Itt az ideje, hogy új éghajlati történetet írjunk

A éghajlatváltozás jelen van, valóságos, és nem egyik napról a másikra történt.

Az elmúlt 150 év folyamán az olyan emberi tevékenységek, mint az ipar, a közlekedés, a nagyüzemi mezőgazdaság és az energiatermelés olyan mértékű szén-dioxid szennyezést okoztak, amely megváltoztatta a Föld ökoszisztémáit. Bár a klímaválság problémája mélyen gyökeredzik és összetett, nem adhatjuk fel. Világunk átalakítása sürgős és szükséges – nekünk pedig mindenünk megvan ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a bolygót, melyet otthonunknak tekintünk. (Narrátor: Don Cheadle)

Videóátirat

[A Countdown globális, nonprofit együttműködés a klímaválság elleni megoldások támogatására és felgyorsítására, az ötletek valóra váltására. A kezdeményezés célja az oktatás és az ösztönzés.] [Mindenki számít!|

Don Cheadle: Van egy történet, amelyet közösen írunk évszázadok óta.

Hangbejátszás: Az olajtársaságok versenyeznek egymással…

Ez mindannyiunkról szól. Itt zajlik az orrunk előtt. Sokunk számára ez már a gazdaság létrejöttével elkezdődött. De a növekedésnek, melynek alapja bolygónk és az emberek kizsákmányolása, ára volt. Voltak figyelmeztető jelek. Voltak, akik tudták, hogy ami közösségeinkkel történik, nem helyes, és hogy valami nagyobbhoz köthető. A hatásokat pedig egyesek jobban érezték, mint mások. Az emberek szervezkedtek, és kérdéseket tettek fel. Mások próbálták megérteni, mi történik, és riadót fújtak, még akkor is, ha egyesek nem akarták elhinni, amit mondtunk nekik: hogy bolygónk éghajlata változik.

Történetünkben vannak kis és nagy hősök. Talán te magad is hős lettél a magad módján. Ez a történet a reményről, a kitartásról szól; terv egy jobb jövőért. Kétségbeesés, tagadás és könyörtelen válságok uralkodnak. Bár vannak erők, amelyek megpróbálnak megosztani vagy megzavarni bennünket, mi a cselekvést választjuk – most!

Ebben a történetben számos lehetőség rejlik. Jövő, melyet először szomszédokként, majd mozgalomként írunk. Összefogunk, megbeszéljük, merre tovább, és visszautasítjuk a vereséget. Van remény.

Az, hogy megváltoztassuk a világot, és szembenézzünk a klímaválsággal nemcsak sürgető és szükséges, de lehetséges. Már most is teszünk érte, egy jobb jövő felé haladunk.

A Countdown globális kezdeményezés a klímaválság elleni megoldások támogatására és felgyorsítására, az ötletek valóra váltására. Mert minden kihívás ellenére, sosem adjuk fel, hogy megpróbáljuk megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját, majd teljes rendszereket.

Alok Sharma: A befektetők azt hiszik, hogy a jövő zöld.

Hindou Oumarou Ibrahim: 10 évünk van változtatni, szóval mindannyiunknak cselekedünk kell, együtt és most.

DC: Hogy megváltoztassuk magunkat és a gazdaságot.

Nigel Topping: Átalakulásra van szükség minden rendszerben, a mezőgazdaságtól a kiskereskedelemig, a hajózástól az árufuvarozásig, a cementtől az acélig.

DC: Meg kell változtassuk életünk alapjait.

Monica Araya: A közlekedés méregtelenítése lehetséges.

Cory Combs: A villamosítás mindenre kihat majd.

Al Gore: A belső égésű motorok fokozatos kivonása…

Rumaitha Al Busaidi: A nők és lányok oktatása és képzése a legfontosabb dolgok egyike, amit ma a karbonkibocsátás ellen tehetünk.

Rose M. Mutiso: Mindenkinek tennie kell a karbonmentes jövőért.

DC: Amikor összekötjük történeteinket, és aktív szerepet játszunk, a képzeletünk az egyetlen határ.

Christiana Figueres: Teljeskörű együttműködésben meg tudjuk csinálni.

Colette Pichon Battle: És amíg benne vagyunk, tegyük igazságossá és méltányossá mindenki számára.

DC: Nem számít, mit rontottunk el. Az számít, mit tudunk helyrehozni.

David Lammy: A megoldás egy új együttműködés létrehozása, amelyben a leginkább érintett csoportok vesznek részt. Clover Hogan: Melyik történet akadályoz abban, hogy cselekedj? Változtassuk meg ezt a történetet.

A mi történetünk itt játszódik. Néha nehéz, és elképzelhetetlen kimenetelű lehetett, de ez volt a történet régebben is. Rajtunk múlik, hogy újat meséljünk. [Végy részt te is a klímaváltozás megfékezésében, és látogass el a countdown.ted.com-ra!]

Forrás: TED Conferences
Tamás Koncz, fordító
Zsófia Herczeg, lektor


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.