Lányi András: Az emberek kezdenek egyre idegesebbek lenni

„Az, hogy a pandémia kitört, a globális ökológiai válság tünete, amiről mi rojtosra beszéljük a tüdőnket.”

Ezek a szerencsétlen vírusok azért képezték át magukat emberevőnek, mert az állatvilágot kipusztítottuk.

Lányi András: Az emberek kezdenek egyre idegesebbek lenni | ClimeNews

„A szárazföldi gerinces élőlényeknek össz-testtömegben számolva kilencven valahány százaléka ember és az ember haszonállatai. Már most alig maradt a földi élővilágból valami” – ezekkel a mellbevágó szavakkal kezdi a beszélgetést Veiszer Alinda legújabb műsorában Lányi András író, filozófus. A hazai ökológiai gondolkodás egyik legjelentősebb képviselője, aki egyik szervezője volt 1988-ban a dunai vízlépcsőrendszer elleni tiltakozó a Duna mozgalomnak, később alapítója volt többek között az Élőlánc Magyarországért szervezetnek, annak apropóján volt a műsor vendége, hogy nemrég közzétették a Harmadik út – ökopolitikai programtöredékek című kiadványt (a több mint egyórás beszélgetés ezen a linken nézhető meg jelképes támogatásért cserében).

Lányi András azt mondta, harmadik utas programjukkal elvi politikai programot csináltak azért, mert „el kéne most már mesélni, hogy az ökológiai politika miről szól, nem igaz, hogy a környezetvédelemről szól.”

A program azért harmadik utas, mert „egyáltalán nem gondolom, hogy a kétosztatú politikai erőtér valóban világnézetek szerint oszlana meg ma Magyarországon, vagy bárhol a világon. Hanem, különösen nálunk, elég nyilvánvalóan ezek díszletek, jelszavak, amelyek mögött a hatalomra törekvő, hatalomért vetélkedő tényezőknek a szembenállása áll.”

A szexről kizárólag a nemi erőszak jut az eszükbe – Lányi András visszavág a Greta Thunbergtől tartóknak

A kétosztatú politikai térfél mindkét oldalát kritizálta, a jobboldaliakat alsó jobboldali, a magukat baloldaliaknak mondókat álbaloldali jelzőkkel illette. Szerinte egyik színvonalbeli különbséget jelent a totalitárius rezsimek és a konzervatív jobboldali politika között, míg a baloldalon nem színvonalbeli különbség van, hanem „a valódi balos eszmények tökéletes szembeköpése”. Lányi szerint „az úgynevezett baloldal a globális hálózatokba vetett reménység, hogy a modernizáció százszor megkérdőjeleződött programja még folytatható”.

Szerinte a globalizáció mostani szintjén a politikai és a gazdasági hatalom már teljesen összefonódik, „mostanra a termelés vált nemzetközivé: a német befektető magyar autógyárának román beszállítójánál ukrán vendégmunkás dolgozik” – sorolta.

A jóléti világ egy csapda, nem a jövedelmünkből élünk, hanem hitelből élünk, amit a jövő nemzedékének kell megfizetnie, miközben a globalizáció eredményeképpen egyre kevesebbeknek egyre több jut, és egyre többeknek egyre kevesebb.

A túlglobalizálódás eredménye, hogy az egymással összefonódott gazdasági és közhatalmi tényezők fölött totálisan elvesztette az ellenőrzést a civil társadalom. „Nem értjük, mi történik, mert az túl bonyolult. Emiatt konteókkal vigasztaljuk magunkat, az egyszerűbb emberek kitalálnak háttérhatalmat meg mindenféle hülyeséget (…) Megszűnt az a politikai szint, ahol az átlagember, te meg én, igényelhetjük, hogy átlássuk a dolgokat.”

Szerinte

egyre nagyobb a baj, az emberek kezdenek egyre idegesebbek lenni. A most felnövő tizenévesek már tudják, hogy az ő bőrükre megy a játék, és kíváncsiak, idegesek, türelmetlenek.

Az interjúban magyar politikai aktualitásokról, illetve a rendszerváltásról és az azóta eltelt harminc évről is szó volt.

Fél attól, amikor a hagyományos pártok majd bezöldülnek, mert „ez a zöldrefestés az üzleti világban már javában zajlik, tehát az, hogy már az autóba a benzint is a nagymama receptje szerint állítják elő, az engem nem vigasztal. És hogy ha majd az Orbán és a Gyurcsány felváltva fogják verni a mellüket, hogy ők igazán a fenntartható fejlődésnek vagy a környezet védelmének az apostolai, akkor én nem leszek boldog”.

Lányi András: Az emberek kezdenek egyre idegesebbek lenni | ClimeNewsLányi András Veiszer Alinda műsorában – Fotó: Telex

A rendszerváltással egy rendkívül gusztustalan eredeti tőkefelhalmozás kora következett be, a nép bölcsen észrevette, hogy nem róla van szó, hanem arról, hogy „a kapitálszocialista elvtársak hazavitték a nemzeti vagyont”. A jobboldali hatalmi időszakok sem voltak jobbak, „Orbánék nagyon vállalható 2010-es választási programjából semmi nem valósult meg”, ráadásul „az a komótos széthordása a nemzeti vagyonnak, ami zajlott, az most begyorsult az utolsó egy-két évben”.

A paksi nagyberuházást vagy a kínai egyetem építését a dunai vízlépcsőhöz hasonlítva arról beszélt: „a nagyberuházás mindig a hatalomátmentésnek egy módja”. Annak idején Bős-Nagymarost osztrák cég építette volna osztrák pénzből, „most oroszok építik orosz hitelből Paksot, kínaiak kínai pénzből a Fudan egyetemet, a belgrádi vasutat”. Közben pedig

ott ül a derék magyar nép, bölcsen hallgat, és befogja az orrát, ha a politika szót hallja, mert az valami büdös dolog.

A beszélgetésben szó volt még zöld Navalnijokról, eladósodásról, árfolyampolitikáról és antiszemitizmusról. Lányi András elmondta, hogy ő magát anarchokonzervatívnak tartja („és még felületes is vagyok, erre varrjál gombot!”), és felmerült az a kérdés is, hogy a klímakutatókhoz hasonlóan depressziós-e ő is amiatt, hogy évtizedek óta ugyanazt mondja, és láthatóan nem sok eredménnyel.

Forrás: Telex

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.