “A maszkolás kritikus közegészségügyi eszköz, és fontos megjegyezni, hogy minden maszk jobb, mint a maszk hiánya” – áll a 2021. augusztusi frissítésben.
Egyes államok már világossá tették, hogy a maszk viselésének kötelezővé tétele nem lenne megengedett. Augusztusban Greg Abbott, Texas kormányzója egy X-posztban azt mondta, hogy “NEM lesz maszkmandátum Texasban”.
Joseph Ladapo floridai főorvos kiemelte a maszkolós irányelvek hatástalanságának kérdését.

“Mit nevezünk olyan maszkpolitikák újbóli bevezetésének, amelyekről bebizonyosodott, hogy hatástalanok, vagy olyan zárlatok újraindításának, amelyekről ismert, hogy kárt okoznak? Ezt nem nevezhetjük józanságnak” – mondta az X-en közzétett bejegyzésében. “Ezek a szörnyű politikák csak az önök együttműködésével működnek. Mi lenne, ha megtagadnátok a részvételt?”

Több tanulmány is megkérdőjelezte a maszkok használatát a vírusfertőzés megelőzésére. A Cochrane Library január végén közzétett, 78 randomizált, kontrollált vizsgálatot elemző áttekintése megállapította, hogy azok nem mutatták ki “a légúti vírusfertőzések egyértelmű csökkenését az orvosi/sebészeti maszkok használatával”.

Végre bebizonyosodott: a közösségi maszk nem védett semmit

A Brownstone Institute-nak februárban adott interjújában Tom Jefferson, az Oxfordi Egyetem vezető oktatója és a tanulmány vezető szerzője rámutatott, hogy nem volt még “megfelelő vizsgálat” a maszkokról, amelyben egy hatalmas, randomizált vizsgálatban ellenőrizték volna a hatékonyságukat. Ehelyett egyes szakértők egyik napról a másikra “félelem-demokrácia” fenntartásába kezdtek.

Forrás: THE EPOCH TIMES


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.