A világ 8 legszennyezettebb városa

Mitől válik élhetetlenné egy nagyváros? Olaj-, víz-, talaj- és légszennyeződés a legfőbb kiváltó ok. Nézzük a világ 8 legszennyezettebb városát.

1. Baku, Azerbajdzsán

A térség olajszennyeződések gyűjtőtégelyének tartott városa. Nem csak az Irán, Oroszország, Grúzia és Örményország által határolt közös Kaszpi-tenger szennyezettsége elképesztően magas, a levegő szennyezettsége is többször érte el a halálos dózisú méreganyag tartalmat.

A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

 

2. Bagdad, Irak

Az ivóvíz annyira szennyezett, hogy 2007-ben az ország több területén kolera járvány tört ki, beleértve a fővárost is.

A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

3. Brazzaville, Kongói Köztársaság

Nemcsak a légszennyezettség miatt elviselhetetlen a város levegője, hanem a városvezetés higiéniája is hagy kívánnivalót maga után. Általános problémának tekinthető a szennyvízcsatornák megfelelő elvezetése is.

A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

4. Peking, Kína

A WHO légszennyezettségi indexe alapján majdnem kis híján eléri a 95 százalékos méreganyag-tartalmat. A levegő mellett a város víz és talajszennyezettsége is helyenként az emberi egészségre nem csak fokozottan káros, hanem életveszélyes mennyiséget is elérhet.

A woman wearing a mask walks past in Beijing on November 30, 2015. Beijing choked under the worst smog of the year on November 30, with dangerous particulates nearly 20 times healthy levels, as China's president joined other leaders in Paris for key climate change talks. AFP PHOTO / WANG ZHAO / AFP / WANG ZHAO

5. Moszkva, Oroszország

A szuperhatalom fővárosának néhány kerületében még a folyó tisztavíz is ritkának számít. A légszennyezettség folyamatos gondot okoz a fiatalok és idősek számára, az időskori tüdő-megbetegedések az egyik leggyakoribb oka az elhalásosoknak.

Smoke over Moscow. Fotó: AFP - A világ 8 legszennyezettebb városa - ClimeNews

6. Ahváz, Irán

Irán délnyugati részében található közepes méretű város felelős az ország legnagyobb mennyiségű olajkitermeléséért, ebből kifolyólag légszennyezettsége közel élhetetlenné teszi a térséget. A fejletlen infrastruktúra és a járművek károsanyagkibocsátásának mértéke tovább rontja a levegő minőségét.

A picture shows the Iranian South Pars quarter one (SPQ1) gas platform in the Gulf near Qatar's territorial waters on January 26, 2011. AFP PHOTO/ATTA KENARE /

7. Ulánbátor, Mongólia

A WHO felmérése alapján a lakosság megbetegedésének 45 százaléka az állandó szmognak köszönhető. Az ivóvíz tisztasága és a talajszennyezettség is erősen hozzájárul az állandó járványok terjedéséhez.

TO GO WITH STORY MONGOLIA-POLLUTION-ENVIRONMENT, FEATURE BY NEIL CONNOR This picture taken on December 17, 2011 shows smoke rising from a smokestack above the smog over the capital Ulan Bator. Mongolia's economic boom has been built on the vast coal reserves that lie under its endless steppes, but it is turning to wind to power itself and fight the pollution that chokes Ulan Bator. AFP PHOTO / BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR /

8.  Dakka, Banglades

A dél-ázsiai Banglades fővárosának élhetetlensége elsősorban a magasan szennyezett ivóvíztartaléka miatt tartozik a feketelistás városok közé. Ezen kívül csatornázási gondokkal küzd, továbbá az illegális szemétlerakásokból adódó fertőzések is megpecsételik az ott lakók sorsát.

Aug. 9, 2015 - Dhaka, Bangladesh - Outside of a tannery industy full of toxic wastes which directly fall into the Burigonga river. (Photo by Mohammad Ponir Hossain/NurPhoto)

Forrás: 888.hu (HubPages, Numbeo, Wonderslist)

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.