A kibocsátás EU-s dobogóján német és lengyel erőművek állnak

A CO2-kibocsátás EU-s dobogóján német és lengyel erőművek állnak.

A szén-dioxid-kibocsátás Európa-szerte csökken, az EU energiaszektorának kibocsátásáért viszont még 60 százalékban a szénerőművek a felelősek.

A kibocsátás EU-s dobogóján német és lengyel erőművek állnakÖmlik a füst a belchatowi erőműből   –  Szerzői jogok  Fotó: AP

Az energetikára szakosodott EMBER nevű agytröszt a legújabb jelentésében azt írja (.PDF), hogy 2022-ben Európa tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója egytől egyig szénerőmű volt. A nagyrészt lengyel- és németországi létesítmények az energiaszektor összes kibocsátásának egynegyedéért voltak felelősek, az EU teljes kibocsátásának pedig a 13 százalékáért.

Az energiaszektor kibocsátásának több mint 60 százalékát a szén adta, melynek kétharmadáért Németország és Lengyelország volt felelős. A Top 10-es listán Bulgária is szerepel, a BEH által üzemeltetett Maritsa East 2 ligniterőmű a tizedik helyen áll.

Harriet Fox, az agytröszt elemzője szerint Európának mielőbb le kéne szerelnie a szénerőműveit.

A kibocsátás EU-s dobogóján német és lengyel erőművek állnak

Arányok

Az úgynevezett „piszkos listán” szereplő erőművek közül az elmúlt évtizedben hét létesítmény állandó szereplője a Top 10-nek, a sort most a PGE lengyelországi Bełchatówja vezeti. Őket követi az RWE németországi Neurath erőműve, a harmadik helyet pedig a németországi telephelyű, de csehországi székhelyű EPH által üzemeltetett Boxberg kapta.

Az Ember megjegyzi, hogy az említett három közműszolgáltató a hatodik egymást követő évben dobogós az energiaszektor kibocsátóinak rangsorában, és hogy 2022-ben egyenként majdnem annyi CO2-egyenértéket (az üvegházhatású gázok kibocsátásának általános mértékegysége, amely azok eltérő globális felmelegedési potenciálját tükrözi) bocsátottak ki, mint Olaszország teljes energiaszektora.

EU-s mértékegység

A „piszkos lista” összeállításához az Ember az EU ETS-ben rögzített 2022-es kibocsátásokat vizsgálta, mely több mint 10 ezer létesítményt foglal magában olyan ágazatokban, mint a légi közlekedés, az energiaipar és az ipar.

Az EU ETS-t, tehát az EU emisszió-kereskedelmi rendszerét 2005-ben hozták létre az üvegházhatásúgáz-kibocsátás költséghatékony és gazdasági szempontból eredményes csökkentésének ösztönzése érdekében. A rendszer korlátozza az energiaigényes iparágak, az erőművek és a légitársaságok által kibocsátható üvegházhatású gázok mennyiségét. A kibocsátási egységek mennyiségére az EU által meghatározott felső határérték vonatkozik. A vállalatok számára kiutalnak ilyen egységeket, illetve azok vásárolhatnak ilyeneket. Az idő múlásával csökkentik a felső határértéket, így a kibocsátások mennyisége is fokozatosan csökken.

Tavaly az energiaágazat 739 millió tonna kibocsátást jelentett, ami az EU-ETS teljes kibocsátásának mintegy fele.

Napi fél millió eurós büntetést szabott ki Lengyelországra az EU bírósága

A szén-dioxid-kibocsátás csökken szerte Európában

Bár a szén még mindig uralja az EU kibocsátását, a szénenergia hosszú távú csökkenése így is egyértelmű, 2022-ben a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2012-ben.

Az ukrajnai orosz invázió miatti globális gázválság idején aggódtak amiatt, hogy Európa visszatér a szénenergiához, de a növekedés nem volt jelentős. A szénenergiából származó kibocsátás 2021-hez képest hat százalékkal nőtt, ám még így is a 2019-es szint alatt maradt, sőt: szénerőművek tekintetében a két legnagyobb kibocsátó, tehát Németország és Lengyelország esetében is csökkent a szénenergia felhasználása.

Németország eközben azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra nullás kibocsátó lesz, Lengyelország viszont még nem határozott meg ilyen célt, az elmúlt évtizedben pedig csak 12 százalékos csökkentést ért el a németek 37 százalékos csökkentéséhez képest. Lengyelország hamarosan az EU legnagyobb kibocsátója marad, már amennyiben nem húzzák félre a kormányrudat.

Fox szerint Lengyelország részesedése az EU ETS szénalapú villamosenergia-ágazatának kibocsátásából 2022-ben 28 százalékra nőhet, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 19 százalékkal.

Az áramtermeléshez kapcsolódó kibocsátás

Ennek mutatói az Electricity Maps honlapon követhetők nyomon. Itt már a földgáz alapú kibocsátáshoz köthető üvegházgázok is szerepet játszanak, így vegyes a kép. A COVID okozta gazdasági visszaesés jelentősen csökkentette az áramigényeket, így ez hatással volt a fogyasztásra is, majd az azt követő gazdasági fellendülés növekvő fogyasztáshoz vezetett, bár nem mindenhol. 2022-ben az Orosz-Ukrán háború és az igények növekedése miatt a gázárak az egekbe szöktek, emiatt a gázfogyasztás csökkent és az olcsó lignit ismét szerephez jutott. Lengyelországban ugyan minimálisan csökkent az egy kilowattórára vetített kibocsátás, ezt valószínűleg a megújuló energiaforrások, első sorban szél- és napenergia telepítése ellensúlyozta, a 2018-as 963 gramm/kWh áramtermeléshez kapcsolódó átlagos CO2 kibocsátás 2022-re 867 grammra mérséklődött. Összességében azonban nőtt az áramfogyasztás, így a kibocsátás csak minimálisan, 277 tonnáról 268 tonnára csökkent percenként. Németországban ezzel szemben csökkent a fogyasztás és az egy kilowattóra áramtermeléshez kapcsolódó kibocsátás is ugyanezen időszakban 526 gramm/kWh értékről 494 grammra. Ebben az energiatakarékossági intézkedések és szél- de még inkább a naperőművek telepítése játszott szerepet. Igy a 2018-as 530 tonna percenkénti kibocsátása az országnak 459 tonnára mérséklődött. Magyarországon a napelemparkok telepítése és a gazdasági hanyatlás együttesen hatott, az egy kilowattóra áramtermelésre vetített üvegházgáz kibocsátás a 2018-as 353 gramm/kWh értékről 282 gramm/kWh értékre csökkent, a percenkénti kibocsátás pedig 19 tonnáról 16,8 tonnára. Mintaországnak tekinthető Portugália, Görögország és Lettország az EU-ban, ahol az összesített kibocsátás és az egy kWh áramtermelésre vetített kibocsátás is felére, kétharmadára csökkent ugyanezen időszak alatt.

Forrás: Euronews | Írta: Lottie Limb & Magyar változat: FT, Electricity Maps, LP


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.