Méghogy nem fogalmaztak elég egyértelműen?

Méghogy nem fogalmaztak elég egyértelműen? | ClimeNews - Hírportál

A képen (balról jobbra): Svante Arrhenius (az üvegházhatás felfedezője 1896-ban), James E. Hansen (akinek 1988-as amerikai kongresszusi felszólalása felhívta a közvéleményt figyelmét a globális felmelegedésre), és Wallace Broecker (az óceáni áramlásrendszerek, az óceán és a légkör kapcsolatának, valamint az óceánoknak a hirtelen klímaváltozásokban való szerepének egyik felfedezője).

Teller Ede is, már 60 éve a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett… 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztette az amerikai kőolajipar vezetőit, kormányilletékeseket.

Találmányaink révén az elmúlt tízezer évben drámaian megnőtt az emberiség létszáma (főleg az utolsó száz év alatt), az elmúlt évszázadokban pedig az erdőirtás és a talajok kizsigerelésén túl a fosszilis tüzelőanyagok égetése révén is elkezdtünk a légkörbe juttatni üvegházhatású gázokat (ÜHG). A fosszilis energiaforrásokra alapozott népességrobbanás, és a hatalmasra duzzadt népesség élelmezéséből és energiafelhasználásából származó ÜHG-kibocsátás mértéke pedig túl soknak bizonyult a bioszféra tűrőképessége számára (ezért van most globális felmelegedés).

Az ember számára nehéz átlátni a bonyolult rendszereket, vagy hosszútávon gondolkodni. Ilyesmi nem kellett a túlélésünkhöz, így nem erre szelektálódtunk. Ezért hát nehéz elvárni a jórészt érzelmeikkel gondolkodó átlagemberektől, hogy felelősségteljesen álljanak hozzá bármihez is, főleg egy olyan veszélyhez, ami ennyire összetett, közvetett, és lassan kibontakozó. Az érzelmekkel való gondolkodás persze nem az egyének hibája; a tömegek logikus-, illetve kritikus gondolkodásra szoktatása sem a politikai-, sem a gazdasági elitnek nem áll érdekében.

Mondhatnánk, hogy akkor a vezetőktől lehetne elvárni, hogy meghozzák a megfelelő döntéseket. Ám ne feledjük, hogy egyrészt sok tekintetben ők maguk is átlagos képességűek, másrészt politikusok, akik a népszerűtlen döntésekkel közvetlenül fenyegetnék saját hatalmukat, a gazdasági elit (pl. olajipar) érdekeit sértő döntésekkel pedig közvetve. Ha pedig egy párt azzal foglalkozna, hogy aktívan befolyásolja a közvéleményt egy bizonyos irányba, amiből egyébként nem származik rövidtávon politikai előnyük, akkor hamar legyőzné őket egy olyan párt, amelyik a hatalomszerzésre koncentrál. És mivel a klímaváltozás az átlagember számára nem elég kézzel fogható, így az arra való felkészülés hangsúlyozásából nehéz politikai előnyt kovácsolni.

Kántor Sztella Nóra


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.