De miéééért?

Vigyázat! Szókimondó tartalom, méregzöld meggyőződés.

De miért kamu Karácsonyék és ellenzéki társai zöld nyomulása?

De miéééért? | ClimeNews - Hírportál

Manapság egyre gyakoribb közpolitikai szitokszó a “greenwashing”, vagyis a “zöldre festés”, ami lényegében annyit tesz, hogy valamely cég megtévesztő vagy manipulált információkkal azt a látszatot kelti, mintha elkötelezett lenne a környezet, a természet és az állatvédelem mellett. Valójában viszont egy nagy lófaszt az.

Különösen érdekes, hogy a mai magyar közbeszéd, a média, a véleményvezérek egyre gyakrabban dobolják politikusokra, közéleti szereplőkre a “greenwashing” vádat, miközben a kifejezés alapvetően gazdasági körre született: cégek, vállalkozások, brandek hamis zöld illúziókeltését hivatott leleplezni.

Faültetéssel hazudják, hogy karbonsemleges

Jellemző a magyar közéletre, hogy míg a megmondóemberek, elemzők, publicisták körében a politikusok anyázása trendi és mindennapos, ahhoz viszont mérhetetlenül beszariak, hogy a “greenwashing” kifejezés eredeti értelmének tartalmat adva, kimondják mondjuk Csányi Sándor vágóhídjairól, a Hell energiaitalnak csúfolt szemetéről, a nagy hazai közúti fuvarozó cégekről és társaikról, hogy mindaz, amit zöld törekvéseikről egyre gyakrabban és egyre pofátlanabb harsánysággal kommunikálnak, az szemenszedett hazugság, kamu, átverés.

Egyszóval: greenwashing.

Mindezt csak azért tartottam fontosnak előre bocsátani, hogy rögtön tisztázni tudjam: álláspontom szerint a Budapesten Tarlóst megbuktató Karácsony Gergely, a kormánypárti kerületi polgármestereket megbuktató ellenzéki elöljárók, és a vidéki nagyvárosokban a fideszes polgik helyére került új – elvileg – “ellenzéki, demokratikus, zöld” vezetők ténykedése, nem tekinthető “greenwashing”-nak.

Az ő tevékenységük – környezet, természet és állatvédelmi vonatkozásban – annál sokkal aljasabb és szemétládább magatartás.

Márpedig minden olyan ellenzéki polgármester, aki a legutóbbi önkormányzati választásokon hatalomra került – elvileg – zöld is, hiszen az egyesült ellenzék részeként, a zöldpárti LMP szavazóinak támogatását, programját is hordoznia kell magán.

Többségük egyébként büszke is volt a kampányában a zöld támogatásra: legharsányabban Karácsony Gergely, de szinte minden más ellenzéki polgármesterjelölt is bátran és határozottan hazudta magáról azt, hogy megválasztása esetén – sok minden más ígéret mellett – zöld politikát folytat majd.

A megválasztásuk óta eltelt másfél évben Karácsony, kerületi polgármesterei, és a vidéki nagyvárosok ellenzéki elöljárói ezzel szemben – legjobb esetben is – csak annyit tettek, hogy megpróbáltak néhány olyan bátortalan, felemás döntést hozni, amely bármelyik nyugat európai város életében már évek, gyakran évtizedek óta magától értetődő.

Például, hogy csökkentve a belváros autóforgalom áteresztő képességét, vagy a parkolók számát, kerékpársávokat alakítsanak ki, csillapított “zona 30”-as térségekkel biztonságosabbá, csendesebbé tegyék az ott lakók életét, véget vessenek az eszetlen fairtásnak és megfogalmazzanak valamifajta városi újrazöldítési programot, esetleg zöld gyűrűk és folyosók kialakítására, dugódíjra tegyenek javaslatot.

Ezek nagyjából a kilencvenes, kétezres évek – tehát tizenöt-húsz évvel ezelőtti, osztrák, német, és észak-olasz városok sztenderd városfejlesztési irányai.

