A Ciara névre keresztelt viharciklon elérhet bennünket

A Ciara névre keresztelt viharciklon okozhat 100 km/h-t meghaladó széllökéseket Európa több országában a következő pár napban.

A Ciara névre keresztelt viharciklon elérhet bennünket | ClimeNews

Jelentősen megerősödik a nyugatias áramlás a jövő hét elejére, ami a poláris és szubtrópusi légtömeg között fellépő nagy hőmérsékleti kontrasztnak tudható be. A két légtömeg közötti határvonal, az ún. polárfront mentén gyorsan kimélyülő, intenzív ciklonok fejlődnek ki. Ezek egyike a Ciara névre keresztelt viharciklon okoz szeles napokat Európa északnyugati és középső területein.

A Ciara névre keresztelt viharciklon elérhet bennünket | ClimeNewsA nyugatias áramlás erősségének egyik fokmérője a kb. 9 km magasan fújó jet stream (futó áramlás), ami a polárfront felett helyezkedik el és poláris és szubtrópusi légtömegek közötti hőmérsékleti kontraszt függvényében nagyobb-kisebb sebességgel fúj. A GFS előrejelzése szerint hétfő délután extrém erejű lesz a jet az ír partok közelében. Az erős jet nagyban megkönnyíti az intenzív viharciklonok kialakulását. Térkép: WXCharts.com

A ciklon vasárnap éri el a Brit-szigetek térségét. A legerősebb

széllökések több helyen elérhetik a 100-130 km/h-t,

de a hegyvidéki területeken ettől erősebb szél is fújhat: akár 150 km/h-t meghaladó lökések is lehetnek. A Brit Meteorológiai Hivatal (Met Office) másodfokú figyelmeztetést adott ki Anglia déli részére és Wales területére. Többek között a sérülést okozó tereptárgyak, a partközeli hatalmas hullámok, valamint a közlekedést és kommunikációs szolgáltatásokat érintő fennakadások miatt. A szél mellett az eső is gondot jelenthet: hétfő estig helyenként 100 milliméternyi csapadék is lehullhat.

A szélvihar vasárnapról hétfőre virradó éjszaka eléri a kontinenst is. Hétfőn Franciaország északi felén, a Benelux államokban és Németországban, valamint Ausztriában és Csehországban is több helyen előfordulhatnak 90-120 km/h-s széllökések. A magasabban fekvő területeken azonban 130-160 km/h-ra is erősödhet a szél. A térségen átvonuló erős hidegfront sokfelé okozhat esőt, záporokat. Helyenként zivatarok, délután pedig hózáporok is kialakulhatnak.

Hétfő délután hozzánk is megérkezik a hidegfront, hatására ismét kialakulhatnak zivatarok az országban.

Forrás: WXCharts.com | Időkép – Varga Sándor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.