Nyílt levél Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz!

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Önt is, minket is, általában a globális válság miatt aggódókat gyakran megkísérti a reménytelenség. El tudjuk képzelni a szomorúságát, amikor azt nyilatkozta: “A népességrobbanás nem állítható meg”. Ugyanakkor csodálkoztunk rajta, tekintve, hogy  Ön épp egy csökkenő népességű ország államfője.

Hadd ajánljunk fel egy konzultációt a téma szakértőivel, ahol bemutathatjuk a tudományos hátterét a jó hírnek: Az egész globális válságban a népességrobbanás visszafordítása a legkönnyebben, leggyorsabban, legolcsóbban megvalósítható, minden érintett által vágyott kulcsfolyamat! A fogamzásgátlás emberi joga (ENSZ, 1968) nem csak hogy a leghatékonyabb klímavédelem, de a migrációs nyomás csökkentésében, az emberi jogok érvényesítésében, a humanitárius segélyezésben, a nők egyenlőségében, a szegénységből való kiemelkedésben, a béke előmozdításában is messze a leghatékonyabb!

Nyílt levél Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz! | ClimeNews

Szegény nők és lányok százmilliói küzdenek ezért, és jól haladnak – a jómódúaknak már csak föl kell ismerniük, hogy nekik is alapvető érdekük segíteni a fogamzásgátlási lehetőségeket. Ráadásul a pénz is megvan rá: az OECD országoknak az évente a szegények segítésére költött ODA keretéből elég lenne 20%-ot erre fordítani.

A fogamzásgátlás segítése 120-szor nagyobb jótékony hatással jár, mint az átlagos segélyezés!

Óriási klímavédelmi lépés lesz, amikor Elnök Úr eléri, hogy a magyar nemzetközi fejlesztési keretből ne csupán 0.02% menjen fogamzásgátlásra (mint 2016-ban, ld. euromapping.org), hanem legalább ezerszer annyi. Sajnos Brüsszel segélyezési politikájában is ezreléknyi jut csak a fogamzásgátlás segítésére.

Jó példával elöl járva a magyar külpolitika, összefogva az ebben élenjáró skandináv országokkal, Hollandiával stb., az egész EU nemzetközi fejlesztési politikáját új irányba fordíthatja, hatékony klímavédelemmé alakíthatja. Ezzel a magyar kormány szándéka szerint a probléma megoldását oda viszi, ahol az keletkezik.

A történelem legnépesebb serdülő generációja joggal kéri számon a jövőt a felnőtteken, amikor a fogamzásgátlási lehetőségek és szexuális felvilágosítás hiányában már a 14 éven aluli (!) lányok közül is évente kb. 2 millió szül, 99%-ban szándéka ellenére, nem is beszélve az abortuszok, anyai és csecsemő halálozások döbbenetes számáról! A WHO a fogamzásgátlókat életmentő eszközökké nyilvánította, így elérhetővé tételük alapvető humanitárius kötelesség is! Ugyanakkor a messze leghatékonyabb klímavédelem!

A fogamzásgátlás és az oktatás elérhetősége révén már számos országban megállt a népességrobbanás, és semmi akadálya annak, hogy mindegyikben megtörténjen. Jelenleg ez minden ember közös érdeke, és a szegények is kétségbeesetten akarják.

Várjuk szíves visszajelzését.

Üdvözlettel:

Simonyi Gyula István, BOCS.eu Civilizációtervezés Alapítvány
(A globális válságra felkészítés 1975 óta, Környezetvédelmi Lexikon, 1993, 2002)
Törteli Gabriella, ZÖLD FÖLD mozgalom
Kántor Sztella Nóra, TZM Magyarország
Rampasek, László A., ClimeNews – Hírportál
Dr. Szabó István, független fenntarthatósági szakértő

 

Letölthető változat (pdf): Nyílt levél Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz! | 2019. március 29.