Sportrendezvények kisebb karbonlábnyommal

A sportrendezvények karbonlábnyoma jelentős hatást gyakorol bolygónkra, de lehetőség van rá, hogy ez kisebb vagy nulla legyen.

Előző két cikkünkben a sport karbonlábnyomát és az egyéni sportolás karbonlábnyomát elemeztük. Bemutattuk, hogy a sport igen jelentős, az emberiség éves üvegházgáz-kibocsátásának 1%-át adja, ugyanakkor az egészségmegőrzés, boldogság szempontjából fontos tényező, de jelentős a potenciál, hogy ezt csökkentsük. Sok esetben önmaga alatt vágja a fát, például a rendkívül utazás- és energiaigényes síelés a saját jövőjét lehetetleníti el. Ebben a cikkben a sportrendezvények kerülnek fókuszba.

A sportrendezvények karbonlábnyomának összetétele

Szerteágazó feladat ezt összegyűjteni, de alapvetően csak néhány részből áll, némelyik hiányozhat is, vagy minimális. Ezek a következők lehetnek:

 • nézők, szurkolók utazása és szállása
 • rendezvényhez kapcsolódó szállítási, logisztikai feladatok
 • honlap, elektronikus hirdetések karbonlábnyoma
 • sportlétesítmény eseményre eső karbonlábnyoma (magas kihasználtság esetén alacsonyabb)
 • sportlétesítmény üzemeltetése a sportesemény idején (ez például terepfutásnál nulla)
 • a sporteseményen felhasznált anyagok karbonlábnyoma (ez lehet például bérelt fém kordon elem, szalagozás, frissítő élelmiszer)
 • a versenyzők, rendezők, mentőszolgálat, sportorvosok, kiszolgáló személyzet, újságírók, eseményt biztosítók utazása, szállása
 • speciális, az adott sportághoz kapcsolódó üvegházgáz kibocsátások, például hőlégballon fűtőanyag propán gáz, vitorlázó repülőgép vontatása a felszálláshoz, ejtőernyős ugráshoz a repülőgép kerozinfogyasztása

Jelentős energia és üvegházgáz kibocsátás tapadhat a vitorlázórepülők indításához és szállításához. Ez első sorban az ilyen sportrendezvények karbonsemlegesítésével ellensúlyozható.

Jelentős energia és üvegházgáz kibocsátás tapadhat a vitorlázórepülők indításához és szállításához. Ez első sorban az ilyen sportrendezvények karbonsemlegesítésével ellensúlyozható. Fotó: Lenkei Péter

A sportrendezvények karbonlábnyomának mérése

A rendezvény karbonlábnyomának csökkentéséhez látnunk kell, hogy mely összetevőnek milyen az aránya, és ez alapján kiválaszthatjuk, hogy hol avatkozunk be, melyikben van kis ráfordítással nagy csökkentési potenciál. A méréshez, számításokhoz a legjobb, ha megbízunk egy ezzel foglalkozó szervezetet, de magunk is kiszámolhatjuk nagyságrendileg, hol a legnagyobb az éghajlat terhelése. Amennyiben célunk a rendezvény teljes karbonsemlegesítése, célszerű a számításokat egy független tanúsító szervezettel hitelesíttetni, vagy velük elkészíttetni.

A sportrendezvény karbonlábnyomának csökkentése

Érdemes felállítani egy költséghatékonysági sorrendet, és a legolcsóbbal kezdeni, méghozzá azonnal, hiszen az éghajlat szempontjából az időfaktor a legfontosabb. Tehát nem egy távoli, a jövő ködébe vesző sporteseménynél tűzzük ki célként, hogy elkezdjük. A legolcsóbb és leghatékonyabb a szemléletformálás, ha minden érintett számára elmagyarázzuk, erre miért van szükség és hogyan tehetjük meg. Néhány egyszerű tanács is segít, például:

 • Segítsük elő, hogy a nézők szervezzenek telekocsit. Ha nem egyenként utaznak az eseményre, hanem egy autóban 4-5 vagy több személy utazik, a kibocsátásuk töredékére csökken. Ezt segíthetjük szervezőként azzal, hogy egy telekocsi szervező honlapot adunk meg az esemény nézői számára, ahol egymásra találhatnak az azonos irányból utazók.
 • Nézzék az eseményt az interneten, TV-n keresztül. Ennek a karbonlábnyoma töredéke, mintha személyesen odautaznának. Ezért nagyon fontos a nagy nézőszámot vonzó eseményeknél a professzionális közvetítés.
 • Utazzanak közösségi közlekedéssel, vagy a közeli eseményre kerékpárral. A közösségi közlekedés tizede energia fajlagosan, mint az autózás, a kerékpár még kevesebb. Gondoskodjunk a kerékpárok biztonságáról, megfelelő tárolóval és térfigyelő kamerával például egy stadion vagy uszoda mellett.
 • Optimalizáljuk a logisztikai szolgáltatásokat átgondolt fuvarszervezéssel. A sportrendezvényhez szükséges felszerelést minél kevesebb járművel, lehetőleg ne nagy távolságról szervezzük, például a mobil WC szolgáltató kiválasztásánál legyen szempont, hogy a legkisebb távolságban lévő szolgáltató szállítsa azokat.
 • Válasszunk olyan helyszínt, amely közösségi közlekedéssel jól megközelíthető.
 • Kommunikáljuk aktívan a karbonsemlegesség irányába megtett lépéseinket és annak okait, ennek továbbgyűrűző és egyéb pozitív hatása van, a versenyzők vagy a nézők elkötelezettebbek lesznek a rendezvény iránt, saját életvitelükben is jobban odafigyelnek a karbonlábnyom csökkentésére.
 • Tegyük rendszerré a karbonlábnyom csökkentést, ez ne csak egy rendezvénynél, hanem a jövőben minden esetben legyen iránytű, illetve a rendező egyesület, sportszövetség, ügynökség vagy cég mindennapi működésébe is építsük be. Ez a szervezésben részt vevők és a cég dolgozóinak lojalitását is növeli.

A Giro d'Italia versenyre a nézők jelentős része kerékpárral érkezett, más sportrendezvények számára követendő jó példa, de jó lenne ezt látni egy focimeccsen!

A Giro d’Italia versenyre a nézők jelentős része kerékpárral érkezett, más sportrendezvények számára követendő jó példa, de jó lenne ezt látni egy focimeccsen! Fotó: Lenkei Péter

A maradék karbonlábnyom nullázása

A karbonlábnyom csökkentés irányába tett igyekezet ellenére valamennyi kibocsátása mindig marad a sportrendezvénynek, mely számításokkal kifejezhető, hitelesítő szervezet által ellenőrizhető. Ezt a maradék részt karbonkreditekkel ellensúlyozhatjuk, így a rendezvény karbonsemlegessé válik. Ezzel nem helyez olyan terheket az eljövendő generációkra, amely az ő életlehetőségeiket, végső soron a sportot érinti.

Lenkei Péter, iCC független szakértő


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.