Kompenzációs alapról határoztak a COP27 klímacsúcson

Kompenzációs alap létrehozásáról állapodtak meg a COP27-klímacsúcson az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az alap az éghajlatváltozással szemben legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást.

A zárónyilatkozatban sürgették a károsanyag-kibocsátás csökkentésének felgyorsítását.

 

Szameh Sukri egyiptomi külügyminiszter, a COP27 elnöke a klímacsúcs záróaktusaként felkérte a résztvevőket, hogy fogadják el a konferencia intézkedéseiről szóló határozatot. Ellenvetést nem jeleztek, így a határozat megszületett – mondta a COP27 elnöke.

Az ülés zárónyilatkozatában sürgették a károsanyag-kibocsátás csökkentésének felgyorsítását. Továbbra is érvényes az a célkitűzés, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest megpróbálják 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

A megállapodásban felszólították az országokat, csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok támogatását. Közölték azt is, hogy a részletek kidolgozása a jövőre tartandó következő konferenciára maradt.

A zárónyilatkozat megfogalmazása a klímakompenzációról való vita miatt húzódott vasárnap hajnalig. Az ENSZ főtitkára üdvözölte az alapról szóló döntést.

Elsősorban az éghajlatváltozást leginkább elszenvedő országok elégedettek a fejleménnyel.

“Nagyon pozitív eredmény születt 1,3 milliárd afrikai számára. Számunkra az jelenti a sikert, hogy milyen kárpótlást kapunk a károkra és a veszteségeinkre” – közölte a zambiai környezetvédelmi miniszter, Collins Nzovu.

“Hatalmas eredmény, hogy a legsebezhetőbb államok végre segítséget kapnak . Mindezért 30 évig kellett kollektíven küzdeni” – mondta Tasneem Essop, a Climate Action Network nemzetközi környezetvédelmi hálózat klímaszakértője.

“Az Európai Unió még keményebb megfogalmazásra törekedett a klímacsúcson, amit nem sikerült elérnünk. Gyürkőzzünk neki és mutassuk meg a világnak, hogy folytatjuk a küzdelmet a jobb jövőért” – jelentette ki az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans csalódott, mert szerinte a megállapodás “nem jelent előrelépést” sem a bolygó, sem az emberek számára.

A klímakonferenciáján 34 ezren vettek részt.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.