Negyvenöt éves a Greenpeace

45 év, számtalan akció és megannyi történet után egyvalami továbbra is állandó a Greenpeace identitásában: az emberek. A velünk együtt küzdő milliók határozzák meg azt, hogy kik vagyunk és náluk van a kulcs egy zöld és békés világ megteremtéséhez.

Negyvenöt éves a Greenpeace | ClimeNews - Hírportál

A Greenpeace története egy maroknyi álmodozó, társadalmilag elkötelezett fiatallal kezdődött Vancouver kikötővárosában, Kanada csendes-óceáni partjainál. Egy nagy horderejű, közös cél kovácsolta őket egy csapattá: hogy tiltakozzanak az Egyesült Államok tervezett kísérleti atomrobbantásai ellen a Csendes-óceánon.

Adományokat gyűjtöttek, és a pénzből kibérelték a Phyllis Cormack halászbárkát, amit átkereszteltek Greenpeace-re. A hajóval elvitorláztak Vancouverből egészen az alaszkai Amchitka-szigetekig, hogy jelenlétükkel megakadályozzák a tenger alatti robbantásokat. Az expedíció kudarcba fulladt. A hatóságok megállították őket, a legénységnek így vissza kellett fordulnia.

Ez csak a rövid változata a teljes történetnek, ami egy nagy és hosszú út kezdete volt. A kudarc és a viszontagságok ellenére az aktivisták állhatatos erőfeszítéseinek gyorsan híre ment. A közvélemény értesült a nukleáris kísérletekről, és a társadalmi nyomás rövid idő alatt akkorára nőtt, hogy az amerikai atomkísérleteket 1972-ben leállították.

16/06/2016 Wahlenbergbreen Glacier, Svalbard, Norway Greenpeace holdsTörténetük bizonyítja, hogy egy közös cél érdekében még egy kisebb csoport összefogása is elegendő lehet ahhoz, hogy nagy mozgalmak bontakozzanak ki. Az effajta együttműködések rávilágítanak azokra a dologra, amelyek összekötik az embereket – a fenti esetben a közös pont az aggodalom volt a minket körülvevő környezetért.

1971 óta a Greenpeace számos győzelmet tudhat maga mögött. Ma, a 45. születésnapunkon ezeket a győzelmeket ünnepeljük, miközben tanulunk is a kudarcainkból.

Zehntausende Menschen sind heute in Berlin - Negyvenöt éves a GreenpeaceKöszönetet mondunk mindazoknak, akik a kezdetektől fogva együttműködtek velünk; azoknak, akik közel egy emberöltő óta dolgoznak fáradhatatlanul azért, hogy megóvjuk a bolygónkat. Az aktivisták és az online aktivisták, a hajók legénységei és a kampányok közreműködői, az önkéntesek, a jogászok, a politikai lobbisták és kutatók nélkül a Greenpeace nem lenne több, mint csupán egy szó. A Greenpeace nevet azok az emberek töltik fel tartalommal, akiket ugyanaz a vízió mozgat: ők a támogatóink, az adományozóink és a szövetségeseink. A Greenpeace abból a több mint 36 000 önkéntes aktivistából áll, akik a világ minden táján energiájukat, idejüket és képességeiket adják a közösségi szervező munkához.

Ezeket az embereket ünnepeljük, ők adják össze azt a pozitív erőt, amellyel az életünket és a bolygónkat veszélyeztető problémákkal szembeszállhatunk. Rendíthetetlenül hinnünk kell abban, hogy közösen megváltoztathatjuk azt, ami ma rossz irányba megy.

Greenpeace volunteers raise a wind turbine on the beach at dawn in Durban, South Africa, to send a message of hope for the latest round of UN climate change talks opening here on Monday. Caimpaigners say Durban must be a new dawn for the international negotiations to a gree a fair, ambitious nad legally binding treaty to avert climate chaos. They are demanding that politicians stop listening to the pollouting coroprations and listen to the people who want an end to our dependence on fossil fuels. Africa is on the front line of dangerous climate change, with millions already suffering the impacts through increased drought and extreme weather events, threatening lives abd food security. Picture: Shayne Robinson, GreenpeaceA klímaváltozás bizonyíthatóan napjaink legsúlyosabb globális kihívása. A párizsi klímaegyezmény elfogadása fontos lépés afelé, hogy hatályba lépjenek a benne kitűzött célok. Az eddigieknél ambiciózusabb nemzetközi fellépésre van szükség ahhoz, hogy 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk a felmelegedést, és a 100%-ban megújuló és biztonságos energiaforrások mindenki számára elérhetőek legyenek. A Greenpeace azért dolgozik, hogy elmozduljunk a fosszilis energiahordozókra épülő gazdaságból a tiszta és megújuló energiák felé úgy, hogy ez az emberek számára helyben is előnyös legyen.

