“Ne szülj rabot!” (Arany János)

Magyarországra is villámgyorsan eljutott a márciusi ifjú, a 12 pont megfogalmazása miatt halálra ítélt, de kegyelmet kapott Irinyi József fordításában.

"Ne szülj rabot!" (Arany János) | ClimeNews

Már 3 évvel az amerikai megjelenése után, 1855. jún. 16-án, a plakát szerint “pontban 6 és fél órakor” hat felvonásos drámaként adta elő Latabár Endre igazgató színészgárdája Székesfehérváron a Kenessey Fürdőkertben.

1852. márc. 12: Megjelent Harriet Beecher Stowe amerikai írónő (1811. jún. 14. – 1896. júl. 1.) regénye, a “Tamás bátya kunyhója, avagy a négerek élete Észak-Amerika rabszolgatartó államaiban”. Óriási hatása lett, de persze nem csupán meghatottságból törölték el a rabszolgaságot, hanem kőkemény érdekek hatására, ld. alább.

A megoldásról:

Az Éhezők Viadala – hogyan kerülhető el egy hasonló jövő?

Történelmi kontextusba helyezve:

Daniel Quinn: B története

Kolombusz után egy évszázadon belül elpusztult Amerika őslakosságának óriási többsége. Az “üres” természetes térségeket megszállta a bioszférát pusztító intenzív mezőgazdaság és ipar, amire a túlnépesedettség Európát már rákényszerítette. A munkaerőt már 1526-tól rabszolgasággal, Afrika levadászásával és a rabszolga nők állandó erőszakos teherbe ejtésével biztosították.

"Ne szülj rabot!" (Arany János) | ClimeNewsMivel a déli féltekén nem sok mérsékelt égövi terület van, Afrikában akkor még nem tudta az európai típusú gazdaság megvetni a lábát. Még Dél-Afrikában is csak három évszázaddal Kolombusz után alakult ki. Így Afrikában nem tudták használni a rabszolgákat.

Az USÁ-ban az ottani és az európai népességrobbanás (az utóbbi bevándorlásként) a függetlenné válás utáni 1790-es első népszámláláskori közel 4 milliós létszámot háromnegyed évszázad alatt kilencszeresére növelte. Így a gazdaságnak egyre kevésbé volt igénye a rabszolgaságra, hiszen az „embertúltermelés” miatt egyre olcsóbbá vált a munkaerő. A rabszolga munkánál sokkal hatékonyabb, amikor a nők elnyomásával erőltetett ütemben a Földre rángatott emberek magukat kényszerülnek „eladni rabszolgának” a megélhetésükért.

(Korunk népességrobbanásában hiába vált végletekig olcsóvá a munkaerő, a robotizálódó világgazdaságnak már szinte ingyen se kell, ezért százmilliók állástalanok.)

Képzeljük el, hogy amikor a levert szabadságharc után a szabadságszerető Kossuth az USÁ-ba ment segítséget kérni: ott egy rabszolgatartó államszövetséget talált. Csak másfél évtizeddel később, 1865. dec. 18-án tiltották meg a rabszolgatartást. Az ekkor 35 millió körüli lakosságban több mint 4 millió rabszolga volt.

Kubában még később, 1880-ban a spanyolok először csak a rabszolgák behozatalát tiltották meg. Ekkor fölerősödött a „tenyésztési program”, hogy rabszolgagyermekekkel pótolják a kiesett afrikai utánpótlást. A rabszolganők az abortusz különböző módszereivel próbálták megakadályozni, hogy rabokat szüljenek. Gyakori volt az öngyilkosság is.

A hatalmi érdekek vallási elnyomással akadályozták a rabszolgák ilyen “szökését” a kizsákmányolt létezésből: az abortuszt, a teherbeesést elkerülni igyekvő szexet, és az öngyilkosságot is halálos bűnként sulykolták.

Simonyi, Gyula I.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.