A növekvő szén-dioxid-szint

A növekvő szén-dioxid-szint okozhatta az Antarktisz múltbeli felmelegedését – állítják a szakemberek.

A Science című tudományos folyóiratban közölt eredmények tovább bővítik azon bizonyítékok tárházát, amelyek szerint az ember okozta üvegházhatású-gáz kibocsátás klímaváltozáshoz vezet.

Ez egy új bizonyíték a múltból, a szén-dioxid klímaváltozásban játszott meghatározó szerepéről

– húzta alá a tanulmány társ-szerzője, Frederic Parrenin, a francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) klímaszakértője.

A növekvő szén-dioxid-szint | ClimeNews - HírportálA Föld klímatörténetének periódusairól az arktiszi és antarktiszi jégtakarók mélye rejt értékes információkat. A déli-sarki jégtömegbe zárt gázbuborékok az ősi légkörről árulkodnak, míg maga a jég az egykori hőmérsékletekről szolgál hasznos adatokkal. Egy adott korszakból származó gázbuborékok azonban mélyebben vannak beágyazódva, mint az azonos időből származó jég, ami jelentősen megnehezíti az egykori hőmérsékletek és a légkörben bekövetkezett változások egymáshoz kapcsolását.

Korábban a kutatók – régebbi technológiákat használva – arra a megállapításra jutottak, hogy a szén-dioxid szintjének emelkedése a globális felmelegedés után következett be, nem pedig fordítva. Parrenin és kollégái azonban szkeptikusan álltak ezen elmélethez és öt olyan jégmagot vontak alapos elemzés alá, amelyeket az elmúlt több mint harminc év alatt hoztak felszínre fúrással az Antarktiszon – olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

A kutatók az elmúlt húszezer és tízezer év közötti időszakból – a bolygó utolsó természetes felmelegedését és gleccserolvadását felölelő periódusból – származó jégmagokat vontak górcső alá. A vizsgálatok révén a szakemberek megállapították a gázbuborékok és az azonos korból származó jég közötti távolságot. Az eredmények szerint a globális felmelegedés és a szén-dioxid szintjének emelkedése gyakorlatilag ugyanazon időben történt: az elmúlt 18 ezer és 11 ezer év közötti periódusban.

Parrenin hangsúlyozta: amennyiben a megnövekedett szén-dioxid-szint hőmérséklet növekedéshez vezetett a múltban, akkor ugyanezt eredményezheti a jelenben is. Robert Mulvaney, a Brit Antarktiszi Kutatóprogram (BAS) gleccserszakértője szerint az eredmények megerősítik a klímaszakértők többségének azon nézetét, amely szerint a növekvő hőmérséklet és szén-dioxid-szint a múltban ördögi kört alkottak: a magas hőmérséklet hatására több szén-dioxid szabadult fel az óceánok mélyéről, ezzel tovább növelve a hőmérsékletet.

Mint hozzátette: mivel a jövőbeli felmelegedésre vonatkozó előrejelzések a jelenlegi adatokra épülnek és nem történelmi modellekre, ezért "a mostani eredmények nem igazán változtatnak a szakemberek arra vonatkozó ismeretein, hogy a klímaváltozás miként fogja megváltoztatni a modern környezetet".

(http://www.livescience.com/27549-carbon-dioxide-caused-antarctica-warming.html)


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.