Greenpeace activists wearing radiation suits paraded through Jakarta’sAz éghajlatváltozástól nem független az óceánok elsavasodása sem, hisz az óceánoknak a fosszilis tüzelőanyagok miatt túlságosan sok szén-dioxidot (CO2) kell elnyelniük. A tengerek élővilága ezért egyre sebezhetőbbé válik. A Greenpeace ezért küzd minél több tengeri rezervátum létesítéséért és az illegális halászat visszaszorításáért. Együttműködünk továbbá azokkal a szervezetekkel, amelyek komoly erőfeszítésekkel próbálják megakadályozni, hogy az óceánok óriási műanyaghulladék-lerakókká váljanak.

Kulcsfontosságú, hogy megmaradjanak az őserdők és a trópusi esőerdők, amiért különböző közösségekkel és csoportokkal együtt kell küzdenünk. Fontos megóvnunk azt az egyedülálló biológiai sokféleséget, amely csak ezekben az erdőkben található meg, és meg kell becsülnünk azt, hogy ezek az erdők mérsékelni tudják az éghajlatváltozás hatásait.

Negyvenöt éves a GreenpeaceA Greenpeace azért kampányol, hogy úgy tudjuk megtermelni saját ételünket, hogy közben sem magunkban, sem a bolygónkban nem teszünk kárt. Az általunk népszerűsítettt vegyszermentes gazdálkodás hozzájárul a klímaváltozás hatásainak kezeléséhez is. Egy mérgező anyagoktól mentes jövőért dolgozunk, amelyben nem gyártunk káros vegyi anyagokat, és nem szennyezzük velük a környezetet.

Bár a nukleáris kísérletek száma csökkent, továbbra is rendületlenül küzdünk az atomenergia felhasználásának visszaszorításáért. Még mindig vannak atomfegyverekkel rendelkező államok, amelyek fejlesztik és modernizálják is a fegyverarzenáljukat. Olyan ENSZ-egyezményre van szükség, amely végleg betiltja az atomfegyvereket.

A bolygónk egészsége az egyes részek egészségétől függ. Összetett és egymással összefüggő problémákkal állunk szemben, amelyek megoldása gyakran elérhetetlennek tűnik. Csakúgy, mint negyvenöt ével ezelőtt Vancouverben, a megoldás kulcsa ma is az emberek kezében van, akik kihangosítják a környezeti problémákat, és dolgoznak a megoldásokon.

Martin Luther King Jr. mondta: „Az emberi fejlődés nem automatikus, és nem is szükségszerű… Az igazságosság irányába tett minden lépés áldozatot, szenvedést és küzdelmet követel, elhivatott emberek fáradhatatlan erőfeszítését és szenvedélyes munkáját.”

Egyre sürgetőbb a feladat, hogy megvédjük a közösségeinket és a bolygónkat. A közösség erejére minden eddiginél nagyobb szükség van. Az emberekére, akiknek eszköze az erőszakmentes cselekvés. Akik figyelik és felfedik a a környezetet károsító bűncselekményeket, akik felkutatják a környezeti problémákat, felhívják rájuk a figyelmet és megoldásokat szorgalmaznak.

Egyre több ember mer hinni abban, hogy valóra válhat egy zöld és békés világ. Ahogy Arundhati Roy mondja: „Nemcsak lehetséges egy másik világ, de már közelít is felénk. Csendesebb napokon hallom is a lélegzését.”

Boldog születésnapot, Greenpeace!

Készült Jennifer Morgan és Bunny McDiarmid, a Greenpeace igazgatóinak a Huffington Postban megjelent írása alapján.