Leállt a munka a tengerre telepített szélerőmű-parkokban, itt a Xaver Hurrikán!

A klímaváltozás tagadhatatlan bizonyítékaként lecsapott ezekben az órákban Németországra a Xaver nevű hurrikán!

XaverA Grönland fölött kialakult rendkívül alacsony légnyomású zóna a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére, írja az MTI.

A Skócián 180km/óra-s széllökésekkel áthaladt Xaver 20 ezer háztartást hagyott ott elektromos áram nélkül, számos egyéb problémát, rengeteg veszteséget és nem várt többletkiadást okozott ott a gazdaságnak. Németországban leállították a szélerőműparkokat a partmentén és a térségben, valamint számos óvintézkedést foganatosítottak korábban. A vihar csütörtök este és péntekre virradó éjjel lehet a legerősebb.

Ahol 80 km/óra feletti szeleket várnak ott a szélerőműveket leállították! A viharzóna szélén viszont ezek a berendezések a maximum termelést hozzák és ez érezhetővé vált azonnal az áramtőzsdén. Ott jelentősen emelkedik a szélerőművek termelése. Annak érdekében, hogy ennek a többletenergiának legyen helye a rendszerben, az azonnali szállításra kínált áram kilowatt-óránkénti ára a német nagykereskedelmi piacon egy nap alatt 40 százalékkal 31,5 euróra süllyedt – számolt be a Handelsblatt című lap.
A Haiyan szupertájfun – amelyik több mint 5 ezer halálos áldozatot követelt (nincs egy hónapja) a Fülöp szigeteken – után, a Xavér is egy bizonyíték arra, hogy a klímaváltozás valós dolog, nem kell várni a jóslatokra itt van és akik átélték vagy átélik azok megértik, hogy a természet miként vág vissza ennek a felelőtlen civilizációnak a környezetszennyezésre. Itt elsősorban a fosszilis energiaforrások eltüzelésére és az őserdő kipusztításra gondolok, melyek helyrehozhatatlan valós veszélyeket okoznak, ha azonnal nem cselekszünk ellene.

Nincs pardon a ‘karbon semleges gazdaság‘ ideje eljött. Azonnal át kell állni, lépni kell… nagyon remélem még nem késő!

Rampasek László