Sportolók és Támogatóik a Fenntartható Fejlődés folyamatában

A figyelem középpontjába került a tegnap elstartolt Ultramarathon Világkupa azzal is, hogy a versenyt a legnagyobb mértékben fenntarthatóvá tették a szervezők.

5th_emustartImmár 5. alkalommal Magyarországon, Balatonfüreden gyönyörű környezetben megrendezett futamra a világ különböző országaiból több mint 80 versenyző nevezett azzal a szándékkal, hogy megmutassák az ember mire is képes futásban 6 nap alatt. Ma délben lesz, hogy már 24 órája futnak és a “leglassabb” versenyzők is túl vannak jócskán a Marathoni távon az elől lévők pedig 200 km-t is túlszaladják egy nap alatt.

A szervezők az iCC segítségével meghatározták és hitelesítették a verseny karbon lábnyomát és az első pillanattól tervszerűen igyekeztek csökkenteni azt és ebbe a folyamatba bevonták a támogatóikat is. LED technológiára alakították át a pálya megvilágítását, hiszen éjszaka is futnak a versenyzők. A rövid távolságú szállításokat, 100%-ban elektromos autóval oldják meg. Project location Rio de Janeiro, Brazil Google maps coordinates: Itabira Ceramic’s boundaries: 22°44'33" S, 42°51'16" W Santa Izabel Ceramic’s boundaries: 22°43'54" S, 42°50'35" W Project type Fuel switching Standard VCS and Social Carbon Official FIFA World Cup™SponsorAz iváshoz és az étkezéshez használt tányérokat, poharakat, evőeszközöket, kiürült műanyag flakonokat külön gyűjtik és újrafelhasználásra fogják elszállíttatni, a versenyzők étkeztetését saját maguk a helyszínen készített ételekkel látják el. A karbon lábnyom csökkentés után fennmaradó üvegházhatású gáz kibocsátásukat egy Brazil karbon projekt utólagos támogatásával oldották meg.

Példa értékű, hogy ez a sportág a FIFA 2014-es Foci VB, a Sochi 2014-es Téli Olimpia mintájára már karbon csökkentette és most semlegesíti magát, ezzel ebben a sportágban elsőként Magyarországra is felhívva a figyelmet.

Rampasek László

Itt tudja követni élőben a versenyt: http://emusport.hu/hu/klub/emu-sport-tv
A verseny FaceBook oldala: https://www.facebook.com/pages/EMU-6-day-48-hour-race/127686357338547?fref=ts