Rohadtul nem kell csodálkozni

Ha az ökológiai válságról beszélünk, ne feledjük, hogy néhány ezer év alatt több, mint ezerszeresére nőtt a népesség.

Rohadtul nem kell csodálkozni | ClimeNews - Hírportál

A legszegényebbek egy főre jutó ökolábnyoma kb. tizedakkora, mint a leggazdagabbaké. Ehhez képest az emberiség létszáma 10.000 év óta több, mint ezerszeresére nőtt (szegényeké és gazdagoké egyaránt). Fogyasztás ide vagy oda, egyértelmű, hogy a népesedés messze a legnagyobb tényező a természetpusztítás tekintetében. Persze a nagy fogyasztók fogyaszthatnának kevesebbet, de igazából semmi sem tartja vissza őket. A nyomorgók pedig inkább többet fogyasztanának, és jogosan. Összességében tehát nem arról van szó, hogy túl sokat fogyaszt az emberiség, hanem csak egyenlőtlenül oszlik el.

Ha karbonlábnyomot nézzük (mióta csak mérik), az emberiség teljes ÜHG-kibocsátása 1960 óta majdnem négyszeresére nőtt,[1] az (egy főre jutó) karbonlábnyoma pedig 1,6-szorosára.[2] Ezalatt a világnépesség 2,5-szeresére nőtt,[3] ami a teljes ÜHG-kibocsátás növekedés oroszlánrészéért felelős.

A leggazdagabb 10% felelős a kibocsátások közel feléért, ám ez magában foglalja a súlyosan túlnépesedett fejlett országok középosztályát is! A fejlett országok is átestek egy népességrobbanáson, ami a fejlődő (illetve reménytelenül szegény) országokban még mindig zajlik. És nem mindegy, hogy 1 milliárd 10%-a szennyez sokat, vagy 7 milliárd 10%-a. (Persze a gazdagok repkedhetnének kevesebbet, ez viszont nem volna elég a fenntarthatósághoz)

A fogamzásgátlás 1968 óta emberi jog,[4] ám még mindig nem érvényesül világszerte. Ez a legsúlyosabb szegénységcsapda, mivel a fogamzásgátlási lehetőségek híján a családoknak esélyük sincs kiemelkedni a szegénységből, sőt, egyre mélyebbre süllyednek.

Te hatékonyan tudsz cselekedni, ha tanulsz e tabu témáról: https://bocs.eu

[1] https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.KT…
[2] https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC…
[3] https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL…
[4] https://www.un.org/en/development/desa/population/index.asp

Kántor Sztella Nóra