Már csak 11 év van hátra

Ez nem a világvégével való riogatás, hanem a valóság!
Már csak 11 év van hátra | ClimeNews - Hírportál

11 év van hátra az éghajlati káosz megállítására:

nem lehet semmivel indokolni, hogy az olajcégek nyíltan ellenezzék a termékek kibocsátáson alapuló szabályozását. Nem szabad megköszönnünk a Trump-adminisztrációnak, hogy visszahúzta a szabályozási ágazatot „a szabályozás lavináját”, és nem támogatta a megújuló energiákra való áttérést, és nem ellenezte a lobbizást a kibővített olajtermelésért. Ez egyszerűen nem a jövő.

Jan Erik Saugestad – A Storebrand Asset Management vezérigazgatója

A világ legnagyobb olajcégei rengeteg pénzt költenek évente arra, hogy blokkoltassák, elhalasztassák vagy ellenőrzésük alatt tudhassák a klímaváltozás kezelésére irányuló szabályozásokat – derül ki az InfluenceMap jelentéséből. A legtöbb pénzt az ExxonMobil, a BP, és a Chevron költi arra, hogy a globális felmelegedés kezelése ellen lobbizzon.

A jelentés szerint ezek a nagy olajcégek megtévesztően viselkednek, a 2015-ös párizsi klímamegállapodás után ugyanis elkezdték kommunikálni, hogy cselekedni kell a klímaváltozás ellen, eközben azonban növelték az olajkitermelésre irányuló befektetéseiket.

Nyilvánosan támogatják a cselekvést a klímaváltozás ellen, közben viszont a megszorító intézkedések ellen lobbiznak. Támogatják a környezetkímélőbb technológiát, de ez eltörpül amellett, amennyit az egyre bővülő fosszilis energiahordozó-üzletre költenek

– mondta a jelentés szerzője, Edward Collins.

Az InfluenceMap tanulmány fontos hozzájárulást jelent a megfontolt és komoly értékelésekhez, amelyet most meg kell valósítani globálisan. Figyelemre méltó, hogy az öt legnagyobb vezető szerepet betöltő olajcég a 2019-es tőkekiadásuk csupán 3% -át teszi ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra, míg 110,4 milliárd dollárt akarnak költeni több olajra és gázra.

Már csak 11 év van hátra | ClimeNews - Hírportál

Hasonlóképpen jár el majdnem az összes vállalat Magyarországon, akik CSR, zöld-PR és egyéb “sötétzöld”, “éretlenzöld” programokkal pingálják magukat zöldre. Ameddig ezek az üzenetek nem tartalmazzák a népességrobbanás megállításának valódi támogatását, és a 100%-os karbonsemlegesítések igazolását becsapás és a fogyasztók megtévesztése az egész. Átverik és lenézik ezzel a magatartásukkal a vásárlóikat és megszegik ezzel  Magyarország Alaptörvényét is mely kimondja:

Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

Rampasek László
Forrás: InfluenceMap

A tanulmány innen is letölthető:

Már csak 11 év van hátra | ClimeNews - Hírportál