FIFA VB 2014 – Karbonsemleges

A döntő napján nem mellékes hír, hogy a 2014-es Futball Világbajnokság, a világ legnagyobb sporteseménye karbonsemleges célokat dönget.

FIFA VB 2014 sustainability | ClimeNews - HírportálA szervezők célja, hogy ellensúlyozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását ezen a nyáron és egy lépés tegyenek arra, hogy ihletet adjanak más rendezvény szervezőknek is. Mégpedig azért, hogy vállalják a nagy horderejű éghajlat-politikát a civilizáció megmentése érdekében. Jelen esetben a VB karbonsemlegesítése egyenértékű nagyságrendet takar mintegy 300 ezer személygépkocsi éves kibocsátásával. Az összes karbonkredit mintegy 150 Brazil  úgynevezett “zöldfarmból” származik és rendelkezésre állt mintegy 90 millió darab ellentételezési egység. Az adományozók kapnak egy hivatalos igazolást, elismerve azok hozzájárulását és beszámítását a Brazil FIFA VB ellentételezésébe. Egy egység (carbon credit) egyenlő 1 tonna CO2e kibocsátás csökkentés.
FIFA - Mineirao-stadion-napelemekkelA VB karbonlábnyomának csökkentését még 2013-ban elkezdték és az ellentételezés maradt erre a nyárra. A stadionok építésénél és felújításánál is nagy gondot fordítottak a megújuló energiákat hasznosító rendszerek telepítésére.

.
Az utolsó sípszó ma este lesz és nem csak a mérkőzésnek szól, hanem képletesen zöld utat ad a környezettudatos kibocsátóknak a magán-és az állami szektorban a karbonsemlegesítésre. Meg kell említeni a legnagyobb adományozókat is akik bizonyították a környezettudatos hozzáállásukat is.

FIFA sponsor2014 VB | FIFA VB 2014 sustainability | ClimeNews - Hírportál

 

Rampasek László

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.