Halálos hőhullám söpör végig Európán

A spanyolországi szárazföldi hőmérséklet meghaladja a 60 Celsius-fokot, miközben halálos hőhullám söpör végig Európán.

A talaj olyan forró, hogy a térképen a tüzes piros területek feketévé változnak.

Halálos hőhullám söpör végig Európán

A műholdas felvételek szerint Spanyolország egyes területein a talaj hőmérséklete meghaladta a 60 Celsius-fokot az Európán végig söprő halálos hőhullám során.

Olyan meleg volt, hogy a perzselő hőmérsékletet piros színnel kiemelő hőségtérkép még sötétebbre – feketére – változott.

A kontinens nagy részén megdőltek a hőmérsékleti rekordok, többek között Franciaországban, Svájcban, Németországban és Olaszországban, ahol szerdán ismét 40 Celsius-fokos csúcsokat mértek.

Szicíliában és Szardínián az előrejelzések szerint akár 48°C is lehetett.

A hőhullám idén nyáron először követelt halálos áldozatot, ami miatt a turistáknak szóló egészségügyi figyelmeztetést adtak ki.

A jelentések szerint egy 44 éves munkás kedden délben 40 Celsius-fokos hőségben festett egy zebraátkelőt az olaszországi Milánó melletti Lodi városában, amikor összeesett.

Állítólag a nagy hőség miatt elvesztette az eszméletét.

A hónap első hetében a világon a valaha mért legmelegebb napokat regisztrálták.

Egy magasnyomású terület, amelyet Dante Pokol című művének alvilági szörnyéről Cerberusnak neveztek el, átvonul az országon.

Kedden a műholdak a spanyolországi Extremadura egyes területein több mint 60 Celsius-fokos szárazföldi hőmérsékletet mértek.

Összesen 13 autonóm közösséget soroltak be a rendkívüli veszély (vörös riasztás), a jelentős veszély (narancssárga riasztás) és a veszély (sárga riasztás) kategóriába, egyes helyeken 43°C-ot mértek.

A 60C-os szárazföldi hőmérsékletet a Copernicus Sentinel-3 műholdakhoz tartozó SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) műszerrel rögzítették.

A Copernicus az Európai Unió űrprogramjának földmegfigyelési komponense.

A Copernicus főnökei rámutatnak, hogy a szárazföld felszíni hőmérséklete a talaj hőmérsékletét jelenti, és nem tévesztendő össze a levegő hőmérsékletével.

Az előrejelzések szerint az extrém hőség az egész Földközi-tenger térségében körülbelül két hétig tart majd.

Forrás: Independent | Jane Dalton


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.