Az emberi jogokat a Cop26-os tárgyalások nagy részéből kivették

A nem kormányzati szervezetek képviselőiből álló testület szerint az emberi jogokat a Cop26-os tárgyalások nagy részéből kivették vagy felhígították, annak ellenére, hogy a világ vezetői a csúcstalálkozó kezdetén merész ígéreteket tettek.

Az emberi jogokat a Cop26-os tárgyalások nagy részéből kivették

A fejlődő országok, a civil társadalmi csoportok és az őslakos közösségek körében egyre növekvő dühöt vált ki, hogy nem történt előrelépés a kibocsátáscsökkentés és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a veszteségek és károk finanszírozása terén, a panel résztvevői az Egyesült Királyságot bírálták, amiért nem biztosította, hogy az emberi jogokat érdemben beépítsék a tárgyalás alatt álló szabályokba. “Az Egyesült Királyság hallgat az emberi jogokról…. Hiányzott ez a progresszív hang a szobából” – mondta Deepaya Basu Ray, a sajtótájékoztatót szervező Climate Outreach munkatársa.

Obed Koringo, a CARE kenyai civil társadalmi érdekérvényesítési koordinátora szenvedélyesen beszélt arról, hogy a gazdag országok, mint például az Egyesült Államok, milyen valós hatása van annak, hogy az USA blokkolja az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozást, amelyre olyan embereknek van égető szükségük, mint az ő nagymamája, egy parasztgazda, aki az elhúzódó szárazság miatt nem tud termést vetni. “Kenyában több mint 2 millióan éheznek… ha mi nem tudjuk megtenni azt, ami a legkiszolgáltatottabbak szükségleteinek kielégítéséhez szükséges, akkor mit csinálunk mi itt?” – mondta.

Koringo azzal vádolta a világ legnagyobb környezetszennyező országainak vezetőit, hogy a “csúszós nyelvezethez” ragaszkodva próbálnak kibújni a felelősség alól. “Nagy különbség van aközött, amit a gazdag országok a kamerák előtt mondanak, és aközött, amit zárt ajtók mögött mondanak” – mondta.

A 6. cikk szövegtervezetének jelenlegi állása szerint továbbra sem lesz finanszírozás a közösségek helyreállításának és újjáépítésének közvetlen támogatására a klímaváltozás után, amely az emberi jogok erózióját okozza, beleértve a lakhatás, az élelmiszer, a föld és a megélhetés elvesztését. Teresa Anderson, az ActionAid munkatársa szerint az USA volt a veszteség- és káralap egyik fő blokkolója.

Forrás: Nina Lakhani – The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.