Nem a zöld polgármesterek által irányított városokéi, hanem lényegében pártszínezettől, politikai meggyőződéstől függetlenül minden magára egy kicsit is adó európai város kötelező városfejlesztési körei. Olyasmik, amikről tőlünk nyugatra (meg északra és délre) nincs politikai, közéleti vita: evidens teljesen világos, minden európai városlakó számára hogy meg kell tenni. Különben megfulladnának a szmogtól.

Európa városaiban ezeket az életminőségjavító “tankönyvi” urbanisztikai intézkedéseket (dugódíj, kerékpársávok, fásítás, zöld gyűrűk és folyosók, zona 30-ak) már évtizedek óta nem lehet eladni zöldnek. Ezeket mindenki, jobb- és baloldali, kommunista és szélsőjobboldali polgármesterek egyaránt – vita nélkül – meglépik.

Meglátásom szerint ebben rejlik Karácsony Gergely és ellenzéki polgármestertársai elképesztő politikai aljassága: hogy tudniillik a városfejlesztés, a városlakók egészségvédelmének kötelező, tankönyvi köreit ők eladják radikális zöld politikának. Amelynek következtében sok tíz- és százezer zöld szavazót megtévesztve, közéleti önszerveződésüket elaltatva megakadályozzák (pontosabban már meg is akadályozták), hogy Magyarországon kialakuljon egy olyan zöld közösség-politikai alternatíva, amely előbb-utóbb valamifajta választási artikulációt formálva, valódi zöld ajánlattal álljon azon választók elé, akik ezt igénylik.

A magyarázat persze mindig a jól bevált és begyakorolt fideszfóbia. Az, hogy “de Tarlóshoz képest sokkal zöldebb Karácsony.”

Ami igaz, de egy hibbant, szenilis fékevesztett vénemberhez képest nem lehet nem zöldnek lenni. Tarlós ténykedése Budapesten nem mérce, hanem rémálom.

Aztán vannak egészen elrettentő esetek is: Egerben például a korábban teli pofával zsidózó prolináciból először összellenzéki, a Fidesz elszámoltatásáért ordító demokrata, majd megválasztását követően néhány hónap alatt a NER-t kiszolgáló, zugfideszessé avanzsáló Mirkóczki Ádám például olyan szinten vállalhatatlan zöldgyűlölő, hogy sokan már visszasírják fideszes elődjét a – jó okkal – a picsába elzavart Habis Lászlót.

Akinek a terveiben – amolyan fékezett habzású fideszes zöld programként – legalább 1552 fa elültetése szerepelt a szmogtól, szálló portól fuldokló hevesi megyeszékhelyen.

Karácsonyt, Mirkóczkit, és a többi, a zöld érzelmű szavazók százezreinek illúzióit ellopó, eláruló gazember társaikat a dolgok jelenlegi állása szerint nem sok esély lesz 2024-ig, ciklusuk végéig elzavarniuk a számukban, és öntudatukban szerencsére egyaránt egyre erősödő, valóban zöld érzelmű szavazóknak. De ölbe tett kézzel akkor sem kell ülnie annak, aki úgy érzi: a közpénztolvaj fideszes polgármesterek után 2019-ben a zöld politikát hazudó, illúziótolvaj ellenzéki polgármestereket kellene már elzavarni.

Lehet valódi zöld várospolitikáról kommunikálni, fákat ültetni, kerékpározni, valódi zöld közéletre, és helyi politikára alkalmas civileket kinevelni.

És milyen a valódi zöld politikai? Körül kell nézni Európában – nem kell feltétlenül személyesen, elég a neten is.
Vegán közétkeztetés, magas parkolási díjak, motorokra is, zona30-as csillapított városok, kitiltott dízelek, brutál dugódíjak. Emellett persze villanyjármű-kedvezmények, napelemek, kerékpár és áruszállító cargo-bike használati kedvezmények, S-bahn rendszerek, a vonattal, tömegközlekedéssel, kerékpárral munkába járás erős dotációja és faültetés, zöldterület-növelés – vertikálisan és horizontálisan – minden mennyiségben.

Az eredmény: kevesebb tüdőrák, szív és érrendszeri betegség. Meg élhető város, élhető politika. Munkára fel!

Forrás: Demieeert Blog | Hevesimarci

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.