A világ 8 legszennyezettebb városa

Mitől válik élhetetlenné egy nagyváros? Olaj-, víz-, talaj- és légszennyeződés a legfőbb kiváltó ok. Nézzük a világ 8 legszennyezettebb városát.

1. Baku, Azerbajdzsán

A térség olajszennyeződések gyűjtőtégelyének tartott városa. Nem csak az Irán, Oroszország, Grúzia és Örményország által határolt közös Kaszpi-tenger szennyezettsége elképesztően magas, a levegő szennyezettsége is többször érte el a halálos dózisú méreganyag tartalmat.

A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

2. Bagdad, Irak

Az ivóvíz annyira szennyezett, hogy 2007-ben az ország több területén kolera járvány tört ki, beleértve a fővárost is.

A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

3. Brazzaville, Kongói Köztársaság

Nemcsak a légszennyezettség miatt elviselhetetlen a város levegője, hanem a városvezetés higiéniája is hagy kívánnivalót maga után. Általános problémának tekinthető a szennyvízcsatornák megfelelő elvezetése is.

A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

4. Peking, Kína

A WHO légszennyezettségi indexe alapján majdnem kis híján eléri a 95 százalékos méreganyag-tartalmat. A levegő mellett a város víz és talajszennyezettsége is helyenként az emberi egészségre nem csak fokozottan káros, hanem életveszélyes mennyiséget is elérhet.

A woman wearing a mask walks past in Beijing on November 30, 2015. Beijing choked under the worst smog of the year on November 30, with dangerous particulates nearly 20 times healthy levels, as China's president joined other leaders in Paris for key climate change talks. AFP PHOTO / WANG ZHAO / AFP / WANG ZHAO

5. Moszkva, Oroszország

A szuperhatalom fővárosának néhány kerületében még a folyó tisztavíz is ritkának számít. A légszennyezettség folyamatos gondot okoz a fiatalok és idősek számára, az időskori tüdő-megbetegedések az egyik leggyakoribb oka az elhalásosoknak.

Smoke over Moscow. Fotó: AFP - A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

6. Ahváz, Irán

Irán délnyugati részében található közepes méretű város felelős az ország legnagyobb mennyiségű olajkitermeléséért, ebből kifolyólag légszennyezettsége közel élhetetlenné teszi a térséget. A fejletlen infrastruktúra és a járművek károsanyagkibocsátásának mértéke tovább rontja a levegő minőségét.

A picture shows the Iranian South Pars quarter one (SPQ1) gas platform in the Gulf near Qatar's territorial waters on January 26, 2011. AFP PHOTO/ATTA KENARE /

7. Ulánbátor, Mongólia

A WHO felmérése alapján a lakosság megbetegedésének 45 százaléka az állandó szmognak köszönhető. Az ivóvíz tisztasága és a talajszennyezettség is erősen hozzájárul az állandó járványok terjedéséhez.

TO GO WITH STORY MONGOLIA-POLLUTION-ENVIRONMENT, FEATURE BY NEIL CONNOR This picture taken on December 17, 2011 shows smoke rising from a smokestack above the smog over the capital Ulan Bator. Mongolia's economic boom has been built on the vast coal reserves that lie under its endless steppes, but it is turning to wind to power itself and fight the pollution that chokes Ulan Bator. AFP PHOTO / BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR /

8.  Dakka, Banglades

A dél-ázsiai Banglades fővárosának élhetetlensége elsősorban a magasan szennyezett ivóvíztartaléka miatt tartozik a feketelistás városok közé. Ezen kívül csatornázási gondokkal küzd, továbbá az illegális szemétlerakásokból adódó fertőzések is megpecsételik az ott lakók sorsát.

Aug. 9, 2015 - Dhaka, Bangladesh - Outside of a tannery industy full of toxic wastes which directly fall into the Burigonga river. (Photo by Mohammad Ponir Hossain/NurPhoto)

Forrás: 888.hu (HubPages, Numbeo, Wonderslist)