Ígéretes termálvízvagyon Bécs alatt

Elkészült az osztrák főváros alatti területek pontos 3D-s geológiai térképe. Háromezer méteres mélységben ígéretes termálvízvagyon rejtőzik, amelynek kiaknázásával Bécs hőellátása még közelebb kerülhet a klímasemlegességhez. 2022 tavaszáig alaposan megvizsgálják a terület geológiai adottságait, mielőtt geotermikus erőművet létesítenének.

Ígéretes termálvízvagyon Bécs alatt© Wien Energie / APA

A GeoTief Wien projekt keretében a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie és partnerei 2016 óta vizsgálják az osztrák főváros alatti talaj rétegeit és szerkezetét. Ennek eredményeként elkészült a Bécs alatti kőzetrétegek pontos 3D-s modellje. Kiderült, hogy háromezer méteres mélységben, az úgynevezett Aderklaaer Konglomerátum óriási potenciált rejt magas hőmérsékletű termálvíz formájában. (Itt jegyzendő meg, hogy a magyar termálvízkincs Magyarország vízrajzának különleges adottsága, mennyiségileg és minőségileg világméretekben kiemelkedő, – a szerk.)

A 3D-s modell elkészítéséhez először a szénhidrogénipar állományadatait elemezték és értékelték. Ezután – Ausztriában először – 3D-s szeizmikus méréseket végeztek. Ehhez egy 175 négyzetkilométeres területen 16 ezer vezeték nélküli érzékelőt helyeztek ki, amelyek speciális járművekkel keltett rezgéshullámok szeizmikus visszaverődését rögzítették. Ezután 50 terabájtnyi adatot elemeztek és vetettek össze a szénhidrogéniparból származó állományadatokkal.

Ígéretes termálvízvagyon Bécs alatt

Ha sikerül kiaknázni a mélyben felfedezett termálvízvagyont, Bécs hőellátása 2040-re teljesen klímasemlegessé válhat.  A cél az, hogy addigra a város hőszükségletének 56 százalékát távhő, a fennmaradó részt pedig hőszivattyúk segítségével fedezzék. A távhő klímasemlegessé válásában a hulladékégetés és a hulladékhő hasznosítása mellett a geotermiának szánnak központi szerepet. Ha a felszínen Donaustadtól Simmeringig tartó terület alatt rejlő magas hőmérsékletű vizet sikeresen fel tudják használni a megújuló energián alapuló távhő előállításához, az akár 120 megawatt termikus teljesítményt is jelenthet. Bécs célja, hogy 2030-ra 125 ezer háztartást láthasson el a földhőből származó távhővel.

A most beazonosított geotermikus rezervoár geometriai és eddig ismert hidraulikus tulajdonságai nagyon ígéretesek, a háromezer méteres mélységben található víz hőmérséklete 100 Celsius-fok körül lehet. Mivel a geotermikus erőmű megépítése előtt szeretnék minimalizálni a kockázatokat, 2022 tavaszáig alaposan felmérik a terület tulajdonságait. Megvizsgálják az Aderklaaer Konglomertátum kőzeteit, azok vízáteresztő képességét valamint a termálvíz kémiai összetételét is.

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája – 2021. november 30.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.