A valaha mért második legkisebb az észak-sarki jégsapka

2019. szeptember 18-án az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 4,15 millió négyzetkilométerre esett vissza, amely a műholdas felvételek készítésének kezdete (1979) óta a második legalacsonyabb érték.

A valaha mért második legkisebb az észak-sarki jégsapka | ClimeNews A valaha mért második legkisebb az észak-sarki jégsapka | ClimeNews A valaha mért második legkisebb az észak-sarki jégsapka | ClimeNews

Ez tűnik az év legalacsonyabb értékének is, további olvadás nem várható. A lenyugvó napra és az eső hőmérsékletre reagálva az jég kiterjedése ősszel és télen növekszik. A szélirányok eltolódása vagy a szezonvégi olvadás azonban a jégsapka méretét a jelenleginél is kisebbre zsugoríthatja. A minimális mértéket idén négy nappal később érte el, mint az 1979-2010 közötti szeptember 14-i középérték. A minimális kiterjedés interkvartilis tartománya szeptember 11-től szeptember 19-ig tart. Az idei minimális mérték ténylegesen a 2007-es és a 2016-os évvel közel azonos, a második legalacsonyabb szint amit valaha mértek a 2012-es érték után, ami a rekordminimum. A műholdas mérések kezdete óta az északi-sarki jég 13 legkisebb kiterjedése az elmúlt 13 évben volt.

Az idei, szeptember 18-án mért minimum 760 000 négyzetkilométerrel volt nagyobb a műholdas mérések kezdete óta mért legkisebb kiterjedés rekordértékénél, amelyet 2012. szeptember 17-én rögzítettek, és 2,10 millió négyzetkilométerrel kisebb az 1979-2010 minimumok átlagánál.

A valaha mért második legkisebb az észak-sarki jégsapka | ClimeNewsAz északi-sarki jégsapka 13 legalacsonyabb kiterjedése a műholdas mérések kezdete, 1979 óta

Lenkei Péter
Forrás: National Snow & Ice Data Center


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.