Újabb karbonneutralizált weboldalak

Egy vállalkozás weboldala – nem is gondolná az ember -, nagyon sok szén-dioxidot termel azáltal, hogy a működtetése során rengeteg villamos energiát és gázolajat használ.

Újabb karbon neutralizált weboldalak - ClimeNews
Ezek a weboldalak az esetek döntő többségében a világ valamelyik internetszolgáltatójának a tárhelyet nyújtó szerverein futnak. Mindamellett, hogy maga az internet szolgáltatás nyújtása is világszinten  rengeteg energiát emészt fel, ezen weboldal tárhelyek is a szerver fogyasztása miatt energiát igényelnek. Ehhez hozzáadódnak a hálózati kiszolgálóeszközök, routerek, switchek fogyasztásai, de még a szünetmentes áramellátás és a légkondicionálás, a szerverek hűtése is fogyasztással bír! Gázolajat fogyasztanak a biztonsági energiaellátó eszközök (aggregátorok) rendszeres üzemi próbajáratása is, ami a szünetmentes internetezés egyik alapfeltétele. Mivel ez egy világméretű komplex kiszolgáló rendszer, nagyon sokan dolgoznak ezen a területen, ezeknek az embereknek van irodájuk és munkába is járnak!  Mind, mind energiafogyasztással és az ide kapcsolható CO2e kibocsájtással jár.
Sőt másodlagos (indirekt) kibocsájtást is figyelembe kell venni, mert aki az interneten böngészik, az weboldalakat lapozgat, különböző időt töltve rajtuk és ezt valamilyen számítógépen vagy böngészőt futtatni képes és internet csatlakozással rendelkező eszközzel teszi, további energiafogyasztást idézve elő…
Nagyon jó látni, hogy elindult egy folyamat, olyan vállalkozások, akik a saját weboldalaik működése során keletkeztetett CO2e kibocsájtást, kiszámoltatják a lehető legnagyobb pontossággal és úgynevezett ellentételezési egységek megvásárlásával ellentételezik. Majd ezt a folyamatot ellenőriztetik (auditáltatják) és ez által megszerzik a Carbon Free Website minősítést.
Ilyen vállalkozás az Eurohunt aki a Nimród vadászportált a www.nimrod.hu -t, a vadászok szakmai weboldalát üzemelteti. Valamint ugyanígy karbonkibocsájtás mentes weboldal lett februártól az Euro Medica által tulajdonolt www.emedica.hu portál. Ezt úgy tették meg, hogy a látogatóik káros anyag kibocsájtását is ellentételezték a weboldalaikon töltött ideig. Szörfözz zölden!

RL

vadaszat.net