Meg lehetett volna előzni Mohácsot?

Meg lehetett volna előzni Mohácsot és a másfél évszázad török uralmat?

Meg lehetett volna előzni Mohácsot? | ClimeNews - HírportálMegtalálják II. Lajos király holttestét a mohácsi csatatéren (Székely Bertalan festménye)
Forrás: Wikimedia Commons

1521. aug. 29: A török elfoglalta Nándorfehérvárt.
1526. aug. 29: Mohácsi vész.
1541. aug. 29: A török elfoglalta Budát. A város 145 évig marad török megszállás alatt.

Ha akkor létezett volna nemzetközi fejlesztés, és Európa lett volna a világon a legnagyobb donor (mint ma, évente kb. százmilliárd euróval segíti a szegény országokat),
– és segítette volna Európa a lányok iskoláztatását, a nők egyenlőségét és a fogamzásgátlás elérhetőségét a török birodalomban (mint, ahogy ma segíthetné),
– akkor nem lett volna népességrobbanás és Mohács.

A török birodalom átlagos népsűrűsége még Egyiptom, Bizánc, Mezopotámia és a Balkán bekebelezése után is 14 fő/km2 volt (Magyarországé akkor kb. 10), ami a kor termelési szintjén jelentősen meghaladta a terület eltartóképességét. A túlnépesedés óhatatlanul további agresszív terjeszkedéshez vezetett. A magyar királyságnak nem volt esélye a nála ötször nagyobb birodalommal szemben.

Ma viszont létezik nemzetközi fejlesztés, s a dán kormánynak van is külön alapja afrikai fogamzásgátlás segítésére, “hogy enyhüljön az Európára nehezedő migrációs nyomás”. Vajon Budapest és Brüsszel és a többi EU országok miért csak ezrelékét fordítják fogamzásgátlásra a szegény országokba menő támogatásaiknak????? A klímamegbolondulás stb. miatti százmilliós népvándorlások újabb, végzetes Mohácsi vésze közeleg!

Segítsd a BOCS több évtizedes lobby munkáját és ezzel egyben tedd karbonsemlegessé az életedet:

Támogasd a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány munkáját! | ClimeNews

 

Meg lehetett volna előzni Mohácsot? | ClimeNews - HírportálMa az emberiség népsűrűsége kb. 50 fő/km2, ami a mai, a természet kizsigerelésében jelentősen hatékonyabb termelési szinten is bőven meghaladja a Föld eltartóképességét. Nem véletlen a sok erőszakos konfliktus a szűkös erőforrásokért (főleg a nőelnyomó, fogamzásgátlást tiltó, szaporodást erőltető vallások hatására), és hogy rohamosan megy tönkre a Föld.

Simonyi, Gyula I.
Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – HÍREK

Euromapping 2018 looks at 30 OECD DAC donors’ data

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.