JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Magyar tanácsadó segíti az USA korábbi alelnökének klímaharcát

A magyar Ürge-Vorsatz Diana is részt vesz a Nobel-díjas Al Gore környezettudatos képzési programjának tudományos tanácsadó testületében.

Kép: Kovács Attila | Magyar tanácsadó segíti az USA korábbi alelnökének klímaharcát | ClimeNews

Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Nobel-békedíjas politikus klímatudatosság növelésére indított programjának három apos berlini eseményére hívta meg szakértőnek Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-európai Egyetem professzorát.

A politikus szerdán két és fél-három órás előadást tartott 700 fős hallgatóságnak az éghajlatváltozás okairól és hatásairól, valamint arról, mit tudunk tenni ellene – tájékoztatott Ürge-Vorsatz Diana. Délután a két tudományos tanácsadójával – köztük a Közép-európai Egyetem professzorával – válogattak ki tízet az előadásról írásban beadott kérdésekből, melyeket csütörtökön megválaszoltak.

Ürge-Vorsatz Diana elmondta:

a legtöbb kérdés a gyakorlati megoldásokra vonatkozott.

Egyesek az iránt érdeklődtek, hogy nincs-e olyan gond a megújuló energiaforrásokkal hosszú távon a hulladék elhelyezésével, vagy azzak, hogy sok ritka nyersanyagot kell felhasználni az akkumulátor gyártásához. De azt is kérdezték, hogy mindenkit el lehet-e látni az alternatív erőforrásokkal. A szakértő hozzátette: érkezett kérdés a párizsi klímaegyezményről is, hogy segítségével megelőzhető-e a klímakatasztrófa.

A professzor szerint Al Gore „talán mindenkinél hatásosabban tudja megmutatni az éghajlatválasztás hatásait, és hogy ez mennyire ijesztő. Teszi mindezt tudományosan megalapozottan – tette hozzá.

Ürge-Vorsatz Diana elmondta: informális felkérést kapott arra, hogy a folytatásban is együtt dolgozzon Al Gore-ral és csapatával, ám ennek egyeztetése csak a későbbiekben várható.

Forrás: Infostart / InfoRádió – Domanits András