Kutatás a rejtett metán után

A Climate Now műsorában minden hónapban megmutatjuk, mi történik valójában a bolygónkkal. Ezúttal a hollandiai Utrecht városába látogattunk, ahol a tudósok rejtett metánforrások után kutatnak.

Előbb nézzük a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb adatait!

Európában a legmelegebb nyarunk volt a mérések óta. Június és augusztus között csaknem egy Celsius-fokkal magasabb volt a hőmérséklet, mint az 1991 és 2020 közötti átlag. Az előző legmelegebb nyaraknál, a 2010-esnél és 2018-asnál is melegebb volt.

Lássuk az augusztusi adatokat! Ha megnézzük a térképet, láthatjuk a hőmérsékleti anomáliákat Európa-szerte, és azt, hogyan oszlik két részre a kontinens. Délen és keleten tartós hőhullámok voltak. A szicíliai Siracusában megdőlt az európai hőmérsékleti rekord: augusztus 11-én 48,8 fokot mértek.

Franciaországtól Ukrajnán át Skandináviáig viszont a hőmérsékletek egy, sőt két fokkal alacsonyabbak voltak az átlagosnál a múlt hónapban.

Kutatás a rejtett metán után | ClimeNews - HírportálJeremy Wilks mutatja az adatokat | Euronews

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentésében a múlt hónapban sürgette az ipari forrású metánkibocsátás csökkentését. Ennek az az oka, hogy a metán erős üvegházhatású gáz. Ha egy 20 éves időszakot nézünk, 84-szer erősebb, mint a szén-dioxid.

Különböző módszerek vannak a metánszivárgások felfedezésére. Copernicus-műholdakat és légköri modelleket is lehet használni a váratlan metánforrások megtalálása érdekében olaj-és gáztelepeken. Egy másik megközelítés sokkal földhözragadtabb: a szó szoros értelmében vadászni kell a metánra utcáról utcára, amint azt Hollandiában teszik.

A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei

Hosszein Maazallahi és Hanne Notø tudósok rejtett metánszivárgások után kutatnak Utrecht városában. A metán színtelen és szagtalan, ennek ellenére eszközeikkel könnyen fel tudják fedezni.

“Ha egymilliárd molekula van a levegőben, és közülük az egyik metán, ezek az eszközök ki tudják mutatni” – mondja Hosszein.

Most földalatti gázvezetékekből szivárgó metánjeleket keresünk. Hónapokig vagy akár évekig is észrevétlenül szivárognak. De nem ez.

“Hirtelen felugrott közel 1000 ppm-re.”

Ezer ppm, vagyis részecske per millió, 500-szor magasabb a szokásos szintnél, úgyhogy itt bizonyára van valahol metánszivárgás.

Hanne Noto, PHD-diák, Utrechti Egyetem:

“Mintát veszünk a levegőből, elvisszük a laboratóriumba, ott alaposabban elemezhetjük a mintát, és felfedezhetjük, mi a szivárgás forrása.”

Még nem állunk készen a laboratóriumra. Hanne és Hosszein folytatja a kutatást. Egy másik külvárosi utcában megállnak, hogy ellenőrizzenek egy gyenge jelet. Az üvegházhatású gázok itt egy földalatti vezetékből szivárognak, de nehéz megmondani, hogy pontosan honnan.

A következő metáncsóvát egy szennyvíztisztítónál észlelik, a csapat megpróbálja meglelni a forrását.

“Ki akarjuk deríteni, honnan ered az extra metán, amit vezetés közben tapasztalunk. Nem mind származik a szennyvízrendszerből, és nem mind gázszivárgásokból.”

A mintákat a laboratóriumi kollégákhoz viszik, hogy megmérjék a metán kémiai jellemzőit, hogy meghatározzák, pontosan honnan származik. Gyors, igen érzékeny és széles körben használt metánfeltáró technológiájuknak az a célja, hogy megtalálják és kijavítsák a korábban láthatatlan szivárgásokat. Tekintettel a metán klímamelegítő hatására, ennek jelentős következménye lehet.

“Egy friss tudományos tanulmány azt mutatja, hogy lehetséges 50 százalékkal csökkenteni a metánkibocsátást 2030-ra. Ha ezt megtesszük, elejét vehetjük a hőmérséklet negyedfokos emelkedésének az évszázad közepéig, és félfokosat 2100-ig. Ez jelentős törés lenne a felmelegedésben, amely valószínűsíthető” – magyarázza Thomas Röckmann, az Utrechti Egyetem professzora.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.