Riasztóan kevés a víz a Drávában

Riasztóan kevés a víz a Drávában – megdőltek a legkisebb vízállás értékek

Az utóbbi időszakban egészen megdöbbentően néz ki a Dráva, vannak olyan részei a folyónak, ahol szinte csak homokpadok vannak, víz alig.

A téli időszakban ez nem feltétlenül meglepő, de a mostani helyzet kétségtelenül nem szokványos: Őrtilosban és Barcson néhány centiméterrel megdőltek a legkisebb vízállás értékek.

Riasztóan kevés a víz a Drávában – megdőltek a legkisebb vízállás értékek

Ha ez így folytatódik, lassan újabb zöldhatár nyílik, gyalog át lehet majd sétálni a Dráva medrén Horvátországba. Az utóbbi hetekben elképesztő fotókat készítettek a gyönyörű folyóról, illetve annak hűlt helyéről: víz alig van, homokpad annál több. Már-már holdbéli a táj.

Az alacsony vízállás ebben az időszakban abszolút nem meglepő, hiszen a Drávát a téli hónapokban elsősorban az Alpokban lehullott csapadék, rendszerint a hó mennyisége, és a hőmérséklet alakulása határozza meg. Az elmúlt három hónapban a Dráva és a Mura vízgyűjtőjére az átlagnál lényegesen kevesebb csapadék hullott.

„A közelmúltban voltak alacsonyabb vízállások, de ez a mostani helyzet mind a vízszintjében, mind a tartósságában kiugró. A téli időszakban a Dráván a kisvizek a jellemzőek, tekintettel az Alpokban lejátszódó meteorológiai eseményekre: a csapadék hóban esik, ami az alacsony hőmérséklet miatt lassan olvad el. A fenti jellemzők hatására Őrtilosban és Barcson is néhány centiméterrel megdőltek az eddig mért legkisebb vízállás értékek” – válaszolta a Pécs Aktuál kérdésére a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Miután a Dráván érkező árhullámokat a nedvesebb légtömegek, illetve a vízgyűjtőn (főleg a magasabb területeken) az enyhébb időjárás befolyásolja, ezek pedig általában március végére, április elejére tehetők, ezért a vízszint tartósabb emelkedésére korábban nem lehet számítani. Érdekesség, hogy a folyó természetes vízjárását jelentősen befolyásolja a 22 vízerőmű. Az osztrák–szlovén határon lévő lavamündi erőmű ez évi működése során a sokéves átlag alatti volt az áteresztett vízhozam.

S hogy miként élik meg a helyiek, a Dráva közelében élők, hogy sokhelyütt szinte teljesen eltűnt a folyó? Nem különösebben izgatják magukat miatta.

– Ebben az időszakban ez nem meglepő, emlékszem ennél kisebb vízre is – nyilatkozta lapunknak egy Dráva-imádó horgász, Szabó Zoltán, aki napi szinten járja a folyót. – Majd a hóolvadás, illetve az esőzések segítenek. Bár a homokpadok valóban látványosan kint vannak, azért van víz bőven a folyóban: a külső íveken most is akadnak négy-ötméteres mélységek.

Akárhogy is lesz, egyvalami biztos: kellemes tavaszi időben érdemes lemenni a Drávára, mert tényleg nem mindennapi a látvány. Nagyon jót lehet kirándulni a folyóparton (és ugye most a homokpadokon is), és csodás képeket lehet készíteni.

Riasztóan kevés a víz a Drávában – megdőltek a legkisebb vízállás értékekHol a folyó? Lassan át lehet gyalogolni Horvátországba. (Fotó: Németh József)

Forrás: Pécs Aktuál | K. MAYER ANDRÁS


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.