Az idei volt a harmadik legforróbb július

Az idei volt a harmadik legforróbb július, amelyet valaha regisztráltak a világon. Európában a valaha mért második legforróbb: 1,4 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, mint az 1991 és 2020 közötti átlag. Rómában emiatt egy külön jelzőrendszert tesztelnek az idős betegek védelmére.

A globális éghajlati felmelegedés újabb nyilvánvaló jele a rekordmeleg júliusi hónap Európában – illetve csak második legmelegebb, hiszen egyszer, 2010-ban már volt melegebb július a kontinensünkön, mint az idei.

 

Az Euronews Climate Now című műsorának új adásában Naomi Lloyd műsorvezető a Kopernikusz éghajlatmegfigyelési rendszer legfrissebb adatait mutatta be. A műsorban megjelenített térképen jól észrevehetőek voltak az éghajlati anomáliák: a Baltikumtól kezdve a Földközi-tenger keleti partvidékéig komoly hőhullámok jelentkeztek, a hőmérséklet néhol elérte a 42 Celsius-fokot is.

Az idei volt a harmadik legforróbb július | ClimeNewsNaomi Lloyd a Climate Now adásában | Euronews

Litvániában még soha nem mértek ilyen hosszú hőségidőszakot, Észak-Írországban pedig megdőlt a helyi hőmérsékleti rekord: többször 31 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála.

A műsorban bemutatott másik térképen a kékkel jelölt területeken Portugáliától Németországon át az északnyugati orosz régiókig az átlagnál enyhébb volt eddig a nyár. Ugyanakkor nemcsak meleg, de a korábbiakhoz képest jelentősen csapadékosabb is volt a július: Európában pusztító árvizek voltak Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Luxemburgban – ezeket a veszélyeztetett területeket az alábbi térképábra szintén kékkel jelzi.

Az idei volt a harmadik legforróbb július | ClimeNewsA csapadékeloszlási anomáliákat mutató térkép a Climate Now adásában | Euronews

Az esős időszakok tekintetében is árnyalja azonban a képet, hogy a kontinens keleti felén, vagy Spanyolországban és Portugáliában az átlagosnál inkább szárazabb volt az évszak.

Egy tikkasztó nap Rómában

A Climate Now friss adásában Jeremy Wilks Rómából küldött helyszíni beszámolót arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a helyi hatóságok a hőség egészségügyi kockázatainak megelőzésére. Az olasz fővárosban ezekben a napokban a hőmérséklet közelít a 40 fokhoz, hőségriadót rendeltek el, a helyi lakosok és négylábú társaik szenvednek a melegtől.

“Kezd elviselhetetlenné válni ez az állapot. Régebben kint voltunk nyáron a szabadban, délutáni sétákat tettünk, vásárolni mentünk. Ma már ez lehetetlen” – ecseteli egy római nyugdíjas, Laura Grossi.

“Az éjszakák is elviselhetetlenek, ez a baj. Magas vérnyomásom van, hamar kifáradok. Ráadásul dohányos vagyok” – panaszkodik egy másik római, Mario Cifariello.

Az emberek bár rosszul érzik magukat az egyre rosszabb hőségtől, de sokan nem akarnak szembesülni azzal, hogy ez komoly egészségügyi problémákkal járhat.

“Sokszor még a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így az idősek vagy a krónikus betegek sem érzik ennek a problémának a kockázatait” – hangsúlyozza Francesca de’Donato járványügyi kutató. Pedig az elemzések figyelmeztetnek, nemrég kutatók megállapították, hogy az elmúlt húsz évben a hőséggel összefüggő halálesetek egyharmada az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés számlájára írható.

Jeremy Wilks rövid interjúja Francesca de’Donato olasz virológussal, amelyet twitter-oldalán is publikált.

A lakosok – főleg a vírusfertőzöttek – védelmére a helyi egészségügyi hatóságok egy távmonitoring rendszert építettek ki, ez jól működik a hőség által veszélyeztetett betegek ellenőrzésére. A rendszer menedzsere, Donatella Biliotti szerint a távellenőrzéssel az egyedül élő idősekkel kapcsolatban maradnak, tanácsokat adnak nekik, ha baj van.

“A kiszáradás a leggyakoribb veszélyforrás – ez több veszélyes folyamatot el tud indítani -, itt kezdődnek el a bajok tehát. Azok a legveszélyeztetettebb idősek, akik egyedül élnek” – közölte Donatella Biliotti.

Egy másik kutató, Andrea Cecilia egy olyan jelzőrendszer létrehozásán dolgozik, amely kimutatja a belvárosi hőmérséklet-emelkedést. Ez az a jelenség, amikor a zsúfolt, sűrű bevárosi negyedekben a levegő megreked, és hirtelen hőségbuborékok keletkeznek. A kutató és kollégái 34 időjárásfigyelő központból figyelik a helyi klímatrendek alakulását.

“Rómában átlagosan egy ilyen buborékban 3,4 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a város külterületi részein. Az éjszaka 3,4 fokkal melegebb tehát a belvárosban. Mértünk már 6,2 fokos különbséget is, így a belvárosi éjszakák nagyon kellemetlenek tudnak lenni” – magyarázza Andrea Cecilia.

Európai szintű válasz kellene

Szerte Európában a kormányok egyre komolyabban veszik a hőséggel kapcsolatos egészségügyi kockázatokat, sorra építik ki az időjárási és klímaadatokra alapozott jelzőrendszereket. Nincsenek egyszerű megoldások – Francesca de’Donato kutató szerint ezeket a jelzőrendszereket a helyi lakosság igényeire kellene szabni.

“A hőhullámnak nincsen általános definíciója. Nem határozható meg átlagban a hőmérséklet azon szintje, amely Európa számára vagy a világ más részei számára egységesen veszélyt jelentene” – fogalmaz a virológus.

Róma esetében talán a 32 Celsius-fok tűnne egy normális nyári átlaghőmérsékletnek. Az Egyesült Királyság vagy Finnország számára azonban ez nagyon magas. A hőmérsékleti állapotokhoz tehát alkalmazkodni kell, és a jelzőrendszereket a helyi, városi szükségletekhez kell igazítani.

A hőhullámokra vonatkozó, Európa egyes részeire lebontott, különböző előrejelzések egyébként az euronews.com/climatenow oldalon megnézhetőek.

Forrás: Euronews

Climate Now | Copernicus


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.