Kisebb frissítés a Párizsi Megállapodás térképén

A közelmúltban a Szentszék (azaz Vatikánváros) lett a 193. ország, amely ratifikálta a Párizsi Megállapodást.

Az ENSZ minden jogosult tagállama aláírta a megállapodást, és Eritrea, Irán, Líbia és Jemen kivételével az összes tagállam ratifikálta is.

Kisebb frissítés a Párizsi Megállapodás térképén

Ferenc pápa új dokumentumfilmben buzdít az éghajlat és a biológiai sokféleség elleni fellépésre.

A Vatikánvárosban tartott világpremieren mutatták be az új dokumentumfilmet, amely az emberiségnek az ökológiai válság megállítására irányuló erejéről szól. A film A levél címet viseli, és különböző élvonalbeli vezetők Rómába tett utazásának történetét meséli el, hogy Ferenc pápával megvitassák a Laudato Si’ enciklikát.

A filmet az Oscar-díjas Off the Fence (My Octopus Teacher) producerek készítették. A brazil Amazonas vidékéről, Szenegálból, Indiából és az Egyesült Államokból származó főszereplőkkel a film olyan témákat vizsgál, mint az őslakosok jogai, az éghajlati migráció és a fiatalok vezetői szerepvállalása az éghajlat és a természet elleni fellépés kontextusában. A filmben exkluzív párbeszédet láthatunk Ferenc pápával, valamint korábban nem látott felvételeket a pápa beiktatásáról.

Dr. Greg Asner, az Arizonai Állami Egyetem Globális Felfedezések és Természetvédelmi Tudományok Központjának igazgatója és a biológiai sokféleség 3D-s térképeit létrehozó Spectranomics technológia társszerzője elmondta,

“A tudomány azt mutatja, hogy a bolygó túl gyorsan változik ahhoz, hogy az élet nagy része lépést tudjon tartani vele. A katasztrofális óceáni hőhullámoktól a szárazföldi aszályokig a Föld újra és újra azt üzeni nekünk, hogy túl messzire sodortuk bolygónkat. Az aggodalmat gyors cselekvésre kell váltanunk. Nemcsak a növények és az állatok vannak veszélyben – mi is függünk a bolygótól és annak biológiai sokféleségétől, hogy túléljünk és gyarapodjunk.”

A Vatikánban tartott filmbemutató eseményein a főszereplők és a film készítői, a Vatikán ökológiai kérdésekkel foglalkozó legfőbb tisztviselője és az IPCC főtitkára mellett nagykövetek és a civil társadalom képviselői is részt vettek.

Kisebb frissítés a Párizsi Megállapodás térképén

A filmet a YouTube Originals mutatja be. Ez az első alkalom, hogy egy pápával készült film ingyenesen elérhető lesz egy streaming szolgáltatáson keresztül.

A premierre ugyanazon a napon került sor, amikor a Szentszék hivatalosan is csatlakozott az éghajlatváltozásról szóló, mérföldkőnek számító párizsi megállapodáshoz. A Vatikán tisztviselői mind a premieren, mind a párizsi megállapodásról szóló magas szintű kísérő rendezvényen vendégül látták a Szentszék nagyköveteit, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányokra a nagyobb éghajlatvédelmi intézkedések érdekében.

Ezek az erőfeszítések a katolikus egyház egyre ambiciózusabb és sürgetőbb elkötelezettségét képviselik az ökológiai kérdésekben. A következő hónapokban közösségi vetítésekből, magas szintű rendezvényekből és a globális északi és déli partnerszervezetek vezetéséből álló globális kampány várható, amely új nyomást gyakorol a döntéshozókra az ENSZ COP27 Klímacsúcsán és a COP15 Biodiverzitás Konferencián.

Ez a sürgősség összhangban van az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC), a párizsi megállapodást és a COP27-et megalapozó klímatudományi testület figyelmeztetéseivel. A filmmel kapcsolatos megjegyzéseiben a vatikáni eseményeken részt vevő IPCC elnöke, Dr. Hoesung Lee elmondta: “A tudományos közösség üdvözli a lehetőséget, hogy kapcsolatba lépjen a művészekkel és a hívő emberekkel”.

Forrás: one earth


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.